CHEMICAL COMPOSITION OF SACHA INCHI LEAVES AND SEEDS (Plukenetia volubilis L.); OLEAMIDE

Descripción del Articulo

This study was carried out to identify the type of alkaloid, protoalkaloid or pseudo alkaloid, that can be quantified in leaves as well as in the toasted and defatted seed cake of Plukenetia volubilis L. and to verify that their presence does not present a health risk. The methodology used...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: CORTES, Diego, CABEDO, Nuria, VILA, Laura, SOLANO, Claudia, BENAVIDES, Juan, FLORES, Diana
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2021
Institución:Instituto de investigaciones de la Amazonía Peruana
Repositorio:Folia Amazónica
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.pkp.sfu.ca:article/540
Enlace del recurso:https://revistas.iiap.gob.pe/index.php/foliaamazonica/article/view/540
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:ácido graso endógeno
cis-9-octadecenamida
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spelling CHEMICAL COMPOSITION OF SACHA INCHI LEAVES AND SEEDS (Plukenetia volubilis L.); OLEAMIDECOMPOSICIÓN QUIMICA DE LAS HOJAS y SEMILLAS DE SACHA INCHI (Plukenetia volubilis L.); OLEAMIDACORTES, DiegoCABEDO, NuriaVILA, LauraSOLANO, ClaudiaBENAVIDES, JuanFLORES, Dianaácido graso endógenocis-9-octadecenamidacis-9-octadecenamideendogenous fatty acidThis study was carried out to identify the type of alkaloid, protoalkaloid or pseudo alkaloid, that can be quantified in leaves as well as in the toasted and defatted seed cake of Plukenetia volubilis L. and to verify that their presence does not present a health risk. The methodology used is based on protometry according to the French and European Pharmacopoeia, as well as the use of UHPLC-MS/MS and GC-MS techniques that have made it possible to identify and quantify an endogenous compound that reveals the characteristics of cis-9 -octadecenamide (oleamide), a structure similar to anandamide; endogenous ligand of cannabinoid receptors in concentrations of 0.0015% in leaves and 0.0004% in seeds. No alkaloids that could affect food safety have been detected.El estudio se realiza con el objeto de identificar el tipo de alcaloide, protoalcaloide opseudoalcaloide, que puedan ser cuantificables en las hojas y en la torta desemillas tostadas y desengrasadas de la especie Plukenetia volubilis L. y demostrar que su presencia no representa un riesgo para la salud. La metodología utilizada está basada en protometría de acuerdo a la Farmacopea Francesa y Europea, así como la utilización de técnicas de UHPLC-MS/MS y GC-MS que han permitido identificar y cuantificar un compuesto endógeno que revela las características de la cis-9-octadecenamida (oleamida), estructura similar a la anandamida; ligando endógeno de receptores cannabinoides en concentraciones de 0,0015% en hojas y 0,0004% en semillas. No habiendose detectado alcaloides que puedan afectar la seguridad alimentaria.Instituto de Investigaciones de la Amazonia Peruana2021-10-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArticlesArtículosapplication/pdfhttps://revistas.iiap.gob.pe/index.php/foliaamazonica/article/view/54010.24841/fa.v30i1.540Folia Amazonica; Vol. 30 No. 1 (2021); 35-47Folia Amazónica; Vol. 30 Núm. 1 (2021); 35-47Folia Amazónica; v. 30 n. 1 (2021); 35-472410-11841018-567410.24841/fa.v30i1reponame:Folia Amazónicainstname:Instituto de investigaciones de la Amazonía Peruanainstacron:IIAPspahttps://revistas.iiap.gob.pe/index.php/foliaamazonica/article/view/540/579Derechos de autor 2021 Diego CORTES, Nuria CABEDO, Laura VILA, Claudia SOLANO, Juan BENAVIDES, Diana FLORESinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/5402021-10-18T16:46:48Z
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