Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru

Descripción del Articulo

The objective of this study was to evaluate the quality of raw milk in seven representative basins of the region Puno. The results were compared with the standards established by the International Standard for milk and milk products NTP 200.001-2003 and the Official Mexican Standard NOM-155-SCFI-201...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Brousett-Minaya, Magaly, Torres, Ana, Chambi, Alex, Mamani, Bethy, Gutiérrez, Hernán
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/955
Enlace del recurso:http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Milk
physicochemical quality
microbiological
producers
pesticides
Leche
calidad fisicoquímica
microbiológica
productores
pesticidas
id 2411-1783_56042f998d55d650aa7d64b0b48b136b
oai_identifier_str oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/955
network_acronym_str 2411-1783
repository_id_str .
network_name_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
spelling Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-PeruCalidad fisicoquímica, microbiológica y toxicológica de leche cruda en las cuencas ganaderas de la región Puno–PerúBrousett-Minaya, MagalyTorres, AnaChambi, AlexMamani, BethyGutiérrez, HernánMilkphysicochemical qualitymicrobiologicalproducerspesticidesLechecalidad fisicoquímicamicrobiológicaproductorespesticidasThe objective of this study was to evaluate the quality of raw milk in seven representative basins of the region Puno. The results were compared with the standards established by the International Standard for milk and milk products NTP 200.001-2003 and the Official Mexican Standard NOM-155-SCFI-2012 for the parameters of protein and lactose in the absence of Peruvian parameters. For physicochemical characterization pH, acidity, density, fat, protein, lactose, total solids, fat solids was determined microbiological analysis of E. coli and mesophilic, just as we also performed the study spanned pesticide residue analysis such as organochlorines, organophosphates, carbamates and pyrethroids with sensitivity 1.0ug/g sample which gave negative results for the four groups of pesticides, the physicochemical determinations over 50% of the basins (except for pH and acidity) is found within the standards of the NTP and NOM. The presence of mesophilic were mostly found within the parameters except for two milksheds and as for E. Coli any basin met established standards found one poor quality milk hygienic.El objetivo del presente trabajo fue evaluar la calidad de la leche cruda en cuanto a sus propiedades fisicoquímicas, microbiológicas y toxicológicas en siete cuencas representativas de la región Puno. Los resultados fueron comparados con los estándares establecidos en la Norma Técnica Peruana para leche y productos lácteos NTP 200.001-2003 y con la Norma oficial mexicana NOM-155-SCFI-2012 para los parámetros de proteína y lactosa en ausencia de parámetros peruanos. Para la caracterización fisicoquímica se determinó pH, acidez, densidad, contenido de grasa, proteína, lactosa, sólidos totales y sólidos no grasos; también se realizaron análisis microbiológicos de E. Coli y mesófilos. Del mismo modo el estudio abarcó el análisis de residuos de pesticidas como son organoclorados, organofosforados, carbamatos y piretroides en concentración de 1,0 ug/g de muestra los cuales dieron resultados negativos para los cuatro grupos de pesticidas, las determinaciones fisicoquímicas en más del 50% de las cuencas (a excepción de acidez y pH) se encontraron dentro de los estándares de la NTP y la NOM. La presencia de mesófilos en su mayoría fueron encontrados dentro de los parámetros establecidos a excepción de dos cuencas lecheras y en cuanto a E. Coli ninguna cuenca cumplió con las normas establecidas encontrándose una leche de baja calidad higiénica.Universidad Nacional de Trujillo2015-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/95510.17268/sci.agropecu.2015.03.03Scientia Agropecuaria; Vol. 6 No. 3 (2015): July - September; 165-176Scientia Agropecuaria; Vol. 6 Núm. 3 (2015): Julio - Setiembre; 165-1762306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955/883http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955/1317Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:20Zmail@mail.com -
dc.title.none.fl_str_mv Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
Calidad fisicoquímica, microbiológica y toxicológica de leche cruda en las cuencas ganaderas de la región Puno–Perú
title Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
spellingShingle Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
Brousett-Minaya, Magaly
Milk
physicochemical quality
microbiological
producers
pesticides
Leche
calidad fisicoquímica
microbiológica
productores
pesticidas
title_short Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
title_full Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
title_fullStr Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
title_full_unstemmed Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
title_sort Physicochemical, microbiological and toxicological quality of raw milk in cattle basins of the region Puno-Peru
dc.creator.none.fl_str_mv Brousett-Minaya, Magaly
Torres, Ana
Chambi, Alex
Mamani, Bethy
Gutiérrez, Hernán
author Brousett-Minaya, Magaly
author_facet Brousett-Minaya, Magaly
Torres, Ana
Chambi, Alex
Mamani, Bethy
Gutiérrez, Hernán
author_role author
author2 Torres, Ana
Chambi, Alex
Mamani, Bethy
Gutiérrez, Hernán
author2_role author
author
author
author
dc.subject.none.fl_str_mv Milk
physicochemical quality
microbiological
producers
pesticides
Leche
calidad fisicoquímica
microbiológica
productores
pesticidas
topic Milk
physicochemical quality
microbiological
producers
pesticides
Leche
calidad fisicoquímica
microbiológica
productores
pesticidas
dc.description.none.fl_txt_mv The objective of this study was to evaluate the quality of raw milk in seven representative basins of the region Puno. The results were compared with the standards established by the International Standard for milk and milk products NTP 200.001-2003 and the Official Mexican Standard NOM-155-SCFI-2012 for the parameters of protein and lactose in the absence of Peruvian parameters. For physicochemical characterization pH, acidity, density, fat, protein, lactose, total solids, fat solids was determined microbiological analysis of E. coli and mesophilic, just as we also performed the study spanned pesticide residue analysis such as organochlorines, organophosphates, carbamates and pyrethroids with sensitivity 1.0ug/g sample which gave negative results for the four groups of pesticides, the physicochemical determinations over 50% of the basins (except for pH and acidity) is found within the standards of the NTP and NOM. The presence of mesophilic were mostly found within the parameters except for two milksheds and as for E. Coli any basin met established standards found one poor quality milk hygienic.
El objetivo del presente trabajo fue evaluar la calidad de la leche cruda en cuanto a sus propiedades fisicoquímicas, microbiológicas y toxicológicas en siete cuencas representativas de la región Puno. Los resultados fueron comparados con los estándares establecidos en la Norma Técnica Peruana para leche y productos lácteos NTP 200.001-2003 y con la Norma oficial mexicana NOM-155-SCFI-2012 para los parámetros de proteína y lactosa en ausencia de parámetros peruanos. Para la caracterización fisicoquímica se determinó pH, acidez, densidad, contenido de grasa, proteína, lactosa, sólidos totales y sólidos no grasos; también se realizaron análisis microbiológicos de E. Coli y mesófilos. Del mismo modo el estudio abarcó el análisis de residuos de pesticidas como son organoclorados, organofosforados, carbamatos y piretroides en concentración de 1,0 ug/g de muestra los cuales dieron resultados negativos para los cuatro grupos de pesticidas, las determinaciones fisicoquímicas en más del 50% de las cuencas (a excepción de acidez y pH) se encontraron dentro de los estándares de la NTP y la NOM. La presencia de mesófilos en su mayoría fueron encontrados dentro de los parámetros establecidos a excepción de dos cuencas lecheras y en cuanto a E. Coli ninguna cuenca cumplió con las normas establecidas encontrándose una leche de baja calidad higiénica.
description The objective of this study was to evaluate the quality of raw milk in seven representative basins of the region Puno. The results were compared with the standards established by the International Standard for milk and milk products NTP 200.001-2003 and the Official Mexican Standard NOM-155-SCFI-2012 for the parameters of protein and lactose in the absence of Peruvian parameters. For physicochemical characterization pH, acidity, density, fat, protein, lactose, total solids, fat solids was determined microbiological analysis of E. coli and mesophilic, just as we also performed the study spanned pesticide residue analysis such as organochlorines, organophosphates, carbamates and pyrethroids with sensitivity 1.0ug/g sample which gave negative results for the four groups of pesticides, the physicochemical determinations over 50% of the basins (except for pH and acidity) is found within the standards of the NTP and NOM. The presence of mesophilic were mostly found within the parameters except for two milksheds and as for E. Coli any basin met established standards found one poor quality milk hygienic.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015-09-01
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955
10.17268/sci.agropecu.2015.03.03
url http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955
identifier_str_mv 10.17268/sci.agropecu.2015.03.03
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955/883
http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/955/1317
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuaria
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuaria
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional de Trujillo
dc.source.none.fl_str_mv Scientia Agropecuaria; Vol. 6 No. 3 (2015): July - September; 165-176
Scientia Agropecuaria; Vol. 6 Núm. 3 (2015): Julio - Setiembre; 165-176
2306-6741
2077-9917
reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname:Universidad Nacional de Trujillo
instacron:UNITRU
reponame_str Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
collection Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria
instname_str Universidad Nacional de Trujillo
instacron_str UNITRU
institution UNITRU
repository.name.fl_str_mv -
repository.mail.fl_str_mv mail@mail.com
_version_ 1701379321811173376
score 13.887936
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).