Peruvian industrial fishing before the anchovy (1923-1955)
Descripción del Articulo
Peruvian industrial fishing had two phases, according to the most exploited species, the first stage was dominated by the bonito (1936-1955) and the second is the time of the anchovy (1955-2010). The transition from the industrial fishing was caused by the participation of national and foreign capit...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2011 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revista UNMSM - Investigaciones Sociales |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/7703 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/7703 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Economic history XX century fishing. Historia económica siglo xx pesca industrial. |
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Peruvian industrial fishing before the anchovy (1923-1955)La pesca industrial peruana antes de la anchoveta (1923 - 1955)Maldonado Felix, HectorPuertas Porras, Maria ElizabethEconomic historyXX centuryfishing.Historia económicasiglo xxpesca industrial.Peruvian industrial fishing had two phases, according to the most exploited species, the first stage was dominated by the bonito (1936-1955) and the second is the time of the anchovy (1955-2010). The transition from the industrial fishing was caused by the participation of national and foreign capitalists (Americans and Europeans) and the Peruvian state. This economic change overcame a series of obstacles in the global context as competition in the U.S. market by Japan and the technological gap (production of canned), and in the local context of interference Guano Management Company, a successful Peruvian-owned company, who was jealous guardian of guanay y piquero, guano birds that depended on the anchovy and sardineLa pesca industrial peruana tuvo dos fases, según la especie más explotada, la primera etapa fue dominada por el bonito (1936-1955) y la segunda es la época de la anchoveta (1955-2010). El paso de la pesca artesanal a la industrial fue causado por la participación de capitalistas nacionales y extranjeros (norteamericanos y europeos), y la del Estado peruano. Este cambio económico superó una serie de obstáculos en el contexto global como la competencia en el mercado de Estados Unidos por parte del Japón y la distancia tecnológica (producción de conservas), y en el contexto local la interferencia de la Compañía Administradora del Guano, exitosa empresa pública peruana, que era celosa guardiana de la vida del guanay y piquero, aves guaneras que dependían de la anchoveta y la sardina.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Sociales2011-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/770310.15381/is.v15i27.7703Investigaciones Sociales; Vol. 15 Núm. 27 (2011); 559 - 573Investigaciones Sociales; Vol 15 No 27 (2011); 559 - 5731818-47581560-9073reponame:Revista UNMSM - Investigaciones Socialesinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/sociales/article/view/7703/6708Derechos de autor 2011 Hector Maldonado Felix, Maria Elizabeth Puertas Porrashttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:21:28Zmail@mail.com - |
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Peruvian industrial fishing had two phases, according to the most exploited species, the first stage was dominated by the bonito (1936-1955) and the second is the time of the anchovy (1955-2010). The transition from the industrial fishing was caused by the participation of national and foreign capitalists (Americans and Europeans) and the Peruvian state. This economic change overcame a series of obstacles in the global context as competition in the U.S. market by Japan and the technological gap (production of canned), and in the local context of interference Guano Management Company, a successful Peruvian-owned company, who was jealous guardian of guanay y piquero, guano birds that depended on the anchovy and sardine |
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