Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla”
Descripción del Articulo
The specie Pourouma cecropiifolia C.martius (Uvilla), whose habitat is the tropic, it is also known as “uvilla”, “uva caimanera”, “ caimaron”, “caima” y “puruma “. It presents content of water 84,50 grams percent. In dry sample: ethereal extract 0,91; total protein 2,06; ash 1,81; crude fiber 5,42;...
| Autor: | |
|---|---|
| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2011 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revista UNMSM - Ciencia e Investigación |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/3160 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3160 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Pourouma cecropiifolia chemical bromatological fruit phytochemical screening. uvilla químico bromatológico frutos screening fitoquímico. |
| id |
1609-9044_eec0e0e677218aed0e387028d6606033 |
|---|---|
| oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/3160 |
| network_acronym_str |
1609-9044 |
| repository_id_str |
. |
| network_name_str |
Revista UNMSM - Ciencia e Investigación |
| spelling |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla”Estudio químico bromatológico y screening fitoquímico del fruto de Pourouma cecropiifolia C. Martius “Uvilla”Arias Arroyo, Gladys C.Pourouma cecropiifoliachemical bromatologicalfruitphytochemical screening.Pourouma cecropiifoliauvillaquímico bromatológicofrutosscreening fitoquímico.The specie Pourouma cecropiifolia C.martius (Uvilla), whose habitat is the tropic, it is also known as “uvilla”, “uva caimanera”, “ caimaron”, “caima” y “puruma “. It presents content of water 84,50 grams percent. In dry sample: ethereal extract 0,91; total protein 2,06; ash 1,81; crude fiber 5,42; carbohydrates 88,84 grams percent. Vitamin B1 0,58; vitamin B2 1,42; vitamin C 3,10 milligrams percent. Also are present in dry sample: calcium 154,84; hierro 3,87; phosphorus 64,52 milligrams percents. It is a fruit which can be used as important source of nutrients, mainly vitamins C, B1, B2 and the minerals such as calcium, phosphorus and iron. The phytochemical screening have detected the presence of phenolic compounds, flavonoids, tannins, alkaloids y steroids.La especie Pourouma cecropiifolia C. Martius “uvilla”, cuyo hábitat es principalmente el trópico, también es conocida con los nombres de "uvilla", "uva caimarona", "caimarón", "caima" y "puruma". Presenta un contenido de agua de 84,50 gramos por ciento. En base seca, en gramos por ciento, presenta: extracto etéreo 1,87; proteína total 2,06; ceniza 1,81; fibra cruda 5,42 y carbohidratos 88,84. En base seca, en miligramos por ciento: vitamina B1 0,58; vitamina B2 1,42; niacina 1,94 y vitamina C 31,0. También presenta en base seca, en miligramos por ciento: calcio 154,84; hierro 3,87 y fósforo 64,52. En el screening fitoquímico se detectó la presencia de compuestos fenólicos, flavonoides, taninos, alcaloides y esteroides.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2011-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/316010.15381/ci.v14i2.3160Ciencia e Investigación; Vol 14 No 2 (2011); 9-11Ciencia e Investigación; Vol. 14 Núm. 2 (2011); 9-111609-90441561-0861reponame:Revista UNMSM - Ciencia e Investigacióninstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3160/2635Derechos de autor 2011 Gladys C. Arias Arroyohttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T17:55:28Zmail@mail.com - |
| dc.title.none.fl_str_mv |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” Estudio químico bromatológico y screening fitoquímico del fruto de Pourouma cecropiifolia C. Martius “Uvilla” |
| title |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| spellingShingle |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” Arias Arroyo, Gladys C. Pourouma cecropiifolia chemical bromatological fruit phytochemical screening. Pourouma cecropiifolia uvilla químico bromatológico frutos screening fitoquímico. |
| title_short |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| title_full |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| title_fullStr |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| title_full_unstemmed |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| title_sort |
Bromatological chemical study and phytochemical screening of fruit from Pourouma cecropiifolia c. Martius “uvilla” |
| dc.creator.none.fl_str_mv |
Arias Arroyo, Gladys C. |
| author |
Arias Arroyo, Gladys C. |
| author_facet |
Arias Arroyo, Gladys C. |
| author_role |
author |
| dc.subject.none.fl_str_mv |
Pourouma cecropiifolia chemical bromatological fruit phytochemical screening. Pourouma cecropiifolia uvilla químico bromatológico frutos screening fitoquímico. |
| topic |
Pourouma cecropiifolia chemical bromatological fruit phytochemical screening. Pourouma cecropiifolia uvilla químico bromatológico frutos screening fitoquímico. |
| dc.description.none.fl_txt_mv |
The specie Pourouma cecropiifolia C.martius (Uvilla), whose habitat is the tropic, it is also known as “uvilla”, “uva caimanera”, “ caimaron”, “caima” y “puruma “. It presents content of water 84,50 grams percent. In dry sample: ethereal extract 0,91; total protein 2,06; ash 1,81; crude fiber 5,42; carbohydrates 88,84 grams percent. Vitamin B1 0,58; vitamin B2 1,42; vitamin C 3,10 milligrams percent. Also are present in dry sample: calcium 154,84; hierro 3,87; phosphorus 64,52 milligrams percents. It is a fruit which can be used as important source of nutrients, mainly vitamins C, B1, B2 and the minerals such as calcium, phosphorus and iron. The phytochemical screening have detected the presence of phenolic compounds, flavonoids, tannins, alkaloids y steroids. La especie Pourouma cecropiifolia C. Martius “uvilla”, cuyo hábitat es principalmente el trópico, también es conocida con los nombres de "uvilla", "uva caimarona", "caimarón", "caima" y "puruma". Presenta un contenido de agua de 84,50 gramos por ciento. En base seca, en gramos por ciento, presenta: extracto etéreo 1,87; proteína total 2,06; ceniza 1,81; fibra cruda 5,42 y carbohidratos 88,84. En base seca, en miligramos por ciento: vitamina B1 0,58; vitamina B2 1,42; niacina 1,94 y vitamina C 31,0. También presenta en base seca, en miligramos por ciento: calcio 154,84; hierro 3,87 y fósforo 64,52. En el screening fitoquímico se detectó la presencia de compuestos fenólicos, flavonoides, taninos, alcaloides y esteroides. |
| description |
The specie Pourouma cecropiifolia C.martius (Uvilla), whose habitat is the tropic, it is also known as “uvilla”, “uva caimanera”, “ caimaron”, “caima” y “puruma “. It presents content of water 84,50 grams percent. In dry sample: ethereal extract 0,91; total protein 2,06; ash 1,81; crude fiber 5,42; carbohydrates 88,84 grams percent. Vitamin B1 0,58; vitamin B2 1,42; vitamin C 3,10 milligrams percent. Also are present in dry sample: calcium 154,84; hierro 3,87; phosphorus 64,52 milligrams percents. It is a fruit which can be used as important source of nutrients, mainly vitamins C, B1, B2 and the minerals such as calcium, phosphorus and iron. The phytochemical screening have detected the presence of phenolic compounds, flavonoids, tannins, alkaloids y steroids. |
| publishDate |
2011 |
| dc.date.none.fl_str_mv |
2011-12-30 |
| dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
| format |
article |
| status_str |
publishedVersion |
| dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3160 10.15381/ci.v14i2.3160 |
| url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3160 |
| identifier_str_mv |
10.15381/ci.v14i2.3160 |
| dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
| language |
spa |
| dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3160/2635 |
| dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2011 Gladys C. Arias Arroyo http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
| rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2011 Gladys C. Arias Arroyo http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
| eu_rights_str_mv |
openAccess |
| dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
| dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica |
| publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica |
| dc.source.none.fl_str_mv |
Ciencia e Investigación; Vol 14 No 2 (2011); 9-11 Ciencia e Investigación; Vol. 14 Núm. 2 (2011); 9-11 1609-9044 1561-0861 reponame:Revista UNMSM - Ciencia e Investigación instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
| reponame_str |
Revista UNMSM - Ciencia e Investigación |
| collection |
Revista UNMSM - Ciencia e Investigación |
| instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| instacron_str |
UNMSM |
| institution |
UNMSM |
| repository.name.fl_str_mv |
-
|
| repository.mail.fl_str_mv |
mail@mail.com |
| _version_ |
1701388170947461120 |
| score |
13.936249 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).