Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades

Descripción del Articulo

In the capability approach, there is a consideration about initial distribution ofwealth for assessing well-being, that permits to include individual’s own previousexperience in his income trajectories. Therefore, analysis of social costs or benefitsof different policies can be measured different fr...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Flores Tenorio, Pedro
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2003
Institución:Universidad del Pacífico
Repositorio:UP-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.up.edu.pe:11354/588
Enlace del recurso:http://hdl.handle.net/11354/588
https://doi.org/10.21678/apuntes.52/53.534
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Café
Precio
id UUPP_c8c2e740194e82436d4e2b2398c6c720
oai_identifier_str oai:repositorio.up.edu.pe:11354/588
network_acronym_str UUPP
network_name_str UP-Institucional
repository_id_str 3191
dc.title.es_PE.fl_str_mv Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
dc.title.alternative.es_PE.fl_str_mv Identification of adaptable preferences for the peruvian and colombian producers of coffee: analysis from the approach of capacities
title Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
spellingShingle Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
Flores Tenorio, Pedro
Café
Precio
title_short Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
title_full Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
title_fullStr Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
title_full_unstemmed Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
title_sort Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades
author Flores Tenorio, Pedro
author_facet Flores Tenorio, Pedro
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Flores Tenorio, Pedro
dc.subject.es_PE.fl_str_mv Café
Precio
topic Café
Precio
description In the capability approach, there is a consideration about initial distribution ofwealth for assessing well-being, that permits to include individual’s own previousexperience in his income trajectories. Therefore, analysis of social costs or benefitsof different policies can be measured different from utilitarian way. In this paper, is analyzed the application of Amartya Sen and Martha Nussbaum proposalsabout adaptive preferences and the capabilities approach. After six years of crisis in the international coffee market, real income of theproducers decreased drastically. Many proposals exist to made good policies forimprove the welfare of peruvian coffee producers in this context, like it is madein other producing countries. The contribution of this paper is the identificationof adaptive preferences for coffee producers from Peru and Colombia, andanalyzing the basis of information that will be need for make such a goodpolicies. Finally, in this paper, are analyzed some subjective indicators of evaluation ofthe well-being for coffee producers in Perú and Colombia, like decrease in thesowed area, and other indicators of social impact that try to measure changes inwell-being. This paper will conclude that there are evidences of the process ofthe adaptive preferences in the cases of coffee producers from Peru and Colombia.
publishDate 2003
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2015-04-08T22:05:30Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2015-04-08T22:05:30Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2003-07
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
dc.type.version.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv http://hdl.handle.net/11354/588
dc.identifier.citation.es_PE.fl_str_mv Flores, P. (2003). Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades. Apuntes: Revista de Ciencias Sociales, (52/53), 135-154. doi: 10.21678/apuntes.52/53.534
dc.identifier.doi.none.fl_str_mv https://doi.org/10.21678/apuntes.52/53.534
url http://hdl.handle.net/11354/588
https://doi.org/10.21678/apuntes.52/53.534
identifier_str_mv Flores, P. (2003). Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades. Apuntes: Revista de Ciencias Sociales, (52/53), 135-154. doi: 10.21678/apuntes.52/53.534
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv http://revistas.up.edu.pe/index.php/apuntes/article/view/534/536
dc.rights.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.none.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.es
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.es_PE.fl_str_mv Universidad del Pacífico. Centro de Investigación
dc.publisher.country.none.fl_str_mv PE
dc.source.es_PE.fl_str_mv Repositorio de la Universidad del Pacífico - UP
Universidad del Pacífico
dc.source.none.fl_str_mv reponame:UP-Institucional
instname:Universidad del Pacífico
instacron:UP
instname_str Universidad del Pacífico
instacron_str UP
institution UP
reponame_str UP-Institucional
collection UP-Institucional
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/ffeb0b8a-6301-44c2-b7a5-e8db086c699f/content
https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/8ae27e3a-58d0-4e38-ae0d-18bceee76be3/content
https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/38b15638-1a07-42af-9bf7-2af1479fc11d/content
https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/6b5cc1d3-5b23-4e5b-892b-d2c2a18513e2/content
bitstream.checksum.fl_str_mv 8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
b8af0084f79f1a7fd8f5e37a025c4f3f
be9d64cf5dfe40608bb067c1a7e7f83a
0553d2e60653ba5691c4c25f00ee9383
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Institucional de la Universidad del Pacífico
repository.mail.fl_str_mv repositorio@up.edu.pe
_version_ 1844974887861485568
spelling Flores Tenorio, Pedro2015-04-08T22:05:30Z2015-04-08T22:05:30Z2003-07http://hdl.handle.net/11354/588Flores, P. (2003). Identificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidades. Apuntes: Revista de Ciencias Sociales, (52/53), 135-154. doi: 10.21678/apuntes.52/53.534https://doi.org/10.21678/apuntes.52/53.534In the capability approach, there is a consideration about initial distribution ofwealth for assessing well-being, that permits to include individual’s own previousexperience in his income trajectories. Therefore, analysis of social costs or benefitsof different policies can be measured different from utilitarian way. In this paper, is analyzed the application of Amartya Sen and Martha Nussbaum proposalsabout adaptive preferences and the capabilities approach. After six years of crisis in the international coffee market, real income of theproducers decreased drastically. Many proposals exist to made good policies forimprove the welfare of peruvian coffee producers in this context, like it is madein other producing countries. The contribution of this paper is the identificationof adaptive preferences for coffee producers from Peru and Colombia, andanalyzing the basis of information that will be need for make such a goodpolicies. Finally, in this paper, are analyzed some subjective indicators of evaluation ofthe well-being for coffee producers in Perú and Colombia, like decrease in thesowed area, and other indicators of social impact that try to measure changes inwell-being. This paper will conclude that there are evidences of the process ofthe adaptive preferences in the cases of coffee producers from Peru and Colombia.En el enfoque de capacidades, hay una consideración sobre la distribucióninicial del ingreso para evaluar el bienestar, lo cual permite incluir la experiencia previa del individuo en sus trayectorias de ingreso. Por consiguiente, el análisis de los costos o beneficios sociales de políticas puede medirse de manera diferente de la “utilitarista”. En este artículo, se aplican las propuestas de Amartya Sen y de Martha Nussbaum sobre preferencias adaptables y el enfoque decapacidades. Después de seis años de crisis en el mercado internacional de café, el ingreso de los productores se redujo drásticamente. Existen muchas propuestas sobre cómo apoyar a los productores peruanos con buenas políticas, como lo hacen otrospaíses productores. La contribución del presente estudio está en la identificación de las preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos, y la identificación de las bases de información necesarias para realizar tales buenas políticas. Finalmente, en este ensayo, son analizados algunos indicadores subjetivos para la evaluación del bienestar para productores de café en Perú y Colombia, como cambios en el área sembrada y otros indicadores de impacto social que tratan de medir el cambio en el bienestar. Se concluirá que hay evidencias del proceso de preferencias adaptables en los casos de los productores de café de Perú y Colombia.application/pdfspaUniversidad del Pacífico. Centro de InvestigaciónPEhttp://revistas.up.edu.pe/index.php/apuntes/article/view/534/536info:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esRepositorio de la Universidad del Pacífico - UPUniversidad del Pacíficoreponame:UP-Institucionalinstname:Universidad del Pacíficoinstacron:UPCaféPrecioIdentificación de preferencias adaptables para los productores de café peruanos y colombianos: análisis desde el enfoque de capacidadesIdentification of adaptable preferences for the peruvian and colombian producers of coffee: analysis from the approach of capacitiesinfo:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionLICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/ffeb0b8a-6301-44c2-b7a5-e8db086c699f/content8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD52TEXT588.html.txt588.html.txtExtracted texttext/plain2https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/8ae27e3a-58d0-4e38-ae0d-18bceee76be3/contentb8af0084f79f1a7fd8f5e37a025c4f3fMD510THUMBNAILApuntes52-53.jpgApuntes52-53.jpgimage/jpeg30641https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/38b15638-1a07-42af-9bf7-2af1479fc11d/contentbe9d64cf5dfe40608bb067c1a7e7f83aMD55ORIGINAL588.html588.htmltext/html175https://repositorio.up.edu.pe/backend/api/core/bitstreams/6b5cc1d3-5b23-4e5b-892b-d2c2a18513e2/content0553d2e60653ba5691c4c25f00ee9383MD5611354/588oai:repositorio.up.edu.pe:11354/5882025-03-27 16:57:54.962http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.esinfo:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://repositorio.up.edu.peRepositorio Institucional de la Universidad del Pacíficorepositorio@up.edu.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
score 13.936249
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).