“Estudio técnico para elaboración de ahumado de pescado a partir de especies amazónicas “PACO (piaractus brachypomus) Y Gamitana ( Colossoma macropomum)”
Descripción del Articulo
The Paco (Piaractus brachypomus) and the Gamitana (Colossoma macropomus) are species of greater consumption by them settlers of the Amazon Peruvian, their meats are very listed and have good features. Optimal for both processing flow fish was: raw material, heavy/wash, desescamado and gutted, washed...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2000 |
Institución: | Universidad Nacional de San Martin - Tarapoto |
Repositorio: | UNSM-Institucional |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:repositorio.unsm.edu.pe:11458/57 |
Enlace del recurso: | http://hdl.handle.net/11458/57 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | ESTUDIO TÉCNICO ELABORACIÓN AHUMADO PESCADO ESPECIES AMAZÓNICAS PACO PIARACTUS BRACHYPOMUS GAMITANA COLOSSOMA MACROPOMUM |
Sumario: | The Paco (Piaractus brachypomus) and the Gamitana (Colossoma macropomus) are species of greater consumption by them settlers of the Amazon Peruvian, their meats are very listed and have good features. Optimal for both processing flow fish was: raw material, heavy/wash, desescamado and gutted, washed, filleting, Bled, drained, salted, wash/desalted, seasoned, aired, smoked, cooled, packaged and stored. Using these species were processes of smoked memdiante hot smoking technique, where the parameters of this process were: T ° = 35 to 84° C, 0 = 4 hours in Paco and T ° = 35 to 84° C, e = 5 hours on to the Gamitana. Tests are developed characterizing the raw and trials in the various operations of the process. The salty was in battery wet to a concentration of 30% of salt (NaCl), to a time of 6 to 8 hours, being the time of 6 hours the more suitable for the fish Paco and 8 hours for the Gamitana. We then proceeded to u... |
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Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
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