Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia

Descripción del Articulo

The following preliminary study has as main objective, obtain the title of Industrial Engineer through the determination of the technological, economic and financial viability for the installation of a camu camu craft beer brewing plant sweetened with stevia. It is also desired to identify potential...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: De La Torre Parodi, Mariana, Santillana Reaño, María Fernanda
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad de Lima
Repositorio:ULIMA-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.ulima.edu.pe:20.500.12724/12049
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Beer industry
Alcoholic beverage industry
Feasibility studies
Industria cervecera
Industria de las bebidas alcohólicas
Estudios de factibilidad
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
id RULI_fe7a720d8fd48cf2de81bfd96bcc21b6
oai_identifier_str oai:repositorio.ulima.edu.pe:20.500.12724/12049
network_acronym_str RULI
network_name_str ULIMA-Institucional
repository_id_str 3883
dc.title.es_PE.fl_str_mv Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
title Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
spellingShingle Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
De La Torre Parodi, Mariana
Beer industry
Alcoholic beverage industry
Feasibility studies
Industria cervecera
Industria de las bebidas alcohólicas
Estudios de factibilidad
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
title_short Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
title_full Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
title_fullStr Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
title_full_unstemmed Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
title_sort Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia
author De La Torre Parodi, Mariana
author_facet De La Torre Parodi, Mariana
Santillana Reaño, María Fernanda
author_role author
author2 Santillana Reaño, María Fernanda
author2_role author
dc.contributor.advisor.fl_str_mv Davies Oré, Guillermo Arturo
dc.contributor.author.fl_str_mv De La Torre Parodi, Mariana
Santillana Reaño, María Fernanda
dc.subject.en_EN.fl_str_mv Beer industry
Alcoholic beverage industry
Feasibility studies
topic Beer industry
Alcoholic beverage industry
Feasibility studies
Industria cervecera
Industria de las bebidas alcohólicas
Estudios de factibilidad
https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
dc.subject.es_PE.fl_str_mv Industria cervecera
Industria de las bebidas alcohólicas
Estudios de factibilidad
dc.subject.ocde.none.fl_str_mv https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
description The following preliminary study has as main objective, obtain the title of Industrial Engineer through the determination of the technological, economic and financial viability for the installation of a camu camu craft beer brewing plant sweetened with stevia. It is also desired to identify potential consumers, in order to be able to estimate the demand and evaluate the influential forces in the market. This project idea came because of the growing demand for craft beer and stevia. In the same way we want to innovate and make a change of taste in beer, offering an "easy to pass" product, as it contains a sweet and fruity touch based on an innovative fruit camu camu. In the first chapter, are the generalities of the product, its definition and main characteristics. Based on this, the substitutes and complementary products are analyzed, in order to have a clear idea of the market context. In the second chapter the market study is carried out, where the research guidelines have been established and the analysis of market demand and supply is carried out. With this information, you can get an estimate of the demand for the project. The availability of raw materials is also investigated. The third chapter presents an analysis of possible locations for the project, including the evaluation of important factors for selecting both macro and micro location. The fourth chapter presents an analysis of the market, the productive resources, the technology and the point of balance, to determine the annual size of our production plant. The fifth chapter consists mainly of project engineering, technical definition of the product and its design, as well as its diagram production process and material balance to determine plant capacity. The sixth chapter consists of the layout of our plant and how it will be constituted, a plan of plant will be realized and everything related to logistics will be analyzed. In the seventh chapter, the economic and financial aspects of the project will be determined and analyzed so that the eighth chapter concludes whether the project is financially and economically viable. Finally, in the last chapter, areas that will suffer some kind of impact for the project and social indicators will be analyzed.
publishDate 2018
dc.date.accessioned.none.fl_str_mv 2020-12-15T15:42:51Z
dc.date.available.none.fl_str_mv 2020-12-15T15:42:51Z
dc.date.issued.fl_str_mv 2018
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
dc.type.other.none.fl_str_mv Trabajo de investigación
format bachelorThesis
dc.identifier.citation.es_PE.fl_str_mv De La Torre Parodi, M. y Santillana Reaño, M. F. (2018). Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia [Trabajo de investigación para optar el título profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio ULima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049
dc.identifier.uri.none.fl_str_mv https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049
identifier_str_mv De La Torre Parodi, M. y Santillana Reaño, M. F. (2018). Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia [Trabajo de investigación para optar el título profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio ULima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049
url https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049
dc.language.iso.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.ispartof.fl_str_mv SUNEDU
dc.rights.*.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri.*.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
dc.publisher.country.none.fl_str_mv PE
publisher.none.fl_str_mv Universidad de Lima
dc.source.none.fl_str_mv Repositorio Institucional - Ulima
Universidad de Lima
reponame:ULIMA-Institucional
instname:Universidad de Lima
instacron:ULIMA
instname_str Universidad de Lima
instacron_str ULIMA
institution ULIMA
reponame_str ULIMA-Institucional
collection ULIMA-Institucional
bitstream.url.fl_str_mv https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/5/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.jpg
https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/1/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf
https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/4/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.txt
https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/3/license.txt
https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/2/license_rdf
bitstream.checksum.fl_str_mv 102b282a68ca5362f257c74346cb1e43
766f3962ceae565c0985b3c451f0484e
40da5292122391547eead95fc6b92f40
8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33
8fc46f5e71650fd7adee84a69b9163c2
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
MD5
MD5
MD5
MD5
repository.name.fl_str_mv Repositorio Universidad de Lima
repository.mail.fl_str_mv repositorio@ulima.edu.pe
_version_ 1845977394700091392
spelling Davies Oré, Guillermo ArturoDe La Torre Parodi, MarianaSantillana Reaño, María Fernanda2020-12-15T15:42:51Z2020-12-15T15:42:51Z2018De La Torre Parodi, M. y Santillana Reaño, M. F. (2018). Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con stevia [Trabajo de investigación para optar el título profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio ULima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049https://hdl.handle.net/20.500.12724/12049The following preliminary study has as main objective, obtain the title of Industrial Engineer through the determination of the technological, economic and financial viability for the installation of a camu camu craft beer brewing plant sweetened with stevia. It is also desired to identify potential consumers, in order to be able to estimate the demand and evaluate the influential forces in the market. This project idea came because of the growing demand for craft beer and stevia. In the same way we want to innovate and make a change of taste in beer, offering an "easy to pass" product, as it contains a sweet and fruity touch based on an innovative fruit camu camu. In the first chapter, are the generalities of the product, its definition and main characteristics. Based on this, the substitutes and complementary products are analyzed, in order to have a clear idea of the market context. In the second chapter the market study is carried out, where the research guidelines have been established and the analysis of market demand and supply is carried out. With this information, you can get an estimate of the demand for the project. The availability of raw materials is also investigated. The third chapter presents an analysis of possible locations for the project, including the evaluation of important factors for selecting both macro and micro location. The fourth chapter presents an analysis of the market, the productive resources, the technology and the point of balance, to determine the annual size of our production plant. The fifth chapter consists mainly of project engineering, technical definition of the product and its design, as well as its diagram production process and material balance to determine plant capacity. The sixth chapter consists of the layout of our plant and how it will be constituted, a plan of plant will be realized and everything related to logistics will be analyzed. In the seventh chapter, the economic and financial aspects of the project will be determined and analyzed so that the eighth chapter concludes whether the project is financially and economically viable. Finally, in the last chapter, areas that will suffer some kind of impact for the project and social indicators will be analyzed.El siguiente estudio preliminar tiene como objetivo principal, obtener el título de Ingeniero Industrial a través de la determinación de la viabilidad tecnológica, económica y financiera para la instalación de una planta productora de cerveza artesanal de camu camu endulzada con stevia. Se desea identificar los consumidores potenciales, para poder estimar la demanda y evaluar las fuerzas influyentes en el mercado. La idea del proyecto surge debido al crecimiento de la demanda de la cerveza artesanal y stevia. Se busca innovar y hacer un cambio de gusto en la cerveza, ofreciendo un producto “fácil de pasar”, ya que contiene un toque dulce y frutado en base de camu camu. En el primer capítulo, se encuentra las generalidades del producto, destacando su definición, características y analizando los productos sustitutos y complementarios, para tener una idea clara del contexto de mercado. En el segundo capítulo se realiza el estudio de mercado, donde se realiza el análisis de la demanda y la oferta del mercado. Con esta información, se puede obtener una estimación de la demanda para el proyecto. También se investiga la disponibilidad de materia prima. El tercer capítulo presenta un análisis de las posibles ubicaciones para el proyecto, incluyendo la evaluación de factores importantes para seleccionar tanto la macro como la micro localización. En el cuarto capítulo se presenta un análisis del mercado, los recursos productivos, la tecnología y el punto de equilibrio, para determinar el tamaño anual de nuestra planta productora. El quinto capítulo consiste principalmente en la ingeniería del proyecto, definir técnicamente el producto y su diseño, al igual que su proceso de producción de DOP y balance de materia para determinar cuál es la capacidad de planta. El sexto capítulo consiste en la disposición de nuestra planta y como va a ser constituida, se realizará un plano de planta y se analizará todo lo relacionado a la logística. En el séptimo capítulo se va a determinar y analizar los aspectos económicos y financieros del proyecto, para que en el octavo capítulo se concluya si el proyecto es viable financiera y económicamente, finalmente en el último capítulo se identificarán las zonas que sufrirán algún tipo de impacto por el proyecto y se analizarán indicadores sociales.Trabajo de investigaciónapplication/pdfspaUniversidad de LimaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/Repositorio Institucional - UlimaUniversidad de Limareponame:ULIMA-Institucionalinstname:Universidad de Limainstacron:ULIMABeer industryAlcoholic beverage industryFeasibility studiesIndustria cerveceraIndustria de las bebidas alcohólicasEstudios de factibilidadhttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04Estudio de prefactibildad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con camu camu endulzada con steviainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTrabajo de investigaciónSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniería IndustrialUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería y ArquitecturaIngeniero Industrialhttps://orcid.org/0000-0002-3736-0654255467347220267652610370339338https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionalhttps://purl.org/pe-repo/renati/type#trabajoDeInvestigacionOITHUMBNAILDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.jpgDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg12152https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/5/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.jpg102b282a68ca5362f257c74346cb1e43MD55ORIGINALDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdfDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdfapplication/pdf4236844https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/1/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf766f3962ceae565c0985b3c451f0484eMD51TEXTDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.txtDe_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.txtExtracted texttext/plain290464https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/4/De_La_Torre_Parodi_Mariana.pdf.txt40da5292122391547eead95fc6b92f40MD54LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/3/license.txt8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD53CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-81037https://repositorio.ulima.edu.pe/bitstream/20.500.12724/12049/2/license_rdf8fc46f5e71650fd7adee84a69b9163c2MD5220.500.12724/12049oai:repositorio.ulima.edu.pe:20.500.12724/120492025-09-18 08:06:30.109Repositorio Universidad de Limarepositorio@ulima.edu.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
score 12.989244
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).