Potato biopolymers obtaining an alternative to the development of environmental friendly materials

Descripción del Articulo

In the present work, the first results of the biopolymers obtained from the starches extracted from potatoes and cassava are presented, these were analyzed by the IR spectroscopy technique, observing that in both cases they present the same starch characteristics, so potato starch was chosen because...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Alarcón, Hugo, Arroyo, E.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2014
Institución:Universidad Nacional de Ingeniería
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Ingeniería
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/30
Enlace del recurso:https://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/30
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Almidón
Biopolímero
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spelling Potato biopolymers obtaining an alternative to the development of environmental friendly materialsObtención de biopolímeros de papa como una alternativa al desarrollo de materiales inocuos al medio ambienteAlarcón, HugoArroyo, E.AlmidónBiopolímeroEspectroscopia IRPapaStarchBiopolymerIR spectroscopy.PotatoIn the present work, the first results of the biopolymers obtained from the starches extracted from potatoes and cassava are presented, these were analyzed by the IR spectroscopy technique, observing that in both cases they present the same starch characteristics, so potato starch was chosen because it is a From this starch films with an approximate thickness of 50 microns were obtained, which were characterized by elongation and tensile techniques with maximum elongation values of 62% and a maximum tensile force of 10 Newton, it was also characterized by IR spectroscopy finding the peaks Characteristic of cellulose, the films have a high transmittance in the visible range, atomic absorption analyses show the harmlessness of the films obtained.En el presente trabajo se presentan los primeros resultados de los biopolímeros obtenidos a partir de los almidones extraídos de la papa y la yuca, estos fueron analizados mediante la técnica de espectroscopia IR observándose que en ambos casos presentan las mismas características de almidón, por ello se eligió el almidón de la papa por ser un tubérculo que el Perú tiene con cierta abundancia, a partir de este almidón se obtuvieron películas con un espesor aproximado de 50 micrones, las cuales fueron caracterizados por técnicas de elongación y tracción con valores de elongación máxima del 62% y una fuerza de tracción máxima del 10 Newton, así mismo se caracterizó por espectroscopia IR encontrándose los picos característicos de la celulosa, las películas presentan una alta transmitancia en el rango visible, los análisis de absorción atómica muestran la inocuidad de las películas obtenidas.Universidad Nacional de Ingeniería2014-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/3010.21754/tecnia.v24i1.30TECNIA; Vol. 24 No. 1 (2014); 13TECNIA; Vol. 24 Núm. 1 (2014); 132309-04130375-7765reponame:Revistas - Universidad Nacional de Ingenieríainstname:Universidad Nacional de Ingenieríainstacron:UNIspahttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/30/2314Derechos de autor 2014 TECNIAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/302024-03-25T19:44:04Z
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description In the present work, the first results of the biopolymers obtained from the starches extracted from potatoes and cassava are presented, these were analyzed by the IR spectroscopy technique, observing that in both cases they present the same starch characteristics, so potato starch was chosen because it is a From this starch films with an approximate thickness of 50 microns were obtained, which were characterized by elongation and tensile techniques with maximum elongation values of 62% and a maximum tensile force of 10 Newton, it was also characterized by IR spectroscopy finding the peaks Characteristic of cellulose, the films have a high transmittance in the visible range, atomic absorption analyses show the harmlessness of the films obtained.
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