Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties
Descripción del Articulo
The objective of the research was to determine the cup yield of coffee, according to the roasting process of the caturra and bourbon varieties in three different times (8, 10 and 12 minutes), considering an initial sample entry temperature of 190°C and a final temperature for each time of (190ºC, 20...
Autores: | , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revista.unibagua.edu.pe:article/195 |
Enlace del recurso: | https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Café caturra y bourbon, rendimiento en taza, tostación, torrefacción. Caturra and bourbon coffee, cup yield, roasting, roasting. |
id |
REVUNIBAGU_f35dbc42c5e218c7398d4cf91258c6cc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revista.unibagua.edu.pe:article/195 |
network_acronym_str |
REVUNIBAGU |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
repository_id_str |
|
spelling |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon VarietiesRendimiento en Taza de Café (Coffea arabica L) de Acuerdo al Proceso de Torrefacción de las Variedades Caturra y Bourbón Díaz, SegundoCruz, SegundoCafé caturra y bourbon, rendimiento en taza, tostación, torrefacción.Caturra and bourbon coffee, cup yield, roasting, roasting.The objective of the research was to determine the cup yield of coffee, according to the roasting process of the caturra and bourbon varieties in three different times (8, 10 and 12 minutes), considering an initial sample entry temperature of 190°C and a final temperature for each time of (190ºC, 208ºC and 214ºC). The methodology used was a cross-sectional experimental type with a complementary randomized block design (DBCA), using the analysis of variance test (ANVA) and the Tukey comparison test at 5%. The results indicated that the bourbon variety is of better quality with a roasting time of 10 minutes and a cup yield of 84.23, while the caturra variety has the same roasting level, but a lower cup yield of 83.65, evaluated by two Q-Grader tasters from the INPROCAFE cooperative. In conclusion, the bourbon variety has a better cup yield (84.23) with a roasting time of 10 minutes compared to the other varietyEl objetivo de la investigación fue determinar el rendimiento en taza del café, de acuerdo con el proceso de torrefacción de las variedades caturra y bourbon en tres tiempos diferentes (8, 10 y 12 minutos), considerando una temperatura inicial de ingreso de muestra a 190°C y una temperatura final para cada tiempo de (190ºC, 208ºC y 214ºC). La metodología que se empleó es de tipo experimental de corte transversal con un diseño de bloques complementario al azar (DBCA), se empleó la prueba de Análisis de Varianzas (ANVA), la prueba de comparación Tukey a un 5%. Los resultados indicaron que la variedad bourbon es de mejor calidad con un tiempo de tueste de 10 minutos y un rendimiento en taza de 84.23, en tanto la variedad caturra tiene el mismo nivel de tueste, pero menor rendimiento en taza de 83.65, evaluados por dos catadores Q-Grader de la cooperativa INPROCAFE. En conclusión, la variedad bourbon tiene un mejor rendimiento en taza (84.23) con un tiempo de tostación de 10 minutos en comparación a la otra variedad.Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB)2023-12-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlaudio/mpeghttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 4 No. 2 (2023): Revista Científica Dékamu Agropec ; 29-38Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 4 Núm. 2 (2023): Revista Científica Dékamu Agropec ; 29-382709-31902709-318210.55996/dekamuagropec.v4i2reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstacron:UNIBAGUAspahttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/195https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/218https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/219Derechos de autor 2023 Segundo Díaz, Segundo Cruzhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revista.unibagua.edu.pe:article/1952024-08-13T14:23:31Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties Rendimiento en Taza de Café (Coffea arabica L) de Acuerdo al Proceso de Torrefacción de las Variedades Caturra y Bourbón |
title |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
spellingShingle |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties Díaz, Segundo Café caturra y bourbon, rendimiento en taza, tostación, torrefacción. Caturra and bourbon coffee, cup yield, roasting, roasting. |
title_short |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
title_full |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
title_fullStr |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
title_full_unstemmed |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
title_sort |
Yield in Coffee Cup (Coffea arabica L) according to the Roasting Process of Caturra and Bourbon Varieties |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Díaz, Segundo Cruz, Segundo |
author |
Díaz, Segundo |
author_facet |
Díaz, Segundo Cruz, Segundo |
author_role |
author |
author2 |
Cruz, Segundo |
author2_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Café caturra y bourbon, rendimiento en taza, tostación, torrefacción. Caturra and bourbon coffee, cup yield, roasting, roasting. |
topic |
Café caturra y bourbon, rendimiento en taza, tostación, torrefacción. Caturra and bourbon coffee, cup yield, roasting, roasting. |
description |
The objective of the research was to determine the cup yield of coffee, according to the roasting process of the caturra and bourbon varieties in three different times (8, 10 and 12 minutes), considering an initial sample entry temperature of 190°C and a final temperature for each time of (190ºC, 208ºC and 214ºC). The methodology used was a cross-sectional experimental type with a complementary randomized block design (DBCA), using the analysis of variance test (ANVA) and the Tukey comparison test at 5%. The results indicated that the bourbon variety is of better quality with a roasting time of 10 minutes and a cup yield of 84.23, while the caturra variety has the same roasting level, but a lower cup yield of 83.65, evaluated by two Q-Grader tasters from the INPROCAFE cooperative. In conclusion, the bourbon variety has a better cup yield (84.23) with a roasting time of 10 minutes compared to the other variety |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-12-13 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195 |
url |
https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/195 https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/218 https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/195/219 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2023 Segundo Díaz, Segundo Cruz https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2023 Segundo Díaz, Segundo Cruz https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html audio/mpeg |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 4 No. 2 (2023): Revista Científica Dékamu Agropec ; 29-38 Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 4 Núm. 2 (2023): Revista Científica Dékamu Agropec ; 29-38 2709-3190 2709-3182 10.55996/dekamuagropec.v4i2 reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua instname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua instacron:UNIBAGUA |
instname_str |
Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
instacron_str |
UNIBAGUA |
institution |
UNIBAGUA |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1842086581196816384 |
score |
12.84232 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).