Evaluación de la actividad antiinflamatoria de una crema a partir del extracto purificado de Baccharis Tricuneata (L.f.) Pers. “taya”
Descripción del Articulo
The genus Baccharis is one of the most important sources of products in the natural medicine, are distributed in the North and South America and in our country in the high Andean areas, arousing the interest of their usage etnofarmacologico. The species Baccharis tricuneata (L. f.) Pers. "Taya&...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2019 |
| Institución: | Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnología |
| Repositorio: | ECIPERÚ |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:revistas.eciperu.net:article/164 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/164 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | etnofarmacológico, Baccharis tricuneata, actividad antiinflamatoria ethnopharmacological, Baccharis tricuneata, anti-inflammatory activity |
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Evaluación de la actividad antiinflamatoria de una crema a partir del extracto purificado de Baccharis Tricuneata (L.f.) Pers. “taya”Díaz y Cols., Marlonetnofarmacológico, Baccharis tricuneata, actividad antiinflamatoriaethnopharmacological, Baccharis tricuneata, anti-inflammatory activityThe genus Baccharis is one of the most important sources of products in the natural medicine, are distributed in the North and South America and in our country in the high Andean areas, arousing the interest of their usage etnofarmacologico. The species Baccharis tricuneata (L. f.) Pers. "Taya", is used in traditional medicine in the antiinflammatory therapy in the form of poultices. The ethyl acetate extract was obtained from the ethanolic extract by successive fragmentations using solventsincreasing polarity. It carried out the identification of flavonoids in the extracts showing greater presence in the ethyl acetate extract. It was formulated and assessed the antiinflammatory activity of an ointment prepared from the extract of ethyl acetate to various concentrations. Pharmacological evaluation was performed by themethod of ear edema induced by Croton Oil. The cream to the 30% showed antiinflammatory activity of 71.43 %. It is attributed to the flavonoids the antiinflammatory activity found that there are already reports of his great power to stabilize membranes and oxidizing radicals.El género Baccharis es una de las más importantes fuentes de productos en la medicina natural, se distribuyen en el Norte y Sur de América y en nuestro país en las zonas alto andinas, despertando el interés por su uso etnofarmacológico. La especie Baccharis tricuneata (L.f.) pers. “taya”, es usada en la medicina tradicional en la terapia antiinflamatoria en forma de emplastos. El extracto acetato de etilo se obtuvo a partir del extracto etanólico por sucesivos fraccionamientos utilizando solventes polaridad creciente. Se realizó la identificación de flavonoides en los extractos mostrando mayor presencia en el extracto de acetato de etilo. Se formuló y evaluó la actividad antiinflamatoria de una crema elaborada a partir del extracto de acetato den etilo a varias concentraciones. La evaluación farmacológica se realizó por el método de Edema Auricular Inducido por Aceite de Croton. La crema al 30% mostró actividad antiinflamatoria del 71.43%. Se atribuye a los flavonoides la actividad antiinflamatoria encontrada ya que existen reportes de su gran poder de estabilizar membranas y los radicales oxidantes.Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnología (Ceprecyt)2019-01-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/16410.33017/RevECIPeru2012.0004/Revista ECIPerú; Vol. 9 Núm. 1 (2012); 61813-0194reponame:ECIPERÚinstname:Centro de Preparación para la Ciencia y Tecnologíainstacron:CEPRECYTspahttps://revistas.eciperu.net/index.php/ECIPERU/article/view/164/157Derechos de autor 2012 Revista ECIPerúinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.eciperu.net:article/1642019-01-08T14:21:37Z |
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The genus Baccharis is one of the most important sources of products in the natural medicine, are distributed in the North and South America and in our country in the high Andean areas, arousing the interest of their usage etnofarmacologico. The species Baccharis tricuneata (L. f.) Pers. "Taya", is used in traditional medicine in the antiinflammatory therapy in the form of poultices. The ethyl acetate extract was obtained from the ethanolic extract by successive fragmentations using solventsincreasing polarity. It carried out the identification of flavonoids in the extracts showing greater presence in the ethyl acetate extract. It was formulated and assessed the antiinflammatory activity of an ointment prepared from the extract of ethyl acetate to various concentrations. Pharmacological evaluation was performed by themethod of ear edema induced by Croton Oil. The cream to the 30% showed antiinflammatory activity of 71.43 %. It is attributed to the flavonoids the antiinflammatory activity found that there are already reports of his great power to stabilize membranes and oxidizing radicals. |
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