Response Surface Method and Linear Programming in the development of mixed nectar of acceptability high and minimum cost
Descripción del Articulo
The aim of this study was to develop a high acceptability mixed nectar and low cost. To obtain the nectar mixed considered different amounts of passion fruit, sweet pepino, sucrose, and completing 100% with water, following a two-stage design: screening (using a design of type 23 + 4 center points)...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2013 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | Revista UNITRU - Scientia Agropecuaria |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/92 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/92 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Sensorial Optimization Linear Programming Central Composite Design (CCD). Optimización Programación Lineal Diseño Compuesto Central (DCCR). |
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Response Surface Method and Linear Programming in the development of mixed nectar of acceptability high and minimum costEl Método de Superficie Respuesta y la Programación Lineal en el desarrollo de un néctar mixto de alta aceptabilidad y mínimo costoLópez Calderón, EnriqueArteaga Miñano, HubertCastro Santander, PublioNolasco Pérez, IreneSiche, RaulSensorialOptimizationLinear ProgrammingCentral Composite Design (CCD).SensorialOptimizaciónProgramación LinealDiseño Compuesto Central (DCCR).The aim of this study was to develop a high acceptability mixed nectar and low cost. To obtain the nectar mixed considered different amounts of passion fruit, sweet pepino, sucrose, and completing 100% with water, following a two-stage design: screening (using a design of type 23 + 4 center points) and optimization (using a design of type 22 + 2*2 + 4 center points); stages that allow explore a high acceptability formulation. Then we used the technique of Linear Programming to minimize the cost of high acceptability nectar. Result of this process was obtained a mixed nectar optimal acceptability (score of 7), when the formulation is between 9 and 14% of passion fruit, 4 and 5% of sucrose, 73.5% of sweet pepino juice and filling with water to the 100%. Linear Programming possible reduced the cost of nectar mixed with optimal acceptability at S/.174 for a production of 1000 L/day.El objetivo del presente trabajo fue desarrollar un néctar mixto de alta aceptabilidad y bajo costo. Para la obtención del néctar mixto se consideraron diferentes cantidades de maracuyá, pepino dulce, sacarosa, y completando el 100% con agua, siguiendo un diseño de dos etapas: screening (utilizando un diseño del tipo 23 + 4 puntos centrales) y optimización (utilizando un diseño del tipo 22 + 2*2 + 4 puntos centrales); etapas que permitieron explorar una formulación de alta aceptabilidad. Luego se utilizó la técnica de Programación Lineal para minimizar el costo del néctar de alta aceptabilidad. Resultado de todo este proceso se obtuvo un néctar mixto de aceptabilidad óptima (puntaje de 7), cuando la formulación está entre 9 y 14% de maracuyá, 4 y 5% de sacarosa, 73,5% de zumo de pepino y completando con agua hasta el 100%. La Programación Lineal permitió reducir el costo del néctar mixto con aceptabilidad general óptima en S/.174 para una producción de 1000 L/día.Universidad Nacional de Trujillo2013-09-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/9210.17268/sci.agropecu.2012.04.05Scientia Agropecuaria; Vol. 3 No. 4 (2012): October - December; 309-318Scientia Agropecuaria; Vol. 3 Núm. 4 (2012): Octubre - Diciembre; 309-3182306-67412077-9917reponame:Revista UNITRU - Scientia Agropecuariainstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttp://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/92/20Derechos de autor 2012 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-01T15:35:14Zmail@mail.com - |
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The aim of this study was to develop a high acceptability mixed nectar and low cost. To obtain the nectar mixed considered different amounts of passion fruit, sweet pepino, sucrose, and completing 100% with water, following a two-stage design: screening (using a design of type 23 + 4 center points) and optimization (using a design of type 22 + 2*2 + 4 center points); stages that allow explore a high acceptability formulation. Then we used the technique of Linear Programming to minimize the cost of high acceptability nectar. Result of this process was obtained a mixed nectar optimal acceptability (score of 7), when the formulation is between 9 and 14% of passion fruit, 4 and 5% of sucrose, 73.5% of sweet pepino juice and filling with water to the 100%. Linear Programming possible reduced the cost of nectar mixed with optimal acceptability at S/.174 for a production of 1000 L/day. El objetivo del presente trabajo fue desarrollar un néctar mixto de alta aceptabilidad y bajo costo. Para la obtención del néctar mixto se consideraron diferentes cantidades de maracuyá, pepino dulce, sacarosa, y completando el 100% con agua, siguiendo un diseño de dos etapas: screening (utilizando un diseño del tipo 23 + 4 puntos centrales) y optimización (utilizando un diseño del tipo 22 + 2*2 + 4 puntos centrales); etapas que permitieron explorar una formulación de alta aceptabilidad. Luego se utilizó la técnica de Programación Lineal para minimizar el costo del néctar de alta aceptabilidad. Resultado de todo este proceso se obtuvo un néctar mixto de aceptabilidad óptima (puntaje de 7), cuando la formulación está entre 9 y 14% de maracuyá, 4 y 5% de sacarosa, 73,5% de zumo de pepino y completando con agua hasta el 100%. La Programación Lineal permitió reducir el costo del néctar mixto con aceptabilidad general óptima en S/.174 para una producción de 1000 L/día. |
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The aim of this study was to develop a high acceptability mixed nectar and low cost. To obtain the nectar mixed considered different amounts of passion fruit, sweet pepino, sucrose, and completing 100% with water, following a two-stage design: screening (using a design of type 23 + 4 center points) and optimization (using a design of type 22 + 2*2 + 4 center points); stages that allow explore a high acceptability formulation. Then we used the technique of Linear Programming to minimize the cost of high acceptability nectar. Result of this process was obtained a mixed nectar optimal acceptability (score of 7), when the formulation is between 9 and 14% of passion fruit, 4 and 5% of sucrose, 73.5% of sweet pepino juice and filling with water to the 100%. Linear Programming possible reduced the cost of nectar mixed with optimal acceptability at S/.174 for a production of 1000 L/day. |
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