Asociación del estado nutricional con los estilos de vida del profesional de salud de una empresa de salud

Descripción del Articulo

Overweight and obesity are health conditions that have shown a steady increase over the past three decades, which influences the quality of life and working capacity of people, and have multiple causes; including lifestyles, making it necessary to study its association with nutritional status. An ob...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Hidalgo Chávez, Mariana Elvira
Formato: tesis de maestría
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas
Repositorio:UPC-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorioacademico.upc.edu.pe:10757/338161
Enlace del recurso:http://hdl.handle.net/10757/338161
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Estado nutricional
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description Overweight and obesity are health conditions that have shown a steady increase over the past three decades, which influences the quality of life and working capacity of people, and have multiple causes; including lifestyles, making it necessary to study its association with nutritional status. An observational, cross-sectional descriptive study was done on a sample of 288 monitored in November 2013, in the occupational health program for a company that provides health, with ages of 18 to 67 workers; workers with normal weight nutritional status, 20.8% are male and 79.2% were female, overweight, 32% are male and 68% female and 43.5% obese male and 56.5% female; people’s age with normal weight nutritional diagnosis has an average of 31.93 + 8.97, those who are overweight, their average age is 35.12 + 9.55 and those with obesity, their average age was 39.65+ 10.32; who are physically active and have a normal weight nutritional assessment are 58.3%, 54.1% overweight and 58.7% obese; those who drink alcohol and have a nutritional diagnosis are 55.8% normal weight, overweight and obese 81% the 63.04%, etc. In this way we have got a significant association of nutritional status, sex, age and tobacco consumption of the worker; p <0.05. No association found for physical activity, alcohol and food consumption, p> 0.05.
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An observational, cross-sectional descriptive study was done on a sample of 288 monitored in November 2013, in the occupational health program for a company that provides health, with ages of 18 to 67 workers; workers with normal weight nutritional status, 20.8% are male and 79.2% were female, overweight, 32% are male and 68% female and 43.5% obese male and 56.5% female; people’s age with normal weight nutritional diagnosis has an average of 31.93 + 8.97, those who are overweight, their average age is 35.12 + 9.55 and those with obesity, their average age was 39.65+ 10.32; who are physically active and have a normal weight nutritional assessment are 58.3%, 54.1% overweight and 58.7% obese; those who drink alcohol and have a nutritional diagnosis are 55.8% normal weight, overweight and obese 81% the 63.04%, etc. In this way we have got a significant association of nutritional status, sex, age and tobacco consumption of the worker; p <0.05. No association found for physical activity, alcohol and food consumption, p> 0.05.El sobrepeso y la obesidad, son condiciones de salud que han presentado un aumento progresivo en las últimas tres décadas, que influye en la calidad de vida y la capacidad laboral de las personas, y que tienen múltiples causas; entre ellas los estilos de vida, lo que hace necesario estudiar su asociación con el estado nutricional. Se hizo un estudio observacional, descriptivo de corte transversal en una muestra de 288 trabajadores controlados en el mes de noviembre del 2013, en el programa de salud ocupacional de una empresa prestadora de salud, con edad comprendida de 18 a 67 años; los trabajadores con estado nutricional normopeso el 20.8% son masculinos y el 79.2% son femeninos, con sobrepeso el 32% son masculinos y el 68% femenino y los obesos el 43.5% masculinos y 56.5% femeninos. Entre los resultados se encuentran los siguientes: ; la edad de las personas con un diagnóstico nutricional normopeso presenta una media de 31.93+8,97, las que tienen sobrepeso, su media de edad es de 35.12+9,55 y las que tienen obesidad, su media de edad es de 39.65+10,32; las que realizan actividad física y presentan un diagnóstico nutricional normopeso son el 58.3%, sobrepeso el 54.1% y obesidad el 58.7%; las que consumen alcohol y presentan un diagnóstico nutricional de normopeso son el 55.8%, sobrepeso el 81% y obesidad el 63.04%, entre otros resultados. Existe asociación significativa del estado nutricional, con el sexo, la edad y consumo de tabaco del trabajador; p < 0.05. 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Escuela de PostgradoMaestríaEscuela de PostgradoMagíster en Gestión y Docencia en Alimentación y Nutrición2018-06-19T01:30:33ZOverweight and obesity are health conditions that have shown a steady increase over the past three decades, which influences the quality of life and working capacity of people, and have multiple causes; including lifestyles, making it necessary to study its association with nutritional status. An observational, cross-sectional descriptive study was done on a sample of 288 monitored in November 2013, in the occupational health program for a company that provides health, with ages of 18 to 67 workers; workers with normal weight nutritional status, 20.8% are male and 79.2% were female, overweight, 32% are male and 68% female and 43.5% obese male and 56.5% female; people’s age with normal weight nutritional diagnosis has an average of 31.93 + 8.97, those who are overweight, their average age is 35.12 + 9.55 and those with obesity, their average age was 39.65+ 10.32; who are physically active and have a normal weight nutritional assessment are 58.3%, 54.1% overweight and 58.7% obese; those who drink alcohol and have a nutritional diagnosis are 55.8% normal weight, overweight and obese 81% the 63.04%, etc. In this way we have got a significant association of nutritional status, sex, age and tobacco consumption of the worker; p <0.05. No association found for physical activity, alcohol and food consumption, p> 0.05.El sobrepeso y la obesidad, son condiciones de salud que han presentado un aumento progresivo en las últimas tres décadas, que influye en la calidad de vida y la capacidad laboral de las personas, y que tienen múltiples causas; entre ellas los estilos de vida, lo que hace necesario estudiar su asociación con el estado nutricional. Se hizo un estudio observacional, descriptivo de corte transversal en una muestra de 288 trabajadores controlados en el mes de noviembre del 2013, en el programa de salud ocupacional de una empresa prestadora de salud, con edad comprendida de 18 a 67 años; los trabajadores con estado nutricional normopeso el 20.8% son masculinos y el 79.2% son femeninos, con sobrepeso el 32% son masculinos y el 68% femenino y los obesos el 43.5% masculinos y 56.5% femeninos. Entre los resultados se encuentran los siguientes: ; la edad de las personas con un diagnóstico nutricional normopeso presenta una media de 31.93+8,97, las que tienen sobrepeso, su media de edad es de 35.12+9,55 y las que tienen obesidad, su media de edad es de 39.65+10,32; las que realizan actividad física y presentan un diagnóstico nutricional normopeso son el 58.3%, sobrepeso el 54.1% y obesidad el 58.7%; las que consumen alcohol y presentan un diagnóstico nutricional de normopeso son el 55.8%, sobrepeso el 81% y obesidad el 63.04%, entre otros resultados. Existe asociación significativa del estado nutricional, con el sexo, la edad y consumo de tabaco del trabajador; p < 0.05. 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