Efecto de tres dietas de proteína pura de origen animal, sobre el estado productivo en codornices Coturnix coturnix japónica en la etapa de postura.
Descripción del Articulo
With the objective of evaluating the effects in three diets of pure protein of animal origin, on the productive state in quails in the stage of posture in the production and quality of the egg. We used 500 Japanese quail of 1day of age, distributed in a Design of Blocks Completely Random (DBCA), wit...
Autor: | |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/13089 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/13089 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Niveles de proteína pura Codornices Postura Estado productivo Calidad de huevo |
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Efecto de tres dietas de proteína pura de origen animal, sobre el estado productivo en codornices Coturnix coturnix japónica en la etapa de postura. Vásquez Medina, María Lourdes Niveles de proteína pura Codornices Postura Estado productivo Calidad de huevo |
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With the objective of evaluating the effects in three diets of pure protein of animal origin, on the productive state in quails in the stage of posture in the production and quality of the egg. We used 500 Japanese quail of 1day of age, distributed in a Design of Blocks Completely Random (DBCA), with 4 treatments, 5 repetitions and 25 birds per repetition, evaluated during 9 weeks. The experimental diets were isoenergetic and isoproteic with 2800 Kcal ME / kg and 20% protein. The treatments were: T1 = 0% proteika 60%, T2 = 2.5% proteika 60%, T3 = 5% proteika 60% and T4 = 7.5% proteika 60%. The results showed in the consumption by bird, egg weight, egg mass, conversion, posture and weight of the bird significant statistical differences during all evaluation period, but for the food consumption and mortality they did not present significant statistical differences. In conclusion, it could be said that the best parameters were obtained when proteika 60% (2.5%, 5% and 7.5%) is added to the quail diet, but it is determined that the levels of 5% and 7.5% are the most beneficial for poultry farming because it has better economic retribution. |
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Morachimo Borrego, Pablo JavierVásquez Medina, María Lourdes7/11/2019 11:157/11/2019 11:152019https://hdl.handle.net/20.500.14414/13089With the objective of evaluating the effects in three diets of pure protein of animal origin, on the productive state in quails in the stage of posture in the production and quality of the egg. We used 500 Japanese quail of 1day of age, distributed in a Design of Blocks Completely Random (DBCA), with 4 treatments, 5 repetitions and 25 birds per repetition, evaluated during 9 weeks. The experimental diets were isoenergetic and isoproteic with 2800 Kcal ME / kg and 20% protein. The treatments were: T1 = 0% proteika 60%, T2 = 2.5% proteika 60%, T3 = 5% proteika 60% and T4 = 7.5% proteika 60%. The results showed in the consumption by bird, egg weight, egg mass, conversion, posture and weight of the bird significant statistical differences during all evaluation period, but for the food consumption and mortality they did not present significant statistical differences. In conclusion, it could be said that the best parameters were obtained when proteika 60% (2.5%, 5% and 7.5%) is added to the quail diet, but it is determined that the levels of 5% and 7.5% are the most beneficial for poultry farming because it has better economic retribution.Con el objetivo de evaluar los efectos en tres dietas de proteína pura de origen animal, sobre el estado productivo en codornices en la etapa de postura en la producción y calidad del huevo. Se utilizaron 500 codornices japonesas de 1 día de edad, distribuida en un Diseño de Bloques Completamente al Azar (DBCA), con 4 tratamientos, 5 repeticiones y 25 aves por repetición, evaluadas durante 9 semanas. Las dietas experimentales fueron isoenergéticas e isoprotéicas con 2800 Kcal EM/kg y 20% de proteína. Los tratamientos fueron: T0=0% proteika 60%, T1=2.5% proteika 60%, T2=5% proteika 60% y T3=7.5% proteika 60%. Los resultados mostraron en consumo por ave, peso de huevo, masa del huevo, conversión, postura y peso del ave diferencias estadísticas significativas durante todo periodo de evaluación, pero para el consumo de alimento y mortalidad no presentaron diferencias estadísticas significativas. En conclusión, se podría decir que los mejores parámetros se obtuvieron cuando se adiciona proteika 60% (2.5%, 5% y 7.5%) en la dieta de codornices, pero se determina que los niveles de 5 % y 7.5% son los más beneficiosos para la avicultura porque tiene mejor retribución económica.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAZO;233SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUNiveles de proteína puraCodornicesPosturaEstado productivoCalidad de huevoEfecto de tres dietas de proteína pura de origen animal, sobre el estado productivo en codornices Coturnix coturnix japónica en la etapa de postura.info:eu-repo/semantics/bachelorThesisBachillerIngeniero ZootecnistaZootecniaUniversidad Nacional de Trujillo. 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