Transformación integral e industrialización del saúco (sambucus peruviana) para el desarrollo microregional sostenible
Descripción del Articulo
In the present work an activity is determined leaves from the Integral Transformation and Industrialization of Saúco (Sambucus Peruviana HBK) for Sustainable the Microregional Development of our mountainous area. In one of the industrialization alternatives is on the use of its antimicrobial activit...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2006 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/9156 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/9156 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Método excavación placa cultivo, Industrialización del saúco, Desarrollo microregional sostenible |
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In the present work an activity is determined leaves from the Integral Transformation and Industrialization of Saúco (Sambucus Peruviana HBK) for Sustainable the Microregional Development of our mountainous area. In one of the industrialization alternatives is on the use of its antimicrobial activity and from the active principles of Saúco (Peruviana Sambucus HBK) dry extracts (watery, metabolic and etanólico) of the flowers were obtained, leaves and fruits of the plant. The antimicrobial activity determined by means of the Method Excavation Plate Culture in front of stocks of sensible microorganisms, the active components determined with the Methods of March Fitoquímica and Cromatografi'a of descendent paper and fine Layer. The extracts of the flowers and leaves presented/displayed antimicrobial activity forehead a: Salmonella Typha ATCC 11011, Salmonella paratyphi ATCC 25923, Klebsiella pneumoniae ATCC 10031, Shiquella dysenteriae ATCC 25912 and staphylococcus aureus ATCC 23923. This activity a was not observed in front: Saccharomyces 10232 cerevisiae ATCC and Candida albicans ATCC 10371. The extracts of the fruit did not show to antimicrobial activity some. The present active principles in the elder tree (Peruviana Sambucus HBK) were: tannins, flavonoides, saponinas, steroids, alkaloids, mucilagos, catequinas, quinonas, lactoses, cumarinas and antocianidinas. The groups of found flavonoides were flaconas, charconas, antocianinas, flavonoles, flavanonas and catequinas |
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The extracts of the flowers and leaves presented/displayed antimicrobial activity forehead a: Salmonella Typha ATCC 11011, Salmonella paratyphi ATCC 25923, Klebsiella pneumoniae ATCC 10031, Shiquella dysenteriae ATCC 25912 and staphylococcus aureus ATCC 23923. This activity a was not observed in front: Saccharomyces 10232 cerevisiae ATCC and Candida albicans ATCC 10371. The extracts of the fruit did not show to antimicrobial activity some. The present active principles in the elder tree (Peruviana Sambucus HBK) were: tannins, flavonoides, saponinas, steroids, alkaloids, mucilagos, catequinas, quinonas, lactoses, cumarinas and antocianidinas. The groups of found flavonoides were flaconas, charconas, antocianinas, flavonoles, flavanonas and catequinasEn el presente trabajo se determina una actividad parte de la Transformación Integral e Industrialización del Saúco (Sambucus Peruviana HBK) para el Desarrollo Microregional Sostenible de nuestra serranía. En una de las alternativas de industrialización es sobre el uso de su actividad antimicrobiana y de los principios activos del saúco (Sambucus peruviana HBK) se obtuvieron extractos secos (acuoso, metabólico y etanólico) de las flores, hojas y frutos de la planta. La actividad antimicrobiana se determinó mediante el Método Excavación Placa Cultivo frente a cepas de microorganismos sensibles, los componentes activos se determinaron con los Métodos de Marcha Fitoquímica y Cromatografía de papel descendente y Capa fina. Los extractos de las flores y hojas presentaron actividad antimicrobiana frente a: Salmonella Typha ATCC 11011, Salmonella paratyphi ATCC 25923, Klebsiella pneumoniae ATCC 10031, Shiquella dysenteriae ATCC 25912 y staphylococcus aureus ATCC 23923. No se observó dicha actividad frente a: Saccharomyces cerevisiae ATCC 10232 y Candida albicans ATCC 10371. Los extractos del fruto no mostraron actividad antimicrobiana alguna. Los principios activos presentes en el árbol de saúco (Sambucus peruviana HBK) fueron: taninos, flavonoides, saponinas, esteroides, alcaloides, mucilagos, catequinas, quinonas, lactosas, cumarinas y antocianidinas. Los grupos de flavonoides encontrados fueron flaconas, charconas, antocianinas, flavonoles, flavanonas y catequinasTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUMétodo excavación placa cultivo, Industrialización del saúco, Desarrollo microregional sostenibleTransformación integral e industrialización del saúco (sambucus peruviana) para el desarrollo microregional sostenibleinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniero QuímicoIngeniería QuímicaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ingeniería QuímicaORIGINALVerdeGarcia_P - RengifoAlcantara_E.pdfVerdeGarcia_P - RengifoAlcantara_E.pdfapplication/pdf2056782https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/48ae8205-9f25-4f44-ac2b-9ae18e7c3378/download4b599907bd1b0f7e3aa0fc868bbcbac2MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/0f27f050-c1ee-4fa0-b24e-9b50e7fdfdd7/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/9156oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/91562017-11-15 12:18:38.797http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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