Evaluación de la variación de volumen de granos durante el proceso de hidratación (Vigna Unguiculata)

Descripción del Articulo

The objective of this work was to evaluate the variation in the volume of castile bean bean (Vigna Unguiculata) during a hydration process; For this treatment a previous selection of the grain was made, trying to maintain the homogeneous shape of the seed in all the samples. The samples were charact...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Chilón Serrano, Leandro
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/15656
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/15656
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Evaluación
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description The objective of this work was to evaluate the variation in the volume of castile bean bean (Vigna Unguiculata) during a hydration process; For this treatment a previous selection of the grain was made, trying to maintain the homogeneous shape of the seed in all the samples. The samples were characterized granulometrically by taking weight and measurements, taking them to Image J software, to determine their shape. The apparent and real density of the samples was obtained, as well as the percentage of initial moisture in the grain for subsequent evaluation. An incubator was conditioned maintaining the constant temperature of the medium at 24 ° C, thus carrying out 21 treatments, of which 20 at periods of time and 1 to 24 hours. The samples were placed in glasses with water (at medium temperature, from their entry), each sample was subsequently withdrawn in its respective time, taking its weight and determining the variation of each treatment by volumetric displacement in a test tube with oil. The results obtained were subjected to 6 mathematical models (Peleg, Kaptso, Page, Weibull, Ibarz-August, Gompertz) analyzed statistically and graphically, thus concluding that Peleg is the optimal model that fits this treatment to assess its behavior.
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The samples were placed in glasses with water (at medium temperature, from their entry), each sample was subsequently withdrawn in its respective time, taking its weight and determining the variation of each treatment by volumetric displacement in a test tube with oil. The results obtained were subjected to 6 mathematical models (Peleg, Kaptso, Page, Weibull, Ibarz-August, Gompertz) analyzed statistically and graphically, thus concluding that Peleg is the optimal model that fits this treatment to assess its behavior.El presente trabajo tuvo como objetivo evaluar la variación del volumen de grano de frejol castilla (Vigna Unguiculata) durante un proceso de hidratación; para este tratamiento se realizó una previa selección del grano, tratando de mantener la forma homogénea de la semilla en todas las muestras. Las muestras fueron caracterizadas granulométricamente tomando peso y medidas, llevándolos al software Image J, para determinar su forma. Se obtuvo la densidad aparente y real de las muestras, al igual se encontró el porcentaje de humedad inicial en el grano para su posterior evaluación. Se acondicionó una incubadora manteniendo la temperatura constante del medio a 24 °C, realizándose así 21 tratamientos, de los cuales 20 a periodos de tiempo y 1 a 24 horas. Las muestras se colocaron en vasos con agua (a temperatura del medio, desde su ingreso), posteriormente se retiró cada muestra en su respectivo tiempo, tomando su peso y determinando la variación de cada tratamiento realizando el desplazamiento volumétrico en una probeta con aceite. Los resultados obtenidos fueron sometidos a 6 modelos matemáticos (Peleg, Kaptso, Page, Weibull, Ibarz-August, Gompertz) analizados estadística y gráficamente, concluyendo así, que Peleg es el modelo optimo que se ajusta a este tratamiento para evaluar su comportamiento.TesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;774SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUEvaluaciónvariaciónmodeloslegumbreshidrataciónEvaluación de la variación de volumen de granos durante el proceso de hidratación (Vigna Unguiculata)Evaluation of grain volume variation during the hydration process (Vigna Unguiculata)info:eu-repo/semantics/bachelorThesisTitulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialAgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo. 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