Influencia de la temperatura en la producción de ácido indolacético por Bacillus subtilis en un biorreactor automatizado Bioflo - Celligen 115
Descripción del Articulo
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Autor: | |
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Formato: | tesis de maestría |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/17319 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/17319 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Fermentación microbiana Ácido indolacético Temperatura |
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Some environmental bacteria produce indoleacetic acid (IAA), which promotes root stimulation and promotes defense against phytopathogens. This phytohormone is regulated by environmental conditions such as temperature for its production. Therefore, the present research work was carried out, where the optimal temperature for the production of IAA from microbial fermentation in a Bioflo - Celligen bioreactor was evaluated, using a Bacillus subtilis strain. This strain was cultivated in Nutritive Broth liquid medium to obtain its growth curve at different temperatures and incubation times. IAA production was carried out evaluating different incubation temperatures (28, 29, 30 and 32 °C) in a completely randomized design. Regarding temperature, the influence of 28, 29, 30 and 32 ° C was evaluated in a completely randomized design. The yield of IAA obtained in each treatment to be determined by the colorimetric technique using the Salkowski reagent. Regarding the results, it was observed that IAA production reached a maximum concentration value of 0.92 mg/mL and 0.75 mg/mL at 18 hours of incubation at 30 °C and 28 °C, respectively. It is concluded that the temperature influenced the production of IAA by B. subtilis when it was subjected to fermentation processes in a Bioflo – Celligen 115 bioreactor. |
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Regarding temperature, the influence of 28, 29, 30 and 32 ° C was evaluated in a completely randomized design. The yield of IAA obtained in each treatment to be determined by the colorimetric technique using the Salkowski reagent. Regarding the results, it was observed that IAA production reached a maximum concentration value of 0.92 mg/mL and 0.75 mg/mL at 18 hours of incubation at 30 °C and 28 °C, respectively. It is concluded that the temperature influenced the production of IAA by B. subtilis when it was subjected to fermentation processes in a Bioflo – Celligen 115 bioreactor.Algunas bacterias ambientales producen ácido indolacético (AIA), la cual promueve la estimulación de las raíces y promueve la defensa contra fitopatógenos. Esta fitohormona es regulada por condiciones del medio ambiente como la temperatura para su producción. Por tanto, se desarrolló el presente trabajo de investigación, donde se evaluó la temperatura óptima de producción de AIA a partir de fermentación microbiana en un biorreactor Bioflo - Celligen, utilizando una cepa de Bacillus subtilis. Esta cepa se cultivó en medio líquido Caldo Nutritivo para obtener su curva de crecimiento a diferentes temperaturas y tiempos de incubación. La producción de AIA se realizó evaluando a diferentes temperaturas de incubación (28, 29, 30 y 32 °C) en un diseño completamente al azar. En cuanto a los resultados, se observó que la producción de AIA alcanzó un máximo valor de concentración de 0.92 mg/mL y 0.75 mg/mL a las 18 horas de incubación a 30°C y 28°C respectivamente. Se concluye que la temperatura influyó en la producción de AIA por B. subtilis cuando fue sometido a procesos de fermentación en biorreactor Bioflo – Celligen 115.TesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licences/by-nc-nb/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio Institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUFermentación microbianaÁcido indolacéticoTemperaturaInfluencia de la temperatura en la producción de ácido indolacético por Bacillus subtilis en un biorreactor automatizado Bioflo - Celligen 115info:eu-repo/semantics/masterThesisSUNEDUMaestríaMaestro en CienciasMaestría en Ciencias, mención Biotecnología Agroindustrial y AmbientalUniversidad Nacional de Trujillo. 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