Determinación físico-química del agua potable que se consume en el campus universitario de la Universidad Nacional de Trujillo - Departamento “La Libertad”- Perú

Descripción del Articulo

The present study aims to determine the Physical-Chemical Characteristics of drinking water consumed in the university city of the National University of Trujillo - Department "La Libertad" - Peru, with the purpose of verify if they agree with the parameters of quality. 22 samples of drink...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Ulloa Guevara, Rosa Teresa
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/15771
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/15771
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Agua potable
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description The present study aims to determine the Physical-Chemical Characteristics of drinking water consumed in the university city of the National University of Trujillo - Department "La Libertad" - Peru, with the purpose of verify if they agree with the parameters of quality. 22 samples of drinking water were analyzed, the turbidity was determined by the nephelometric method, color by the colorimetric method, smell and taste by the organoleptic method, temperature by the thermometric method, total solids by the evaporation method, pH by the potentiometric method, total alkalinity by the alkalimetry method, total hardness by the Versenate method, chlorides by the Mohr method, nitrates by the disulfonic phenol method and ammonia by the Nessler method. The results obtained are: turbidity 3,23 UTN; color, 6,6 UCV; smell and taste, acceptable; temperature, 21,17 ° C; total solids, 1292,6 mg / L; pH, 6,59; total alkalinity, 152,68 mg / L CaCO3; total hardness, 348,11 mg / L CaCO3; chlorides, 124,802 mg / L CL; nitrate and ammonia, negative. It can be concluded that drinking water for consumption in the University City is within the quality parameters
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spelling Curo Vallejos, Yuri FreddyUlloa Guevara, Rosa Teresa2020-02-04T15:04:13Z2020-02-04T15:04:13Z2019https://hdl.handle.net/20.500.14414/15771The present study aims to determine the Physical-Chemical Characteristics of drinking water consumed in the university city of the National University of Trujillo - Department "La Libertad" - Peru, with the purpose of verify if they agree with the parameters of quality. 22 samples of drinking water were analyzed, the turbidity was determined by the nephelometric method, color by the colorimetric method, smell and taste by the organoleptic method, temperature by the thermometric method, total solids by the evaporation method, pH by the potentiometric method, total alkalinity by the alkalimetry method, total hardness by the Versenate method, chlorides by the Mohr method, nitrates by the disulfonic phenol method and ammonia by the Nessler method. The results obtained are: turbidity 3,23 UTN; color, 6,6 UCV; smell and taste, acceptable; temperature, 21,17 ° C; total solids, 1292,6 mg / L; pH, 6,59; total alkalinity, 152,68 mg / L CaCO3; total hardness, 348,11 mg / L CaCO3; chlorides, 124,802 mg / L CL; nitrate and ammonia, negative. It can be concluded that drinking water for consumption in the University City is within the quality parametersEl presente trabajo tuvo como objetivo determinar las Características físico-químicas del agua potable que se consume en el campus universitario de la Universidad Nacional de Trujillo - Departamento “La Libertad”- Perú, con la finalidad de verificar si están de acuerdo con los parámetros de calidad. Se analizaron 22 muestras de agua potable, determinándose la turbiedad por el método nefelométrico, color por el método colorimétrico, olor y sabor por el método organoléptico, temperatura por el método termométrico, sólidos totales por el método de evaporación, pH por el método potenciométrico, alcalinidad total por el método de alcalimetría, dureza total por el método de Versenato, cloruros por el método de Mohr, nitratos por el método de fenol disulfónico y amoniaco por el método de Nessler. Los resultados obtenidos son: turbiedad 3,23 UTN; color, 6,6 UCV; olor y sabor, aceptables; temperatura, 21,17 °C; sólidos totales, 1292,6 mg/L; pH, 6.59; alcalinidad total, 152,68 mg/L CaCO3; dureza total, 348,11 mg/L CaCO3; cloruros, 124,802 mg/L CL; nitrato y amoniaco, negativo. Se puede concluir que el agua potable para el consumo en la Ciudad Universitaria está dentro de los parámetros de calidadTesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUAgua potableanálisis de parámetrosfisicoquímicoDeterminación físico-química del agua potable que se consume en el campus universitario de la Universidad Nacional de Trujillo - Departamento “La Libertad”- Perúinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUBachillerQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquímicaORIGINALUlloa Guevara Rosa Teresa.PDFUlloa Guevara Rosa Teresa.PDFapplication/pdf2223163https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/4ac6e6a6-61b5-4729-a875-272ea3c5a7e8/download780f0926f3194227d3754398cd6a04edMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/8a7caa91-e4ef-483d-9e5e-49ce30538508/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/15771oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/157712020-02-04 10:04:13.075http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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