Influencia del acondicionamiento en la molienda de dos variedades de sorgo (sorghum vulgare).

Descripción del Articulo

This research deals with the study of the influence of conditioning in the grinding of two varieties of sorghum (Sorghum vulgare), one of them is commercial sorghum and other high lysine sorghum. The basic milling operations include: Cleaning, Pearl, Conditioning and grinding; the latter two being s...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Romero Saldaña, Guisella Guilliana, Utrilla Montenegro, Dante Valdemar
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2011
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/3358
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/3358
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Acondicionamiento, Soorgo (sorghum vulgare).
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description This research deals with the study of the influence of conditioning in the grinding of two varieties of sorghum (Sorghum vulgare), one of them is commercial sorghum and other high lysine sorghum. The basic milling operations include: Cleaning, Pearl, Conditioning and grinding; the latter two being studied more closely the so harinero get the most performance. In the characterization of the raw material, the grains were red with a horny endosperm / mealy and white texture, mealy texture corresponding to commercial sorghum of a non waxy variety with aa 96 mg P / g N. 0.22 values of tannic acid for the commercial variety and 0.15 for high lysine sorghum was found, they produce dark flour, flour being high in darker lysine.
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In the characterization of the raw material, the grains were red with a horny endosperm / mealy and white texture, mealy texture corresponding to commercial sorghum of a non waxy variety with aa 96 mg P / g N. 0.22 values of tannic acid for the commercial variety and 0.15 for high lysine sorghum was found, they produce dark flour, flour being high in darker lysine.La presente investigación trata del estudio de la influencia del acondicionamiento en la molienda de dos variedades de sorgo (sorgum vulgare), uno de ellos es sorgo comercial y el otro el sorgo alto en lisina. Las operaciones básicas de la molienda comprenden: Limpieza, Perlado, Acondicionamiento y Molienda; siendo estas dos últimas estudiadas con mayor detenimiento del tal manera de obtener el mayor rendimiento harinero. En la caracterización de la materia prima, los granos fueron color rojo, con un endospermo de textura córnea/harinosa y blanco, de textura harinosa que corresponden al sorgo comercial de una variedad no cerosa con 96 mg aa P/g N. Se encontró valores de 0.22 de ácido tánico para la variedad comercial y 0.15 para el sorgo alto en lisina, producen harina oscura, siendo la harina alta en lisina más oscura.spaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUAcondicionamiento, Soorgo (sorghum vulgare).Influencia del acondicionamiento en la molienda de dos variedades de sorgo (sorghum vulgare).info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalIngeniero QuímicoIngenieria QuímicaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ingeniería QuímicaORIGINALRomeroSaldana_G - UtrillaMontenegro_D.pdfRomeroSaldana_G - UtrillaMontenegro_D.pdfBachiller en Ingeniería Químicaapplication/pdf679588https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/1c1aa136-0a3d-4a0e-82fc-f023d4b411f6/download5bf172fef5baa73f981dc3029d32ca97MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/2da51bba-da0a-4ede-bfdf-14d664e8e54c/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/3358oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/33582017-11-15 12:18:38.857http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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