Efecto de la concentración de tres engrasantes en las propiedades físicas del cuero vacuno curtido al cromo
Descripción del Articulo
The purpose of this research is to know the best application conditions of three types of oiling, by applying experimental design model, simplex centroid design expanded, so that it can provide in the leather the best properties. We performed a comparative study between Synthetic oil, taken as refer...
| Autor: | |
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| Formato: | tesis de grado |
| Fecha de Publicación: | 2013 |
| Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
| Repositorio: | UNITRU-Tesis |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/7515 |
| Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/7515 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Cuero vacuno Curtido Cromo |
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Efecto de la concentración de tres engrasantes en las propiedades físicas del cuero vacuno curtido al cromo Villena Mozo, Marco Antonio Cuero vacuno Curtido Cromo |
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Cuero vacuno Curtido Cromo |
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The purpose of this research is to know the best application conditions of three types of oiling, by applying experimental design model, simplex centroid design expanded, so that it can provide in the leather the best properties. We performed a comparative study between Synthetic oil, taken as reference lubrication, and three types of lubricants polymer of acrylic esters, sulfated semisynthetic fat and lecithin. The results show that the greater degree of softness (higher than 4.1 mm) is obtained by applying 0 to 1.7% of acrylic ester polymer, from 0 to 1.7% sulphited semisynthetic fat, from 6.7 to 10% lecithin; The greatest variation of thick (higher than 1.3 mm) is obtained by applying 6 to 10% of acrylic ester polymer, from 0 to 2.5% sulphited semisynthetic fat, 0 to 1.5% lecithin; the higher tensile strength (higher than 240 N) is obtained applying 0 to 1% of acrylic ester polymer, from 0 to 2% sulphited semisynthetic fat, 7 to 10% lecithin; The tear resistance (greater than 120 N) is obtained by applying 0 to 1% of acrylic ester polymer , from 0 to 1% sulphited semisynthetic fat, 8 to 10% lecithin. |
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Ascón Dionicio, Gregorio MayerVillena Mozo, Marco Antonio4/26/2017 10:324/26/2017 10:322013https://hdl.handle.net/20.500.14414/7515The purpose of this research is to know the best application conditions of three types of oiling, by applying experimental design model, simplex centroid design expanded, so that it can provide in the leather the best properties. We performed a comparative study between Synthetic oil, taken as reference lubrication, and three types of lubricants polymer of acrylic esters, sulfated semisynthetic fat and lecithin. The results show that the greater degree of softness (higher than 4.1 mm) is obtained by applying 0 to 1.7% of acrylic ester polymer, from 0 to 1.7% sulphited semisynthetic fat, from 6.7 to 10% lecithin; The greatest variation of thick (higher than 1.3 mm) is obtained by applying 6 to 10% of acrylic ester polymer, from 0 to 2.5% sulphited semisynthetic fat, 0 to 1.5% lecithin; the higher tensile strength (higher than 240 N) is obtained applying 0 to 1% of acrylic ester polymer, from 0 to 2% sulphited semisynthetic fat, 7 to 10% lecithin; The tear resistance (greater than 120 N) is obtained by applying 0 to 1% of acrylic ester polymer , from 0 to 1% sulphited semisynthetic fat, 8 to 10% lecithin.El propósito del presente trabajo de investigación, es conocer las mejores condiciones aplicativas de tres tipos de engrasantes, mediante la aplicación de un diseño de modelo experimental, diseño simplex centroide ampliado, de manera que se puedan proporcionar en los cueros las mejores propiedades. Se realizó un estudio comparativo entre un aceite sintético, como engrase de referencia y tres tipos de engrasantes polímero de esteres acrílicos, grasa semisintética sulfitada y lecitina. Los resultados obtenidos muestran que el mayor grado de blandura (mayor a 4.1 mm) se obtiene aplicando de 0 a 1.7% de polímero de esteres acrílicos, de 0 a 1.7% grasa semisintética sulfitada, de 6.7 a 10% lecitina; la mayor variación de espesor (mayor a 1.3 mm) se obtiene aplicando 6 a 10 % de polímero de esteres acrílicos, de 0 a 2.5% grasa semisintética sulfitada, de 0 a 1.5% lecitina; la mayor resistencia a la tracción (mayor a 240 N) se obtiene aplicando 0 a 1% de polímero de esteres acrílicos, de 0 a 2% grasa semisintética sulfitada, de 7 a 10% lecitina; la mayor resistencia al desgarro (mayor a 120 N) se obtiene aplicando 0 a 1% de polímero de esteres acrílicos, de 0 a 1% grasa semisintética sulfitada, de 8 a 10% lecitinaTesisspaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI;329SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUCuero vacunoCurtidoCromoEfecto de la concentración de tres engrasantes en las propiedades físicas del cuero vacuno curtido al cromoinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero ZootecnistaZootecniaUniversidad Nacional de Trujillo. 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