Actividad antimicrobiana del aceite esencial de las hojas de Peperomia dolabriformis Kunth frente a Escherichia coli y Candida albicans
Descripción del Articulo
The objective of the present study was to evaluate the antimicrobial activity of the essential oil of the leaves of Peperomia dolabriformis Kunth against Escherichia coli and Candida albicans. The leaves were collected from the Coastal Hills of Cerro Campana in the district of Huanchaco, from which...
Autores: | , |
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Formato: | tesis de grado |
Fecha de Publicación: | 2018 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | UNITRU-Tesis |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/10767 |
Enlace del recurso: | https://hdl.handle.net/20.500.14414/10767 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Escherichia coli |
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The objective of the present study was to evaluate the antimicrobial activity of the essential oil of the leaves of Peperomia dolabriformis Kunth against Escherichia coli and Candida albicans. The leaves were collected from the Coastal Hills of Cerro Campana in the district of Huanchaco, from which the essential oil was obtained by the hydrodistillation method. The evaluation of the in vitro antimicrobial activity was carried out by the well diffusion method of modified Kirby-Bauer agar. The essential oil from the leaves of Peperomia dolabriformis presented an antimicrobial effect in vitro against Escherichia coli (ATCC 25922) and Candida albicans (ATCC 90028), at concentrations of 0.5%, 1.0%, and 2.5%, obtaining averages of inhibition halos of 14.06 mm; 15.14 mm; 17.36 mm against Escherichia coli and 12.78 mm; 14.02 mm; 15.72 mm against Candida albicans; thus, the percentages of inhibition obtained were 51.05%, 54.97% and 63.03% for Escherichia coli and 42.43%, 46.55% and 52.19% for Candida albicans, at concentrations of 0.5%, 1.0% and 2.5% respectively; showing higher percentages of inhibition in E. coli (63.03%) and C.albicans (52.19%) at the concentration of 2.5%, and with a statistically significant difference (p <0.05). |
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Soto Vásquez, Marilú RoxanaAlfaro TTito, Bertha MirellaGarcía Rodríguez, Yesica Paola2018-10-23T16:45:14Z2018-10-23T16:45:14Z2018https://hdl.handle.net/20.500.14414/10767The objective of the present study was to evaluate the antimicrobial activity of the essential oil of the leaves of Peperomia dolabriformis Kunth against Escherichia coli and Candida albicans. The leaves were collected from the Coastal Hills of Cerro Campana in the district of Huanchaco, from which the essential oil was obtained by the hydrodistillation method. The evaluation of the in vitro antimicrobial activity was carried out by the well diffusion method of modified Kirby-Bauer agar. The essential oil from the leaves of Peperomia dolabriformis presented an antimicrobial effect in vitro against Escherichia coli (ATCC 25922) and Candida albicans (ATCC 90028), at concentrations of 0.5%, 1.0%, and 2.5%, obtaining averages of inhibition halos of 14.06 mm; 15.14 mm; 17.36 mm against Escherichia coli and 12.78 mm; 14.02 mm; 15.72 mm against Candida albicans; thus, the percentages of inhibition obtained were 51.05%, 54.97% and 63.03% for Escherichia coli and 42.43%, 46.55% and 52.19% for Candida albicans, at concentrations of 0.5%, 1.0% and 2.5% respectively; showing higher percentages of inhibition in E. coli (63.03%) and C.albicans (52.19%) at the concentration of 2.5%, and with a statistically significant difference (p <0.05).El presente estudio de investigación tuvo como objetivo evaluar la actividad antimicrobiana del aceite esencial de las hojas de Peperomia dolabriformis Kunth frente a Escherichia coli y Candida albicans. Las hojas fueron recolectadas de las Lomas Costeras del Cerro Campana del distrito de Huanchaco, a partir de las cuales se obtuvo el aceite esencial mediante el método de hidrodestilación. La evaluación de la actividad antimicrobiana in vitro se llevó a cabo mediante el método de difusión en pozos de Agar de Kirby-Bauer codificado. El aceite esencial de las hojas de Peperomia colabriformis presentó efecto antimicrobiano in vitro frente a Escherichia coli (ATCC 25922) y Candida albicans (ATCC 90028), a las concentraciones de 0,5%, 1,0%, y 2,5%, obteniéndose promedios de halos de inhibición de 14,06 mm; 15,14 mm; 17,36 mm frente a Escherichia coli y 12,78 mm; 14,02 mm; 15,72 mm frente a Candida albicans; así también los porcentajes de inhibición obtenidos fueron de 51,05%, 54,97% y 63,03% para Escherichia coli y 42,43%, 46,55% y 52,19% para Candida albicans, a las concentraciones de 0,5%, 1,0% y 2,5% respectivamente; mostrando mayores porcentajes de inhibición en E.Coli (63,03%) y C.albicans (52,19%) a la concentración de 2,5%, y con diferencia estadísticamente significativa (p<0,05).TesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio Institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUEscherichia coliActividad antimicrobiana del aceite esencial de las hojas de Peperomia dolabriformis Kunth frente a Escherichia coli y Candida albicansinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUBachillerQuímico FarmacéuticoFarmaciaUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Farmacia y BioquímicaORIGINALAlfaro Ttito Bertha Mirella.pdfAlfaro Ttito Bertha Mirella.pdfapplication/pdf1655291https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/96926ade-2f74-4e74-8969-e9fcc7778214/download9997ff2808b2ac58d986ecae98700d70MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/7cdd434a-1986-4a4c-b14d-53f84128be6a/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/10767oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/107672024-05-27 11:32:43.504http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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 |
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