Aplicación de films comestibles en la industria alimentaria

Descripción del Articulo

The objective of this review is present and analyze the latest research on the application of edible films in the food industry; in order to encourage its use in food preservation. The use of edible films this extended mainly on fresh and minimally processed products, a lesser extent applications fo...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Barboza Paredes, Fressia De Lourdes
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/4410
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/4410
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Biopolímeros, Aceites esenciales, Películas comestibles, Recubrimientos comestibles
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description The objective of this review is present and analyze the latest research on the application of edible films in the food industry; in order to encourage its use in food preservation. The use of edible films this extended mainly on fresh and minimally processed products, a lesser extent applications found in cheese and bakery products. Edible films application depends on the type of food being treated and the desired objective. In meat products search to reduce moisture loss, prevent fat oxidation and to gurantee the microbiological quality during storage. The main objective in horticultural products is slowing the metabolic processes of respiration and transpiration, and ensuring the microbiological quality. In all cases mostly films compounds for hydrocolloid are employed (providing the gas barrier property and improves the mechanical properties) and lipids (provides moisture barrier), with the addition of additives (antimicrobials and antioxidants). Currently, there is strong trend of using edible films, as support of antimicrobial agents and natural antioxidants; it is the most used essential oils.
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In all cases mostly films compounds for hydrocolloid are employed (providing the gas barrier property and improves the mechanical properties) and lipids (provides moisture barrier), with the addition of additives (antimicrobials and antioxidants). Currently, there is strong trend of using edible films, as support of antimicrobial agents and natural antioxidants; it is the most used essential oils.El objetivo de la presente revisión es dar a conocer y analizar las últimas investigaciones realizadas a la aplicación de films comestibles en la industria alimentaria; a fin de fomentar su uso en la conservación de alimentos. El uso de films comestibles está extendido principalmente en productos frescos y mínimamente procesados, en menor medida se han encontrado aplicaciones en quesos y productos de panadería. La aplicación de films comestibles depende del tipo de alimento a tratar y del objetivo deseado. En los productos cárnicos se busca principalmente disminuir la pérdida de humedad, evitar la oxidación de grasas y garantizar la calidad microbiológica durante su almacenamiento. El objetivo principal en productos hortofrutícolas es enlentecer los procesos metabólicos de respiración y transpiración, así como garantizar la calidad microbiológica. En todos los casos mayormente se emplean films compuestos por hidrocoloides (aporta la propiedad de barrera a gases y mejora las propiedades mecánicas) y lípidos (aporta barrera a la humedad), con la incorporación de aditivos (antimicrobianos, antioxidantes). En la actualidad, existe una fuerte tendencia del uso de films comestibles, como soporte de agentes antimicrobianos y antioxidantes de origen natural; siendo los más utilizados los aceites esenciales.spaUniversidad Nacional de TrujilloTAGI/408/2015;SUNEDUinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUBiopolímeros, Aceites esenciales, Películas comestibles, Recubrimientos comestiblesAplicación de films comestibles en la industria alimentariainfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisTítulo ProfesionalIngeniero AgroindustrialIngeniería AgroindustrialUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias AgropecuariasORIGINALBARBOZA PAREDES FRESSIA DE LOURDES.pdfBARBOZA PAREDES FRESSIA DE LOURDES.pdfapplication/pdf1166929https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/cc103a8f-3c15-4bc4-adbe-f88de56d3ecc/download469a03284e82b0ba93dd8224851d2d0cMD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/5232a756-3843-4f61-8291-7bb043578237/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/4410oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/44102024-02-13 14:26:54.343http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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