Influencia de la gestión gerencial sobre el clima laboral en el restaurante Chilis - Piura 2018

Descripción del Articulo

This research paper was prepared with the aim of determining the influence of management on the working climate of the workers of the Chili’s restaurant in the city of Piura [ 2018. Considering the current context where the good management of human resources has become one of the main focuses of att...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Guzmán Benites, Thalia Maricel
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2019
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:UNITRU-Tesis
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/16061
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.14414/16061
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Gestión gerencial
Clima laboral
Liderazgo
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description This research paper was prepared with the aim of determining the influence of management on the working climate of the workers of the Chili’s restaurant in the city of Piura [ 2018. Considering the current context where the good management of human resources has become one of the main focuses of attention, it is impossible not to look back at the environment or climate that generates the good practice of administration or management within the restaurant. So, the focus of the thesis was on the interest to determine How does management influence the working climate in the restaurant CHILIS- PIURA 2018? The study was developed using cross-sectional research design. The sample was made up of the total population corresponding to 35 questions and the second that evaluates the work climate with 38 questions, qualified by Likert’s 5-point scale. With regard to data analysis, tables were used, as well as statistical graphs; in addition to the analysis using descriptive and causal inferential statistics for the respective processing of information. Finally, according to the results obtained, it is concluded that management has a moderate positive influence on the working climate of the Chili’s restaurant in the city of Piura in 2018.
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With regard to data analysis, tables were used, as well as statistical graphs; in addition to the analysis using descriptive and causal inferential statistics for the respective processing of information. Finally, according to the results obtained, it is concluded that management has a moderate positive influence on the working climate of the Chili’s restaurant in the city of Piura in 2018.El presente trabajo de investigación se elaboró con la finalidad de determinar la influencia de la gestión gerencial sobre el clima laboral de los trabajadores del restaurante Chilis de la ciudad de Piura – 2018. Considerando el contexto actual donde la buena gestión del recurso humano se ha convertido en uno de los principales focos de atención, es imposible no volver la mirada al entorno o clima que genera la buena práctica de la administración o gestión dentro del restaurante. Es así que el centro de la tesis partió del interés por determinar ¿Cómo la gestión gerencial influye en el clima laboral en el restaurante CHILISPIURA 2018? El estudio se desarrolló utilizando el diseño de investigación transversal. La muestra estuvo conformada por el total de la población correspondiente a 35 trabadores del restaurante Chilis. Para la recolección de datos se aplicó como técnica la encuesta, a través de dos cuestionarios, el primero que evalúa la gestión gerencial con 35 preguntas y el segundo que evalúa el clima laboral con 38 preguntas, calificadas mediante escala de Likert de 5 puntos. Respecto al análisis de datos se utilizaron tablas, así como gráficos estadísticos; además del análisis utilizando la estadística descriptiva e inferencial causal para el respectivo procesamiento de la información. Finalmente, según los resultados obtenidos se concluye que, la gestión gerencial influye de manera positiva moderada en el clima laboral del restaurante Chilis de la cuidad de Piura en el año 2018.TesisspaUniversidad Nacional de Trujilloinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/Universidad Nacional de TrujilloRepositorio institucional - UNITRUreponame:UNITRU-Tesisinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUGestión gerencialClima laboralLiderazgoInfluencia de la gestión gerencial sobre el clima laboral en el restaurante Chilis - Piura 2018info:eu-repo/semantics/bachelorThesisSUNEDUTítulo ProfesionalLicenciado en AdministraciónAdministraciónUniversidad Nacional de Trujillo.Facultad de Ciencias EconómicasORIGINALguzmanbenites_thalia.pdfguzmanbenites_thalia.pdfTesis de Administraciónapplication/pdf3617445https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/21d2577b-a538-4e7d-b1b0-be88f228524e/downloadc3f97d81f7cf1fc6cfd7cdbb751a6fe7MD51LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-81748https://dspace.unitru.edu.pe/bitstreams/c213f848-b15a-4e14-b625-c7fc6fa706ac/download8a4605be74aa9ea9d79846c1fba20a33MD5220.500.14414/16061oai:dspace.unitru.edu.pe:20.500.14414/160612024-01-01 20:50:35.65https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://dspace.unitru.edu.peRepositorio Institucional - UNITRUrepositorios@unitru.edu.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