Modelamiento de la cinética de secado de Bixa Orellana L. (achiote) por dos modelos matemáticos de Bet y Gab

Descripción del Articulo

In the present investigation, the drying kinetics of Bixa orellana L (achiote) were evaluated using two mathematical models, the B.E.T model (Brunauer, Emmet and Teller) and the G.A.B model (Guggenheim, Anderson and De Boer) in a dryer. of trays by forced convection at temperatures of 50 °C, 60 °C a...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Quinteros Navarro, Jerónimo
Formato: tesis de grado
Fecha de Publicación:2024
Institución:Universidad Nacional De La Amazonía Peruana
Repositorio:UNAPIquitos-Institucional
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/11191
Enlace del recurso:https://hdl.handle.net/20.500.12737/11191
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Secado
Cinética química
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description In the present investigation, the drying kinetics of Bixa orellana L (achiote) were evaluated using two mathematical models, the B.E.T model (Brunauer, Emmet and Teller) and the G.A.B model (Guggenheim, Anderson and De Boer) in a dryer. of trays by forced convection at temperatures of 50 °C, 60 °C and 70 °C, maintaining constant the thickness of the bed to be dried, which is 5 mm and the air speed, which is 5 m/s. During the drying process, the critical humidities were determined, which decreased from 2.594 kg/kg s.s to 2.360kg/kg s.s. This same behavior is also presented by the equilibrium humidity, which has 0.127 kg/kg s.s. It decreases to 0.097 kg/kg s.s., showing a dependence on the drying temperature, likewise the drying speed increased from 1,564 kg/h m2 at a temperature of 50 °C to 2,181 kg/h m2 for the temperature of 70 °C indicating a greater mass transfer due to direct influence of the temperature, The Activation Energy and Effective Diffusivity are calculated from the Arrhenius equation where both values are increased by the effect of temperature and the composition of the raw material, these values are from 6,588 J/mol K to 9,554 J/ mol K from 50 °C to 70 °C respectively for the activation energy and from 0.110 m2/s to 0.182 m2/s for the effective diffusivity also at temperatures from 50 °C to 70 °C. The mathematical models of B.E.T and G.A.B have been graphed and are shown in figures 20, 21 and 22 where the G.A.B model (Guggenheim, Anderson and De Boer) better represents the drying kinetics process.
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It decreases to 0.097 kg/kg s.s., showing a dependence on the drying temperature, likewise the drying speed increased from 1,564 kg/h m2 at a temperature of 50 °C to 2,181 kg/h m2 for the temperature of 70 °C indicating a greater mass transfer due to direct influence of the temperature, The Activation Energy and Effective Diffusivity are calculated from the Arrhenius equation where both values are increased by the effect of temperature and the composition of the raw material, these values are from 6,588 J/mol K to 9,554 J/ mol K from 50 °C to 70 °C respectively for the activation energy and from 0.110 m2/s to 0.182 m2/s for the effective diffusivity also at temperatures from 50 °C to 70 °C. The mathematical models of B.E.T and G.A.B have been graphed and are shown in figures 20, 21 and 22 where the G.A.B model (Guggenheim, Anderson and De Boer) better represents the drying kinetics process.En la presente investigación se evaluó la cinética de secado de la Bixa orellana L (achiote) mediante dos modelos matemáticos, el modelo de B.E.T (Brunauer, Emmet y Teller) y el modelo de G.A.B (Guggenheim, Anderson y De Boer) en un secador de bandejas por convección forzada a las temperaturas de 50 °C, 60 °C y 70 °C manteniendo constantes el espesor del lecho a secar que es de 5 mm y la velocidad de aire que es de 5 m/s. Durante el proceso de secado se determinaron las humedades críticas que disminuyeron de 2.594 kg/kg s.s hasta 2.360kg/kg s.s este mismo comportamiento lo presenta también la humedad de equilibrio que tiene 0.127 kg/kg s.s disminuye hasta 0.097 kg/kg s.s mostrando una dependencia de la temperatura de secado, asimismo la velocidad de secado se incrementó de 1.564 kg/h m2 a una temperatura de 50 °C hasta 2.181 kg/h m2 para la temperatura de 70 °C indicando una mayor transferencia de masa por influencia directa de la temperatura. La Energía de Activación y la Difusividad Efectiva son calculados a partir de la ecuación de Arrhenius donde ambos valores se ven incrementados por efecto de la temperatura y por la composición de la materia prima, estos valores son de 6.588 J/mol K hasta 9.554 J/mol K desde 50 °C hasta 70 °C respectivamente para la energía de activación y de 0.110 m2/s hasta 0.182 m2/s de para la difusividad efectiva también en las temperaturas de 50 °C a 70 °C. Los modelos matemáticos de B.E.T y G.A.B han sido graficados y se muestran en las figuras 20, 21 y 22 donde el modelo de G.A.B (Guggenheim, Anderson y De Boer) representa mejor el proceso de la cinética de secado.application/pdfspaUniversidad Nacional de la Amazonía PeruanaPEinfo:eu-repo/semantics/openAccesshttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/SecadoCinética químicaModelos matemáticosAchioteBixaorellanahttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.01Modelamiento de la cinética de secado de Bixa Orellana L. (achiote) por dos modelos matemáticos de Bet y Gabinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisreponame:UNAPIquitos-Institucionalinstname:Universidad Nacional De La Amazonía Peruanainstacron:UNAPIquitosSUNEDUIngeniería en Industrias AlimentariasUniversidad Nacional de la Amazonía Peruana. Facultad de Industrias AlimentariasIngeniero(a) en Industrias Alimentarias46231602https://orcid.org/0000-0001-6960-7925https://orcid.org/0000-0002-4110-28690956468541433164https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis721046https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesionalArevalo del Aguila, SegundoFlores Garazatua, Juan AlbertoUrro Rodriguez, Giorgio SergioORIGINALJerónimo_Tesis_Título_2024.pdfJerónimo_Tesis_Título_2024.pdfTexto completoapplication/pdf2265271https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/4fd34e50-8b1c-4d54-8e75-63f757c0fcd5/downloadb47622e3165e307b92d61a96f1ae7425MD51trueAnonymousREADJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdfJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdfapplication/pdf2016403https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/80c8c1d7-3505-4599-b85e-f0b984bbfd5f/downloade54f7efe6d8a46e339a5b2d72e7b5c11MD52falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Similitud.pdfJerónimo_Constancia de Similitud.pdfapplication/pdf1419753https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/fce04a8b-09ca-404c-a74d-eeed517d6519/downloadd4ac47a571b751f1446ac6ceb3a07342MD53falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Conformidad.pdfJerónimo_Constancia de Conformidad.pdfapplication/pdf168022https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/53d2dca3-1e37-4601-ab1e-190faadc537e/download64ec49cfac3a97db41690e03b0966b10MD54falseAdministratorREADTEXTJerónimo_Tesis_Título_2024.pdf.txtJerónimo_Tesis_Título_2024.pdf.txtExtracted texttext/plain53722https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/f7e41c40-281a-4bab-8a8a-b4a20b521b73/download11588ab6d9e750970a24e532e1d437baMD593falseAnonymousREADJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdf.txtJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdf.txtExtracted texttext/plain5267https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/247df2c5-0402-4fe4-baa3-af82130ac331/download7d2a7faa5ac99583b711b0f18d5869a3MD595falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Similitud.pdf.txtJerónimo_Constancia de Similitud.pdf.txtExtracted texttext/plain49655https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/aea58a49-14d6-482b-8a89-2457c087da7f/download0ba663816d73e7b07249a7fc4554f620MD597falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Conformidad.pdf.txtJerónimo_Constancia de Conformidad.pdf.txtExtracted texttext/plain1123https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/adc4634e-e993-497a-84dd-5140307e4c79/download8dceda399f36355a23c8c3a67f88dc3fMD599falseAdministratorREADTHUMBNAILJerónimo_Tesis_Título_2024.pdf.jpgJerónimo_Tesis_Título_2024.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg3928https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/da1e7500-1400-4eb4-a1db-59cf59a8c398/downloaddd04cd3c7726a56ff284e305b8c8c90aMD594falseAnonymousREADJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdf.jpgJerónimo_Formulario de Autorizacion.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg5082https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/7d0f2db8-351c-42b4-8d8f-99ec01881436/downloadcc764e745cc21e878901c1767c9c7cf3MD596falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Similitud.pdf.jpgJerónimo_Constancia de Similitud.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4483https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/55be396a-0a3c-4190-85cf-4d61a0d5bff9/download99c9edf798c9cd03413e3c7747288a70MD598falseAdministratorREADJerónimo_Constancia de Conformidad.pdf.jpgJerónimo_Constancia de Conformidad.pdf.jpgGenerated Thumbnailimage/jpeg4471https://repositorio.unapiquitos.edu.pe/bitstreams/a3e3cb41-2a74-470c-a2e8-5dd04818cb93/downloadef25fa659b476024c09ba263bfd9cf14MD5100falseAdministratorREAD20.500.12737/11191oai:repositorio.unapiquitos.edu.pe:20.500.12737/111912025-09-27T19:59:33.914940Zhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessopen.accesshttps://repositorio.unapiquitos.edu.peRepositorio Digital UNAPrepositorio.institucional@unapiquitos.edu.pe
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