MYRTUS COMMUNIS AS A NATURAL ALTERNATIVE ON STRAINS OF ORAL MICROORGANISMS: STREPTOCOCCUS MUTANS AND STREPTOCOCCUS SANGUIS
Descripción del Articulo
Objectives. Tooth decay, due to their multifactorial etiology, spark constant interest in finding new methods for controlling the causal factors of this illness. Some of the major causes are Streptococcus mutans and Streptococcus sanguis. Therefore, it was proposed to determine the effectiveness in...
Autores: | , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2016 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/877 |
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MYRTUS COMMUNIS AS A NATURAL ALTERNATIVE ON STRAINS OF ORAL MICROORGANISMS: STREPTOCOCCUS MUTANS AND STREPTOCOCCUS SANGUISMyrtus communis como alternativa natural sobre cepas de microorganismos bucales: Streptococcus mutans y Streptococcus sanguisGalarza Maldonado, Daysi CristinaArmas Vega, Ana del CarmenNúñez Aldaz, Mayra AlejandraObjectives. Tooth decay, due to their multifactorial etiology, spark constant interest in finding new methods for controlling the causal factors of this illness. Some of the major causes are Streptococcus mutans and Streptococcus sanguis. Therefore, it was proposed to determine the effectiveness in vitro of myrtle obtained through a watery and oily process on Streptococcus mutans and Streptococcussanguis strains. Materials and methods. The minimal bactericidal concentration for each extract was determined, and the bactericidal activity through a inhibition halo count, using 0,12% chlorhexidine as a positive control and distilled water as a negative control. The microbiological tests were executed following parameters previously validated by persons trained in performing them.The results obtained were analyzed through the ANOVA test, which estimated a significance of p=0, Se encontró que todos los grupos eran diferentes entre sí, siendo el extracto oleoso el que presentóObjetivos. La caries dental por su etiología multifactorial despierta un constante interés en buscar nuevos métodos que control en los factores causantes de esta enfermedad, entre ellos los microorganismos, donde destacan Streptococcus mutans y Streptococcus sanguis. Se propuso, determinar la eficacia in vitro del arrayán, obtenidos mediante proceso acuoso y oleoso, sobre cepas de Streptococcus mutans y Streptococcus sanguis. Materiales y métodos. Se evaluó la concentración mínima bactericida para cadaextracto, y la actividad antibacteriana mediante conteo de halos de inhibición, usando como control positivo la clorhexidina al 0,12% y como control negativo agua destilada. Las pruebas microbiológicas fueron ejecutadas siguiendo parámetros validados previamente y por personas capacitadas en su ejecución, los resultados obtenidos fueron analizados mediante la prueba de ANOVA que estimó una significancia de p=0. Resultados. Se encontró que todos los grupos eran diferentes entre síUniversidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología.2016-06-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/877KIRU ; Vol. 13 No. 1 (2016): Kiru (Enero - Junio) KIRU ISSN electrónico 2410-2717 ISSN Impreso 1812 - 7886; Vol. 13 Núm. 1 (2016): Kiru (Enero - Junio)2410-27171812-7886reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/877/699Derechos de autor 2017 Revista Kiruinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/8772019-05-22T15:06:46Z |
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Objectives. Tooth decay, due to their multifactorial etiology, spark constant interest in finding new methods for controlling the causal factors of this illness. Some of the major causes are Streptococcus mutans and Streptococcus sanguis. Therefore, it was proposed to determine the effectiveness in vitro of myrtle obtained through a watery and oily process on Streptococcus mutans and Streptococcussanguis strains. Materials and methods. The minimal bactericidal concentration for each extract was determined, and the bactericidal activity through a inhibition halo count, using 0,12% chlorhexidine as a positive control and distilled water as a negative control. The microbiological tests were executed following parameters previously validated by persons trained in performing them.The results obtained were analyzed through the ANOVA test, which estimated a significance of p=0, Se encontró que todos los grupos eran diferentes entre sí, siendo el extracto oleoso el que presentó |
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KIRU ; Vol. 13 No. 1 (2016): Kiru (Enero - Junio) KIRU ISSN electrónico 2410-2717 ISSN Impreso 1812 - 7886; Vol. 13 Núm. 1 (2016): Kiru (Enero - Junio) 2410-2717 1812-7886 reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porres instname:Universidad de San Martín de Porres instacron:USMP |
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