Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated
Descripción del Articulo
Objectives: Compare the impact of an aerated beverage on the surface microhardness of three nanofilled composite resins (Filtek Z250 XT, Filtek Z350 XT and Tetric N - Ceram) evaluated in-vitro. Materials and Methods: This study was applied, analytical, experimental and longitudinal. 48 cylinders (1...
Autores: | , , |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2023 |
Institución: | Universidad de San Martín de Porres |
Repositorio: | Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revistas.usmp.edu.pe:article/2539 |
Enlace del recurso: | https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Composite resins Restorative material Carbonated beverages. Resinas compuestas Material restaurador Bebidas gaseosas. |
id |
REVUSMP_4f9156d64666cf690b8869f3a4fb59b2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:revistas.usmp.edu.pe:article/2539 |
network_acronym_str |
REVUSMP |
network_name_str |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
repository_id_str |
|
spelling |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluatedImpacto de una bebida carbonatada sobre la microdureza superficial de tres resinas compuestas evaluadas in vitroZevallos Rodríguez, Manuel AlfonsoAscarza Pintado, Katherin EstelaCarrión Molina, FrankComposite resinsRestorative materialCarbonated beverages.Resinas compuestasMaterial restauradorBebidas gaseosas. Objectives: Compare the impact of an aerated beverage on the surface microhardness of three nanofilled composite resins (Filtek Z250 XT, Filtek Z350 XT and Tetric N - Ceram) evaluated in-vitro. Materials and Methods: This study was applied, analytical, experimental and longitudinal. 48 cylinders (16 cylinders per evaluated composite resin) of 6mm x 4mm, were made, which divided into two subgroups of 8 cylinders; and stored in physiological serum. These were submitted to the effect of Coca-Cola for 10 minutes per day and stored in physiological serum until the next immersion (24 hours); for 7 days. Data analysis was performed using Stata ® 12 Software. The ANOVA means test was applied.. Results: Displayed that the Filtek Z250 XT had a higher surface microhardness value, before (72.93 HV ±4.62) and after the erosive challenge (62.65 HV ±3.42); while Tetric N – Ceram was the resin with the lowest microhardness value, such before (41.16 ± 0.72) and after (37.55 ± 1.03) exposure to Coca – Cola. Conclusions: the carbonated drink had impacted in different measures on the surface microhardness of the evaluated composite resins. Objetivos: Comparar el impacto de una bebida carbonatada sobre la microdureza superficial de tres resinas compuestas de nanorelleno (Filtek Z250 XT, Filtek Z350 XT y Tetric N - Ceram) evaluadas in vitro. Materiales y Métodos: Este estudio fue de tipo aplicado, analítico y experimental, de corte longitudinal. Se elaboraron 48 cilindros (16 cilindros por resina compuesta evaluada) de 6 mm x 4 mm, los que fueron divididos en dos subgrupos de ocho cilindros; y almacenados en suero fisiológico. Estos fueron sometidos al efecto de Coca - Cola durante 10 minutos al día y almacenadas en suero fisiológico hasta la siguiente inmersión (24 horas); por 7 días. El análisis de datos fue realizado a través del Software Stata ® 12. Se aplicó la prueba de medias ANOVA. Resultados: Mostraron que la resina Filtek Z250 XT tuvo mayor valor de microdureza superficial, antes (72,93 HV ± 4,62) y después del desafío erosivo (62,65 HV ± 3,42); mientras que Tetric N – Ceram fue la resina con menor valor de microdureza, tanto antes (41,16 ± 0,72) como después (37,55 ± 1,03) de exponerse a Coca – Cola. Conclusiones: La bebida carbonatada impactó en diferentes medidas sobre la microdureza superficial de las resinas compuestas evaluadas. Universidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología.2023-05-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/xmlhttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539KIRU ; Vol. 19 No. 4 (2022): KIRU (OCTUBRE-DICIEMBRE) KIRU ISSN (Impreso): 1812 - 7886 ISSN (Digital): 2410-2717; Vol. 19 Núm. 4 (2022): KIRU (OCTUBRE-DICIEMBRE)2410-27171812-7886reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porresinstname:Universidad de San Martín de Porresinstacron:USMPspahttps://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539/3128https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539/Impacto%20de%20una%20bebida%20carbonatada%20sobre%20la%20microdureza%20superficial%20de%20tres%20resinas%20compuestas%20evaluadas%20in%20vitroDerechos de autor 2023 Revista KIRUinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.usmp.edu.pe:article/25392023-08-24T21:16:04Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated Impacto de una bebida carbonatada sobre la microdureza superficial de tres resinas compuestas evaluadas in vitro |
title |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
spellingShingle |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated Zevallos Rodríguez, Manuel Alfonso Composite resins Restorative material Carbonated beverages. Resinas compuestas Material restaurador Bebidas gaseosas. |
title_short |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
title_full |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
title_fullStr |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
title_full_unstemmed |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
title_sort |
Impact of a carbonated beverage on the surface microhardness of three composite resins in – vitro evaluated |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Zevallos Rodríguez, Manuel Alfonso Ascarza Pintado, Katherin Estela Carrión Molina, Frank |
author |
Zevallos Rodríguez, Manuel Alfonso |
author_facet |
Zevallos Rodríguez, Manuel Alfonso Ascarza Pintado, Katherin Estela Carrión Molina, Frank |
author_role |
author |
author2 |
Ascarza Pintado, Katherin Estela Carrión Molina, Frank |
author2_role |
author author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Composite resins Restorative material Carbonated beverages. Resinas compuestas Material restaurador Bebidas gaseosas. |
topic |
Composite resins Restorative material Carbonated beverages. Resinas compuestas Material restaurador Bebidas gaseosas. |
description |
Objectives: Compare the impact of an aerated beverage on the surface microhardness of three nanofilled composite resins (Filtek Z250 XT, Filtek Z350 XT and Tetric N - Ceram) evaluated in-vitro. Materials and Methods: This study was applied, analytical, experimental and longitudinal. 48 cylinders (16 cylinders per evaluated composite resin) of 6mm x 4mm, were made, which divided into two subgroups of 8 cylinders; and stored in physiological serum. These were submitted to the effect of Coca-Cola for 10 minutes per day and stored in physiological serum until the next immersion (24 hours); for 7 days. Data analysis was performed using Stata ® 12 Software. The ANOVA means test was applied.. Results: Displayed that the Filtek Z250 XT had a higher surface microhardness value, before (72.93 HV ±4.62) and after the erosive challenge (62.65 HV ±3.42); while Tetric N – Ceram was the resin with the lowest microhardness value, such before (41.16 ± 0.72) and after (37.55 ± 1.03) exposure to Coca – Cola. Conclusions: the carbonated drink had impacted in different measures on the surface microhardness of the evaluated composite resins. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-05-13 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539 |
url |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539/3128 https://portalrevistas.aulavirtualusmp.pe/index.php/Rev-Kiru0/article/view/2539/Impacto%20de%20una%20bebida%20carbonatada%20sobre%20la%20microdureza%20superficial%20de%20tres%20resinas%20compuestas%20evaluadas%20in%20vitro |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2023 Revista KIRU info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2023 Revista KIRU |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/xml |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología. |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad de San Martín de Porres, Facultad de Odontología. |
dc.source.none.fl_str_mv |
KIRU ; Vol. 19 No. 4 (2022): KIRU (OCTUBRE-DICIEMBRE) KIRU ISSN (Impreso): 1812 - 7886 ISSN (Digital): 2410-2717; Vol. 19 Núm. 4 (2022): KIRU (OCTUBRE-DICIEMBRE) 2410-2717 1812-7886 reponame:Revistas - Universidad de San Martín de Porres instname:Universidad de San Martín de Porres instacron:USMP |
instname_str |
Universidad de San Martín de Porres |
instacron_str |
USMP |
institution |
USMP |
reponame_str |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
collection |
Revistas - Universidad de San Martín de Porres |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1843712219631583232 |
score |
12.686981 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).