The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma
Descripción del Articulo
This is a research work concerning the history of Peruvian cuisine, broadening theinformation included in La culinaria peruana en las Tradiciones de Ricardo Palma, written by the author and published in Aula Palma (vol. VI, Lima, Instituto Ricardo Palma, Ricardo Palma University, 2...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Ricardo Palma |
Repositorio: | Revistas - Universidad Ricardo Palma |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/2123 |
Enlace del recurso: | http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/2123 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | History of Peruvian cuisine, traditions, folklore, beans, Phaseolus vulgaris L., rice, Oryza sativa L. Historia de la culinaria peruana, tradiciones, folklore, frejoles, Phaseolus vulgaris L., arroz, Oryza sativa L. |
id |
REVURP_d6aaab6f14a917ea3cb064d05ae1cb6e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/2123 |
network_acronym_str |
REVURP |
network_name_str |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
repository_id_str |
|
spelling |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo PalmaEl olvidado plato criollo san Pedro y san Pablo en las Tradiciones de Ricardo PalmaColoma Porcari, CésarHistory of Peruvian cuisine, traditions, folklore, beans, Phaseolus vulgaris L., rice, Oryza sativa L.Historia de la culinaria peruana, tradiciones, folklore, frejoles, Phaseolus vulgaris L., arroz, Oryza sativa L.This is a research work concerning the history of Peruvian cuisine, broadening theinformation included in La culinaria peruana en las Tradiciones de Ricardo Palma, written by the author and published in Aula Palma (vol. VI, Lima, Instituto Ricardo Palma, Ricardo Palma University, 2008, pp. 169-214). This essay offers information on the Creole dish called San Pedro y San Pablo (beans with rice), which is mentioned by Ricardo Palma in his Peruvian Traditions and whose name has been completely forgotten. The author reproduces old recipes and the dish is compared with traditional dishes from the Caribbean and Spain that bear some resemblance. Information about the bean (Phaseolus vulgaris L.) and rice (Oryza sativa L.) is included.Este trabajo de investigación referente a la historia de la cocina peruana amplía la información contenida en “La culinaria peruana en las Tradiciones de Ricardo Palma”, texto escrito por el autor y publicado en Aula Palma (vol. VI., pp. 169-214, Instituto Ricardo Palma, Universidad Ricardo Palma, Lima, 2008). En el presente artículo se estudia el plato criollo llamado san Pedro y san Pablo (frejoles con arroz), mencionado por don Ricardo Palma en sus Tradiciones Peruanas y cuyo nombre ha sido completamente olvidado. Se reproducen recetas antiguas y se hace una comparación con otros potajes del Caribe y de España con los cuales tiene algún parecido. Se incluye información sobre el frejol (Phaseolus vulgaris L.) y el arroz (Oryza sativa L.)Instituto Ricardo Palma de la Universidad Ricardo Palma2019-05-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículos evaluados por paresapplication/pdfhttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/212310.31381/ap.v0i17.2123Aula Palma; Núm. 17 (2018): Aula Palma; 73-882415-22181810-752410.31381/ap.v0i17reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palmainstname:Universidad Ricardo Palmainstacron:URPspahttp://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/2123/2147Derechos de autor 2018 Aula Palmainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai.revistas.urp.edu.pe:article/21232021-05-12T08:20:41Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma El olvidado plato criollo san Pedro y san Pablo en las Tradiciones de Ricardo Palma |
title |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
spellingShingle |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma Coloma Porcari, César History of Peruvian cuisine, traditions, folklore, beans, Phaseolus vulgaris L., rice, Oryza sativa L. Historia de la culinaria peruana, tradiciones, folklore, frejoles, Phaseolus vulgaris L., arroz, Oryza sativa L. |
title_short |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
title_full |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
title_fullStr |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
title_full_unstemmed |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
title_sort |
The forgotten Creole dish Saint Peter and Saint Paul in the Traditions of Ricardo Palma |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Coloma Porcari, César |
author |
Coloma Porcari, César |
author_facet |
Coloma Porcari, César |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
History of Peruvian cuisine, traditions, folklore, beans, Phaseolus vulgaris L., rice, Oryza sativa L. Historia de la culinaria peruana, tradiciones, folklore, frejoles, Phaseolus vulgaris L., arroz, Oryza sativa L. |
topic |
History of Peruvian cuisine, traditions, folklore, beans, Phaseolus vulgaris L., rice, Oryza sativa L. Historia de la culinaria peruana, tradiciones, folklore, frejoles, Phaseolus vulgaris L., arroz, Oryza sativa L. |
description |
This is a research work concerning the history of Peruvian cuisine, broadening theinformation included in La culinaria peruana en las Tradiciones de Ricardo Palma, written by the author and published in Aula Palma (vol. VI, Lima, Instituto Ricardo Palma, Ricardo Palma University, 2008, pp. 169-214). This essay offers information on the Creole dish called San Pedro y San Pablo (beans with rice), which is mentioned by Ricardo Palma in his Peruvian Traditions and whose name has been completely forgotten. The author reproduces old recipes and the dish is compared with traditional dishes from the Caribbean and Spain that bear some resemblance. Information about the bean (Phaseolus vulgaris L.) and rice (Oryza sativa L.) is included. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-05-27 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artículos evaluados por pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/2123 10.31381/ap.v0i17.2123 |
url |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/2123 |
identifier_str_mv |
10.31381/ap.v0i17.2123 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revistas.urp.edu.pe/index.php/Aula_Palma/article/view/2123/2147 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2018 Aula Palma info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2018 Aula Palma |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Ricardo Palma de la Universidad Ricardo Palma |
publisher.none.fl_str_mv |
Instituto Ricardo Palma de la Universidad Ricardo Palma |
dc.source.none.fl_str_mv |
Aula Palma; Núm. 17 (2018): Aula Palma; 73-88 2415-2218 1810-7524 10.31381/ap.v0i17 reponame:Revistas - Universidad Ricardo Palma instname:Universidad Ricardo Palma instacron:URP |
instname_str |
Universidad Ricardo Palma |
instacron_str |
URP |
institution |
URP |
reponame_str |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
collection |
Revistas - Universidad Ricardo Palma |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1789625151491407872 |
score |
13.949026 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).