Evaluation of Fragaria × ananassa attributes under different fertigation and substrate conditions
Descripción del Articulo
The postharvest quality of strawberry depends on agronomic factors, especially in high Andean areas where climatic conditions influence its development. This study aimed to evaluate the effect of fertigation and substrate type on the postharvest properties of the Chandler variety. A factorial design...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2025 |
| Institución: | Universidad Privada de Tacna |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Privada de Tacna |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:revistas.upt.edu.pe:article/1185 |
| Enlace del recurso: | https://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/1185 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | calidad de fruto fertilidad del suelo horticultura manejo del agua fruit quality soil fertility horticulture water management |
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Evaluation of Fragaria × ananassa attributes under different fertigation and substrate conditionsEvaluación de atributos de Fragaria × ananassa bajo diferentes condiciones de fertirriego y sustrato Pariona Escalante, Fredy RoberApaico Huamani, Alex AntonyPortuguez Maurtua, Agustín JuliánChuqui-Diestra, Saúl RicardoHernández Mavila, Jack EdsonGonzales Quispe, IsabelAguilar Sánchez, Yurfa del Carmencalidad de frutofertilidad del suelohorticulturamanejo del aguafruit qualitysoil fertilityhorticulturewater managementThe postharvest quality of strawberry depends on agronomic factors, especially in high Andean areas where climatic conditions influence its development. This study aimed to evaluate the effect of fertigation and substrate type on the postharvest properties of the Chandler variety. A factorial design with eight treatments was used, combining four fertigation levels (0 %, 20 %, 40 %, and 60 %) and two substrate types (agricultural soil and sand). Evaluations of the physical, physicochemical, and functional properties of the fruits were performed in triplicate. The results showed significant differences (p < 0.05) among treatments, highlighting 60% fertigation in sandy substrate, which promoted greater red color intensity (a* = 60.27 ± 0.93), higher fresh weight (12.92 ± 0.64 g), reducing sugars of 1.94 ± 0.01 mg/g, and higher content of bioactive compounds such as phenolics (123.97 ± 0.1 mg GAE/100 g) and vitamin C (26.65 ± 0.06 mg/100 g). This treatment also showed greater antioxidant capacity (174.34 ± 0.07 μmol Trolox equivalents/100 g), associated with better water and nutrient availability. Statistical analyses confirmed a significant interaction between fertigation and substrate, suggesting that the appropriate combination of these factors can improve the overall quality of the fruitLa calidad de la fresa tras la cosecha depende de factores agronómicos, especialmente en zonas altoandinas donde las condiciones climáticas influyen en su desarrollo. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto del fertirriego y el tipo de sustrato en las propiedades poscosecha de la variedad Chandler. Se empleó un diseño factorial con ocho tratamientos que combinaron cuatro niveles de fertirriego (0 %, 20 %, 40 % y 60 %) y dos tipos de sustrato (tierra agrícola y arena). Las evaluaciones de las propiedades físicas, fisicoquímicas y funcionales de los frutos se realizaron por triplicado. Los resultados revelaron diferencias significativas (p < 0,05) entre tratamientos, destacando el fertirriego al 60 % en sustrato arenoso, que promovió una mayor intensidad de color rojo (a* = 60,27±0,93), mayor peso fresco (12,92±0,64 g), azúcares reductores de 1,94±0,01 mg/g y mayor contenido de compuestos bioactivos como polifenoles (123,97±0,1 mg EAG/100 g) y vitamina C (26,65±0,06 mg/100g). Este tratamiento también evidenció mayor capacidad antioxidante (174,34±0,07 μmol equiv. Trolox/ 100 g), asociada a la mejor disponibilidad hídrica y nutricional. Los análisis estadísticos confirmaron la interacción significativa entre fertirriego y sustrato, lo que sugiere que la combinación adecuada de estos factores puede mejorar la calidad integral del fruto.UNIVERSIDAD PRIVADA DE TACNA2025-06-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/118510.47796/ing.v7i00.1185INGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 7 (2025): Ingeniería InvestigaINGENIERÍA INVESTIGA; Vol. 7 (2025): Ingeniería Investiga2708-303910.47796/ing.v7i00reponame:Revistas - Universidad Privada de Tacnainstname:Universidad Privada de Tacnainstacron:UPTspahttps://revistas.upt.edu.pe/ojs/index.php/ingenieria/article/view/1185/1064Derechos de autor 2025 Fredy Rober Pariona Escalante, Alex Antony Apaico Huamani, Agustín Julián Portuguez Maurtua, Saúl Ricardo Chuqui-Diestra, Jack Edson Hernández Mavila, Isabel Gonzales Quispe, Yurfa del Carmen Aguilar Sánchezhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.upt.edu.pe:article/11852025-06-11T17:56:03Z |
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The postharvest quality of strawberry depends on agronomic factors, especially in high Andean areas where climatic conditions influence its development. This study aimed to evaluate the effect of fertigation and substrate type on the postharvest properties of the Chandler variety. A factorial design with eight treatments was used, combining four fertigation levels (0 %, 20 %, 40 %, and 60 %) and two substrate types (agricultural soil and sand). Evaluations of the physical, physicochemical, and functional properties of the fruits were performed in triplicate. The results showed significant differences (p < 0.05) among treatments, highlighting 60% fertigation in sandy substrate, which promoted greater red color intensity (a* = 60.27 ± 0.93), higher fresh weight (12.92 ± 0.64 g), reducing sugars of 1.94 ± 0.01 mg/g, and higher content of bioactive compounds such as phenolics (123.97 ± 0.1 mg GAE/100 g) and vitamin C (26.65 ± 0.06 mg/100 g). This treatment also showed greater antioxidant capacity (174.34 ± 0.07 μmol Trolox equivalents/100 g), associated with better water and nutrient availability. Statistical analyses confirmed a significant interaction between fertigation and substrate, suggesting that the appropriate combination of these factors can improve the overall quality of the fruit |
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