Peruvian health and gastronomy under a social, economic and competitive perspective
Descripción del Articulo
Objective: In Peru, health and food sectors are related economically and socially. We aimed to demonstrate which are the opportunities and challenges of Peruvians food sector in relation to human healthcare sector, from where future decisions may be taken; and promote Technology and Technological In...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2019 |
Institución: | Universidad Peruana Unión |
Repositorio: | Revistas - Universidad Peruana Unión |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/1206 |
Enlace del recurso: | https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/1206 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Gastronomy, Peru, technological innovation, food sector, health sector. Gastronomía, Perú, innovación tecnológica, sector alimentario, sector de salud. |
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Peruvian health and gastronomy under a social, economic and competitive perspectiveSalud y gastronomía peruana bajo una perspectiva social, económica y competitivaMauro Martin, Ismael San Garicano Vilar, Elena Bravo Manrique, Roxana Elortegui Pascual, Paloma Gastronomy, Peru, technological innovation, food sector, health sector.Gastronomía, Perú, innovación tecnológica, sector alimentario, sector de salud.Objective: In Peru, health and food sectors are related economically and socially. We aimed to demonstrate which are the opportunities and challenges of Peruvians food sector in relation to human healthcare sector, from where future decisions may be taken; and promote Technology and Technological Innovation with scientific rigor in that sector. Method: Recognize and analyze holistically the health and food sectors. Results: Their relationship has been demonstrated, as well as gaps in competitiveness and Science, Technology and Technological Innovation have been identified. Conclusion: Innovation in the field of Peruvian food sector, with a scientific rigor on behalf of population health is needed. We propose the implementation of a Science, Technology and Technological Innovation platform with the aim of standardizing the quality of traditional cuisine and developing gastronomy in Peru.Objetivo: En el Perú, los sectores de salud y alimentación están relacionados económica y socialmente. El objetivo de la investigación es demostrar cuáles son las oportunidades y desafíos del sector alimentario peruano en relación con el sector salud humana, desde donde se tomarán decisiones futuras; y promover la tecnología y la innovación tecnológica con rigor científico en ese sector. Metodología: Reconocer y analizar holísticamente los sectores de la salud y la alimentación. Resultados: Se ha demostrado su relación, así como las brechas en la competitividad y la ciencia, la tecnología y la innovación tecnológica. Conclusión: Es necesaria la innovación en el sector alimentario peruano, con un rigor científico en pro de la salud de la población. Proponemos la implementación de una plataforma de innovación científica y tecnológica con el objetivo de estandarizar la calidad de la cocina tradicional y desarrollar la gastronomía en el Perú.Universidad Peruana Unión2019-06-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/120610.17162/rccs.v12i1.1206Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 12 No. 1 (2019): Revista Científica de Ciencias de la SaludRevista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 12 Núm. 1 (2019): Revista Científica de Ciencias de la Salud2411-00942306-0603reponame:Revistas - Universidad Peruana Unióninstname:Universidad Peruana Unióninstacron:UPEUspahttps://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/1206/1531https://revistas.upeu.edu.pe/index.php/rc_salud/article/view/1206/1532info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs2.revistas.upeu.edu.pe:article/12062020-02-25T16:15:23Z |
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Objective: In Peru, health and food sectors are related economically and socially. We aimed to demonstrate which are the opportunities and challenges of Peruvians food sector in relation to human healthcare sector, from where future decisions may be taken; and promote Technology and Technological Innovation with scientific rigor in that sector. Method: Recognize and analyze holistically the health and food sectors. Results: Their relationship has been demonstrated, as well as gaps in competitiveness and Science, Technology and Technological Innovation have been identified. Conclusion: Innovation in the field of Peruvian food sector, with a scientific rigor on behalf of population health is needed. We propose the implementation of a Science, Technology and Technological Innovation platform with the aim of standardizing the quality of traditional cuisine and developing gastronomy in Peru. |
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Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 12 No. 1 (2019): Revista Científica de Ciencias de la Salud Revista Científica de Ciencias de la Salud; Vol. 12 Núm. 1 (2019): Revista Científica de Ciencias de la Salud 2411-0094 2306-0603 reponame:Revistas - Universidad Peruana Unión instname:Universidad Peruana Unión instacron:UPEU |
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