Dietary patterns and prevalence of the metabolic syndrome in confesional adults
Descripción del Articulo
Goal: To determine the relationship between the type of eating patterns and the prevalence of metabolic syndrome in adults of the Southeastern Peru. Materials and Methods: It was a quantitative, non-experimental, cross-sectional and correlational study. The sample wasselected by non-probabilistic sa...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2017 |
| Institución: | Universidad Peruana Unión |
| Repositorio: | Revistas Universidad Peruana Unión |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs2.apuntesuniversitarios.upeu.edu.pe:article/197 |
| Enlace del recurso: | https://apuntesuniversitarios.upeu.edu.pe/index.php/revapuntes/article/view/197 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | dietary pattern metabolic syndrome chronic noncommunicable diseases patrón alimentario síndrome metabólico enfermedades crónicas no transmisbles |
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Revista UPEU - Revista de Investigación Apuntes Universitarios |
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Dietary patterns and prevalence of the metabolic syndrome in confesional adultsPatrones alimentarios y prevalencia del síndrome metabólico en adultos confesionalesBezold Cayro, Joel DavidMoori Apolinario, Silvia Elidadietary patternmetabolic syndromechronic noncommunicable diseasespatrón alimentariosíndrome metabólicoenfermedades crónicas no transmisblesGoal: To determine the relationship between the type of eating patterns and the prevalence of metabolic syndrome in adults of the Southeastern Peru. Materials and Methods: It was a quantitative, non-experimental, cross-sectional and correlational study. The sample wasselected by non-probabilistic sampling at the researcher’s convenience, according to inclusion and exclusion criteria, made up of 130 adults. Results: The prevalence of metabolic syndrome in the study population was 27%. A 62% had an omnivorous pattern, between western and Mediterranean, 39.2% had vegetarian food pattern, corresponding to lacto-ovo-vegetarian and vegan. There was a statistically significant relationship between dietary patterns and indicators of metabolic syndrome (p <0.05). Conclusion: There is a significant relationship between eating patterns and metabolic syndrome in participants, where those who had adherence to a healthy diet (lacto-ovo-vegetarian and vegan) showed a lower prevalence (1.5%) of the metabolic syndrome, western pattern (23.1%).Objetivo: determinar la relación entre el tipo de patrones alimentarios y la prevalencia de síndrome metabólico en adultos de la zona sur oriental del Perú. Materiales y métodos: El estudio fue de enfoque cuantitativo, de diseño no experimental, de corte transversal y de tipo correlacional porque buscó determinar la relación entre los patrones alimentarios y la presencia de síndrome metabólico. La muestra se seleccionó mediante muestreo no probabilístico a conveniencia del investigador, según criterios de inclusión y exclusión, conformado por 130 adultos. Resultados: La prevalencia del síndrome metabólico en la población estudiada fue de un 27%. El 60,2% presentaron un patrón omnívoro, entre occidental y mediterráneo, 39,2% patrón alimentario vegetariano, correspondiente al lacto – ovo - vegetariano y vegano. Hubo relación estadísticamente significativa entre patrones alimentarios y los indicadores de síndrome metabólico (p< 0.05). Conclusión: existe relación significativa entre patrones alimentarios y síndrome metabólico en los participantes, donde aquellos que tuvieron adherencia a un régimen alimenticio saludable (lacto – ovo – vegetariano y vegano) mostraron menor prevalencia (1,5%) de síndrome metabólico, contrastado con el patrón occidental (23,1%).Universidad Peruana Unión2017-09-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://apuntesuniversitarios.upeu.edu.pe/index.php/revapuntes/article/view/19710.17162/au.v7i2.197Apuntes Universitarios; Vol. 7 Núm. 2 (2017): Revista de Investigación Apuntes Universitarios; 64-832304-03352225-713610.17162/au.v7i2reponame:Revistas Universidad Peruana Unióninstname:Universidad Peruana Unióninstacron:UPEUspahttps://apuntesuniversitarios.upeu.edu.pe/index.php/revapuntes/article/view/197/pdf10.17162/au.v7i2.197.g193Derechos de autor 2017 Apuntes Universitariosinfo:eu-repo/semantics/openAccess2021-06-13T16:15:12Zmail@mail.com - |
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Goal: To determine the relationship between the type of eating patterns and the prevalence of metabolic syndrome in adults of the Southeastern Peru. Materials and Methods: It was a quantitative, non-experimental, cross-sectional and correlational study. The sample wasselected by non-probabilistic sampling at the researcher’s convenience, according to inclusion and exclusion criteria, made up of 130 adults. Results: The prevalence of metabolic syndrome in the study population was 27%. A 62% had an omnivorous pattern, between western and Mediterranean, 39.2% had vegetarian food pattern, corresponding to lacto-ovo-vegetarian and vegan. There was a statistically significant relationship between dietary patterns and indicators of metabolic syndrome (p <0.05). Conclusion: There is a significant relationship between eating patterns and metabolic syndrome in participants, where those who had adherence to a healthy diet (lacto-ovo-vegetarian and vegan) showed a lower prevalence (1.5%) of the metabolic syndrome, western pattern (23.1%). |
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