Determination of cadmium in onion (Allium cepa) in Metropolitan Lima
Descripción del Articulo
A study was carried out to determine cadmium in onion (Allium cepa) in districts of Metropolitan Lima. For the execution of the study, 30 samples were collected of which 10 of them are from North Lima (San Martin de Porres, Los Olivos, Independencia, Comas and Puente Piedra), 10 samples from Lima Ce...
Autores: | , , , |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/22519 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/22519 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Cadmium contamination in food Allium cepa Cadmio contaminación en alimentos |
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Determination of cadmium in onion (Allium cepa) in Metropolitan LimaDeterminación de cadmio en cebolla (Allium cepa) en Lima MetropolitanaJuan De Dios, MayraGarcía, MesíasMarín, GloriaOlórtegui, DenisseJuan De Dios, MayraGarcía, MesíasMarín, GloriaOlórtegui, DenisseCadmiumcontamination in foodAllium cepaCadmiocontaminación en alimentosAllium cepaA study was carried out to determine cadmium in onion (Allium cepa) in districts of Metropolitan Lima. For the execution of the study, 30 samples were collected of which 10 of them are from North Lima (San Martin de Porres, Los Olivos, Independencia, Comas and Puente Piedra), 10 samples from Lima Center (Cercado de Lima, Jesús María, Pueblo Libre, La Victoria and Rímac) and 10 exhibitions in South Lima (Chorrillos, Villa María del Triunfo, Villa el Salvador, San Juan de Miraflores and Surco). 2 random samples were taken per district and the place of origin of the same was inquired. Cadmium quantification was performed by the atomic absorption method - Graphite Furnace at the Chemical Analysis Services Unit - USAQ (Universidad Nacional Mayor de San Marcos). The minimum and maximum cadmium concentration in onion was 0,02 mg / mg and 0,11 mg / kg, respectively; In addition, the average (0,06 mg / kg) was obtained, exceeding the maximum level established by the WHO / FAO (Codex Alimentarius; Cd = 0,05 mg / kg). Finally, it was determined that the onion samples from Arequipa accumulated a higher concentration of cadmium than those from Lima (Huaral) and La Libertad (Trujillo). The results obtained show that the average concentration of cadmium present in onions exceeds the international standard, which represents a risk for the population. and, therefore, its consumption by the Peruvian population.Se realizó un estudio para la determinación de cadmio en cebolla (Allium cepa) en distritos de Lima Metropolitana. Para la ejecución del estudio, se recolectaron 30 muestras de las cuales 10 de ellas son de Lima Norte (San Martin de Porres, Los Olivos, Independencia, Comas y Puente Piedra), 10 muestras de Lima Centro (Cercado de Lima, Jesús María, Pueblo Libre, La Victoria y Rímac) y 10 muestras en Lima Sur (Chorrillos, Villa María del Triunfo, Villa El Salvador, San Juan de Miraflores y Surco). Se tomó 2 muestras al azar por distrito y se indagó el lugar de procedencia de las mismas. La cuantificación de cadmio se realizó por el método de absorción atómica – Horno Grafito en la Unidad de Servicios de Análisis Químicos – USAQ (Universidad Nacional Mayor de San Marcos). La concentración mínima y máxima de cadmio en cebolla fue 0,02 mg/mg y 0,11 mg/kg, respectivamente; además se obtuvo el promedio (0,06 mg/kg) superando el nivel máximo establecido por la OMS/FAO (Codex Alimentarius; Cd = 0,05 mg/kg). Finalmente, se determinó que las muestras de cebolla procedentes de Arequipa acumularon mayor concentración de cadmio que aquellas procedentes de Lima (Huaral) y La Libertad (Trujillo). Los resultados obtenidos evidencian que la concentración media de cadmio presente en las cebollas supera en estándar internacional lo cual representa un riesgo para la población. y, por ende, su consumo por parte de la población peruana.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2022-03-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/2251910.15381/ci.v24i2.22519Ciencia e Investigación; Vol. 24 Núm. 2 (2021); 3-7Ciencia e Investigación; Vol. 24 No. 2 (2021); 3-71609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/22519/18036Derechos de autor 2022 Mayra Juan De Dios, Mesías García, Gloria Marín, Denisse Olórteguihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/225192022-03-29T15:33:59Z |
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A study was carried out to determine cadmium in onion (Allium cepa) in districts of Metropolitan Lima. For the execution of the study, 30 samples were collected of which 10 of them are from North Lima (San Martin de Porres, Los Olivos, Independencia, Comas and Puente Piedra), 10 samples from Lima Center (Cercado de Lima, Jesús María, Pueblo Libre, La Victoria and Rímac) and 10 exhibitions in South Lima (Chorrillos, Villa María del Triunfo, Villa el Salvador, San Juan de Miraflores and Surco). 2 random samples were taken per district and the place of origin of the same was inquired. Cadmium quantification was performed by the atomic absorption method - Graphite Furnace at the Chemical Analysis Services Unit - USAQ (Universidad Nacional Mayor de San Marcos). The minimum and maximum cadmium concentration in onion was 0,02 mg / mg and 0,11 mg / kg, respectively; In addition, the average (0,06 mg / kg) was obtained, exceeding the maximum level established by the WHO / FAO (Codex Alimentarius; Cd = 0,05 mg / kg). Finally, it was determined that the onion samples from Arequipa accumulated a higher concentration of cadmium than those from Lima (Huaral) and La Libertad (Trujillo). The results obtained show that the average concentration of cadmium present in onions exceeds the international standard, which represents a risk for the population. and, therefore, its consumption by the Peruvian population. |
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