Frecuencia de listeria monocytogenes y otras listerías en carne de pollo fresco y verduras frescas obtenidas en mercados y centros de abasto de Lima Metropolitana

Descripción del Articulo

The objective of the present research was to determine the frequency of Lísteria monocytogenes in chicken meat and vegetable raw, obtained from various food market of Metropolitan Lima. Fifty samples of fresh chicken meat and 50 of fresh vegetables (asparagus, cabbage, celery, spinach and lettuce)....

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Centurión P., Mabel S., Takajara S., Milagros E., López F., Benedicta C.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2006
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/6053
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/6053
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Listeria monocytogenes
pollos frescos
verduras frescas
mercados
Lima
Lísteria monocytogenes
fresh chicken
fresh vegetables
city of Lima
markets.
Descripción
Sumario:The objective of the present research was to determine the frequency of Lísteria monocytogenes in chicken meat and vegetable raw, obtained from various food market of Metropolitan Lima. Fifty samples of fresh chicken meat and 50 of fresh vegetables (asparagus, cabbage, celery, spinach and lettuce). The microbiologycal analysis was carried out according to methodology recormmended in the Bacteriological Analytical Manual of the FDA and NF ISO 11290-1. Listeria monocytogenes was isolates from chicken sample (2%) and from sample asparagus (2%).
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