CHEMICAL COMPOSITION AND INSTRUMENTAL QUALITY OF BOVINE, LLAMA (LAMA GLAMA) AND HORSE MEAT UNDER AN EXTENSIVE PRODUCTION SYSTEM
Descripción del Articulo
This study compared the chemical composition and instrumental meat quality of bovine, llama and horse from animals finished under grazing systems. The bovines (n=31), llamas (n=21) and horses (n=27) were slaughtered using Chilean standard procedures. Carcasses were stored for 24 h in a cold room (4...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2011 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/329 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/329 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | Composición química calidad de carne bovino llama caballo chemical composition quality meat bovine horse |
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CHEMICAL COMPOSITION AND INSTRUMENTAL QUALITY OF BOVINE, LLAMA (LAMA GLAMA) AND HORSE MEAT UNDER AN EXTENSIVE PRODUCTION SYSTEMCOMPOSICIÓN QUÍMICA Y CALIDAD INSTRUMENTAL DE CARNE DE BOVINO, LLAMA (Lama glama) Y CABALLO BAJO UN SISTEMA DE CRIANZA EXTENSIVAMamani-Linares, Lindon W.Gallo, CarmenComposición químicacalidad de carnebovinollamacaballochemical compositionquality meatbovinellamahorseThis study compared the chemical composition and instrumental meat quality of bovine, llama and horse from animals finished under grazing systems. The bovines (n=31), llamas (n=21) and horses (n=27) were slaughtered using Chilean standard procedures. Carcasses were stored for 24 h in a cold room (4 ºC). The Longissimus lumborum muscle (LL) was collected for determining the chemical composition, cholesterol, collagen content, pH, colour (L*, a*, b*, H*, C*), water holding capacity (WHC) and Warner–Bratzler shear-force (WBSF). Llama meat had higher levels of protein and total collagen (p<0.05), and lower level of fat and cholesterol (p<0.05) than bovine and horse meat. No statistical differences were found in moisture and ash percentages between species. The L* (lightness) and b* (yellowness) values of llama LL were higher (p<0.05) than those in the bovine and horse, while the values of a* (redness) and C* (chroma) of LL bovine were greater (p<0.05). The pH in LL bovine meat was higher than in llama (p<0.05). WHC, total cooking loss and evaporation cooking loss were similar, while WBSF in horse was greater (p<0.05).Se comparó la composición química y calidad instrumental de carne de bovino, llama, y caballo finalizados bajo pastoreo. Los bovinos (n=31), llamas (n=21) y caballos (n=27) fueron faenados bajo procedimientos estándares de Chile. Las canales fueron refrigeradas durante 24 horas a 4 ºC. En el músculo Longissimus lumborum (LL) se determinó la composición proximal, contenido de colesterol y colágeno, pH, color (L*, a*, b*, H*, C*), capacidad de retención de agua (WHC), pérdida de cocción, pérdida del descongelado y fuerza de corte Warner-Bratzler (WBSF). La carne de llama presentó mayores niveles de proteína y colágenos totales (p<0.05) y menor concentración de grasa y colesterol (p<0.05) en comparación a la carne de bovino y caballo. No se observaron diferencias estadísticas en porcentajes de humedad y cenizas entre las tres especies. Los valores de L* (luminosidad) y b* (tenor de amarrillo) del LL de llama fueron mayores (p<0.05) a aquellos del bovino y caballo, mientras que los valores de a* (tenor de rojo) y C* (croma) del LL de bovino fueron mayores (p<0.05). El LL bovino tuvo un pH más alto que el de la llama (p<0.05). Los porcentajes de expresión de jugosidad, pérdida total por cocción y por evaporación fueron similares, en tanto que el valor WBSF del caballo fue mayor (p<0.05).Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Veterinaria2011-12-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/32910.15381/rivep.v22i4.329Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 22 Núm. 4 (2011); 301-311Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú; Vol. 22 No. 4 (2011); 301-3111682-34191609-9117reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/veterinaria/article/view/329/289Derechos de autor 2011 Lindon W. Mamani-Linares, Carmen Gallohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/3292020-03-19T18:12:27Z |
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This study compared the chemical composition and instrumental meat quality of bovine, llama and horse from animals finished under grazing systems. The bovines (n=31), llamas (n=21) and horses (n=27) were slaughtered using Chilean standard procedures. Carcasses were stored for 24 h in a cold room (4 ºC). The Longissimus lumborum muscle (LL) was collected for determining the chemical composition, cholesterol, collagen content, pH, colour (L*, a*, b*, H*, C*), water holding capacity (WHC) and Warner–Bratzler shear-force (WBSF). Llama meat had higher levels of protein and total collagen (p<0.05), and lower level of fat and cholesterol (p<0.05) than bovine and horse meat. No statistical differences were found in moisture and ash percentages between species. The L* (lightness) and b* (yellowness) values of llama LL were higher (p<0.05) than those in the bovine and horse, while the values of a* (redness) and C* (chroma) of LL bovine were greater (p<0.05). The pH in LL bovine meat was higher than in llama (p<0.05). WHC, total cooking loss and evaporation cooking loss were similar, while WBSF in horse was greater (p<0.05). |
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