Exportación Completada — 

Bromatological chemical evaluation of three varieties of Arracacia xanthorrhiza “arracacha”

Descripción del Articulo

Were evaluated the varieties yellow, white and purple of the species Arracacia xanthorrhiza “Arracacha”, , coming from Socota district of Cutervo province in department of Cajamarca, supplied for the “Instituto Nacional de Investigación Agraria” (INIA). Also are well-known like r’acacha, laqachu, ra...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Palacios, Rocío, Morales, Mariela, Arias, Gladys C.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2011
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/3161
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3161
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Arracacia xanthorrhiza
arracacha
evaluación químico bromatológica.
bromatological chemical evaluation.
Descripción
Sumario:Were evaluated the varieties yellow, white and purple of the species Arracacia xanthorrhiza “Arracacha”, , coming from Socota district of Cutervo province in department of Cajamarca, supplied for the “Instituto Nacional de Investigación Agraria” (INIA). Also are well-known like r’acacha, laqachu, rakkacha, virracacha, ricacha, arracacha, racacha, arrecate, zanahoria blanca, apio criollo, sonarca, virraca, zanahoria del país, zanahoria morada. They are consumed in greater percentage like fresh product and their stems to tier to us are used in salads or like vegetables cooked or mixed with other roots. They presents content of water of 71,34 to 73,86 grams percent. In dry sample: total protein 2,10 to 2,65; ash 2,26 to 2,81; ethereal extract 0,91 to 0,98; raw fiber 3,25 to 3,38; carbohydrates from 86,67 to 86,91; total reducing sugars 2,65 to 3,94 and caloric value of 363,40 to 365,78 grams percents. Vitamin C of 75,75 to 100,34 milligrams percent. Also they presents, in dry sample: calcium from 116,31 to 125,36; iron from 30,26 to 41,73; phosphorus from 175,98 to 215,78; potassium from 8,37 to 8,91; 261,43 magnesium from 214,12 to and zinc of 19,40 to 20,87 milligrams percent.
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).