CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY
Descripción del Articulo
Environmental problems exists worldwide; especially in our country, as the result of soil abuse, exploiting it without care for its preservation, and using agrochemicals that damage health, as a result of consuming contaminated fresh food derived from residues of chemical products.A new approach to...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/11609 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/11609 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Organic farming production chain sustainability management costs Agricultura orgánica cadena de producción sostenibilidad gestión costos. |
id |
REVUNMSM_88efc6a7970fbbc9bc737d91eeedf8db |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.csi.unmsm:article/11609 |
network_acronym_str |
REVUNMSM |
network_name_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository_id_str |
|
spelling |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITYCadena de producción sostenible en costos y seguridad alimenticia nacionalChoy Zevallos, Elsa EstherOrganic farmingproduction chainsustainabilitymanagementcostsAgricultura orgánicacadena de producciónsostenibilidadgestióncostos.Environmental problems exists worldwide; especially in our country, as the result of soil abuse, exploiting it without care for its preservation, and using agrochemicals that damage health, as a result of consuming contaminated fresh food derived from residues of chemical products.A new approach to agricultural chain production is necessary, to ensure sustainable development with economic viability, environmental sustainability, social justice and humanistic, increased capacity for self-knowledge in rural communities- where natural processes are integrated with agricultural production-reaching for higher productivity of plants and organic products. In this regard, the study seeks to answer the following question: What is the impact of implementing a sustainable production system with organic agriculture?The goal is to highlight the importance of implementing organic production processes as sustainable way to improve costs and food security of the population. Also we propose the hypothesis: Organic agriculture is a sustainable production system oriented to efficient management of natural resources and conservation of services provided by ecosystems, generating economic, social and environmental benefits.La problemática ambiental existente a nivel mundial y; especialmente en nuestro país, es el resultado del abuso del suelo, tratando de explotarlo sin cuidar su preservación, y utilizando agroquímicos contaminantes que causan daño a la salud, como producto del consumo de alimentos frescos contaminados derivados de los residuos de productos químicos. Es necesario un nuevo enfoque en la cadena productiva agrícola que garantice un desarrollo sostenible con viabilidad económica, ecológica, justicia social y humanística, incremento en la capacidad de autoconocimiento en las comunidades rurales, donde se integren los procesos naturales con las de producción agrícola, alcanzando mayor productividad de plantas y productos orgánicos. En tal sentido, el estudio trata de responder la siguiente pregunta ¿Cuál es el impacto de implementar un sistema de producción sostenible con la agricultura orgánica? El objetivo es señalar la importancia de implementar procesos productivos orgánicos como una manera sostenible para mejorar los costos y seguridad alimenticia de la población. Asimismo, plantear la hipótesis: la agricultura orgánica es un sistema de producción sostenible orientada al manejo eficiente de los recursos naturales y conservación de los servicios que brindan los ecosistemas, generando beneficios económicos, sociales y ambientales.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Contables2015-06-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/1160910.15381/quipu.v23i43.11609Quipukamayoc; Vol. 23 Núm. 43 (2015); 153-158Quipukamayoc; Vol. 23 No. 43 (2015); 153-1581609-81961560-9103reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/11609/10402Derechos de autor 2015 Elsa Esther Choy Zevalloshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/116092020-05-30T23:56:08Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY Cadena de producción sostenible en costos y seguridad alimenticia nacional |
title |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
spellingShingle |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY Choy Zevallos, Elsa Esther Organic farming production chain sustainability management costs Agricultura orgánica cadena de producción sostenibilidad gestión costos. |
title_short |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
title_full |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
title_fullStr |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
title_full_unstemmed |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
title_sort |
CHAIN OF SUSTAINABLE PRODUCTION COSTS AND NATIONAL FOOD SECURITY |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Choy Zevallos, Elsa Esther |
author |
Choy Zevallos, Elsa Esther |
author_facet |
Choy Zevallos, Elsa Esther |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Organic farming production chain sustainability management costs Agricultura orgánica cadena de producción sostenibilidad gestión costos. |
topic |
Organic farming production chain sustainability management costs Agricultura orgánica cadena de producción sostenibilidad gestión costos. |
description |
Environmental problems exists worldwide; especially in our country, as the result of soil abuse, exploiting it without care for its preservation, and using agrochemicals that damage health, as a result of consuming contaminated fresh food derived from residues of chemical products.A new approach to agricultural chain production is necessary, to ensure sustainable development with economic viability, environmental sustainability, social justice and humanistic, increased capacity for self-knowledge in rural communities- where natural processes are integrated with agricultural production-reaching for higher productivity of plants and organic products. In this regard, the study seeks to answer the following question: What is the impact of implementing a sustainable production system with organic agriculture?The goal is to highlight the importance of implementing organic production processes as sustainable way to improve costs and food security of the population. Also we propose the hypothesis: Organic agriculture is a sustainable production system oriented to efficient management of natural resources and conservation of services provided by ecosystems, generating economic, social and environmental benefits. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-06-15 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/11609 10.15381/quipu.v23i43.11609 |
url |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/11609 |
identifier_str_mv |
10.15381/quipu.v23i43.11609 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/quipu/article/view/11609/10402 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2015 Elsa Esther Choy Zevallos https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2015 Elsa Esther Choy Zevallos https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Contables |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Contables |
dc.source.none.fl_str_mv |
Quipukamayoc; Vol. 23 Núm. 43 (2015); 153-158 Quipukamayoc; Vol. 23 No. 43 (2015); 153-158 1609-8196 1560-9103 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM |
instname_str |
Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
instacron_str |
UNMSM |
institution |
UNMSM |
reponame_str |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
collection |
Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1795238276607508480 |
score |
13.959468 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).