Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru

Descripción del Articulo

Current government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat f...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Sanabria, Hernán, Tarqui, Carolina
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2007
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/1231
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Harina
micronutrientes
nutrición
programas y políticas de nutrición y alimentación
Flour
micronutrients
nutrition
nutrition programs and policies
id REVUNMSM_625203085a2638497c7b67155a5d2db1
oai_identifier_str oai:ojs.csi.unmsm:article/1231
network_acronym_str REVUNMSM
network_name_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository_id_str
spelling Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in PeruFundamentos para la fortificación de la harina de trigo con micronutrientes en el PerúSanabria, HernánTarqui, CarolinaHarinamicronutrientesnutriciónprogramas y políticas de nutrición y alimentaciónFlourmicronutrientsnutritionnutrition programs and policiesCurrent government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat flour with iron, increasing the amount of iron from 30 mg/kg of wheat flour to 55 mg of ferrous sulphate, in addition to 1-2 mg/kg folic acid, among other micronutrients. This article reviews aspects related to iron and folic acid, as well as information on iron and folic acid defficiencies, such as anemia and neural tube defects. Finally, recommendations are provided based on the information presented to promote the use of food fortified with wheat flour.La política actual del nuevo gobierno trae nuevas perspectivas de mejora en el aspecto nutricional. Sin embargo, desde mediados del año 2005, ya el Estado Peruano a través del sus diversas organizaciones viene implementando un programa de fortificación de la harina de trigo con micronutrientes. La ley28314 aprobó una modificación a la fortificación obligatoria de la harina de trigo con hierro, incrementando el contenido del hierro por kilo de harina de trigo de 30 mg/ kg a 55 mg/kg de sulfato o fumarato ferroso, además de la inclusión de 1 a 2 mg/kg de ácido fólico, entre otros micronutrientes. Este artículo revisa aspectos relacionados con los micronutrientes involucrados, hierro y ácido fólico, así como la información sobre sus deficiencias, como la anemia y los defectos del tubo neural, fundamentalmente. Finalmente, se da recomendaciones en mérito a la información presentada, con la intención de que las autoridades de salud y educación puedan tomar acciones orientadas a promover el consumo de alimentos fortificados con harina de trigo.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana2007-06-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/123110.15381/anales.v68i2.1231Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 No. 2 (2007); 185-192Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 Núm. 2 (2007); 185-1921609-94191025-5583reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231/1035Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarquihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/12312020-04-14T21:45:34Z
dc.title.none.fl_str_mv Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
Fundamentos para la fortificación de la harina de trigo con micronutrientes en el Perú
title Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
spellingShingle Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
Sanabria, Hernán
Harina
micronutrientes
nutrición
programas y políticas de nutrición y alimentación
Flour
micronutrients
nutrition
nutrition programs and policies
title_short Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
title_full Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
title_fullStr Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
title_full_unstemmed Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
title_sort Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
dc.creator.none.fl_str_mv Sanabria, Hernán
Tarqui, Carolina
author Sanabria, Hernán
author_facet Sanabria, Hernán
Tarqui, Carolina
author_role author
author2 Tarqui, Carolina
author2_role author
dc.subject.none.fl_str_mv Harina
micronutrientes
nutrición
programas y políticas de nutrición y alimentación
Flour
micronutrients
nutrition
nutrition programs and policies
topic Harina
micronutrientes
nutrición
programas y políticas de nutrición y alimentación
Flour
micronutrients
nutrition
nutrition programs and policies
description Current government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat flour with iron, increasing the amount of iron from 30 mg/kg of wheat flour to 55 mg of ferrous sulphate, in addition to 1-2 mg/kg folic acid, among other micronutrients. This article reviews aspects related to iron and folic acid, as well as information on iron and folic acid defficiencies, such as anemia and neural tube defects. Finally, recommendations are provided based on the information presented to promote the use of food fortified with wheat flour.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-06-18
dc.type.none.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231
10.15381/anales.v68i2.1231
url https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231
identifier_str_mv 10.15381/anales.v68i2.1231
dc.language.none.fl_str_mv spa
language spa
dc.relation.none.fl_str_mv https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231/1035
dc.rights.none.fl_str_mv Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarqui
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarqui
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana
publisher.none.fl_str_mv Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana
dc.source.none.fl_str_mv Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 No. 2 (2007); 185-192
Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 Núm. 2 (2007); 185-192
1609-9419
1025-5583
reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron:UNMSM
instname_str Universidad Nacional Mayor de San Marcos
instacron_str UNMSM
institution UNMSM
reponame_str Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
collection Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
repository.name.fl_str_mv
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1795238242074755072
score 13.977305
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).