Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru
Descripción del Articulo
        Current government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat f...
              
            
    
                        | Autores: | , | 
|---|---|
| Formato: | artículo | 
| Fecha de Publicación: | 2007 | 
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
| Lenguaje: | español | 
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/1231 | 
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231 | 
| Nivel de acceso: | acceso abierto | 
| Materia: | Harina micronutrientes nutrición programas y políticas de nutrición y alimentación Flour micronutrients nutrition nutrition programs and policies  | 
| id | 
                  REVUNMSM_625203085a2638497c7b67155a5d2db1 | 
    
|---|---|
| oai_identifier_str | 
                  oai:ojs.csi.unmsm:article/1231 | 
    
| network_acronym_str | 
                  REVUNMSM | 
    
| network_name_str | 
                  Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
    
| repository_id_str | 
                   | 
    
| spelling | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in PeruFundamentos para la fortificación de la harina de trigo con micronutrientes en el PerúSanabria, HernánTarqui, CarolinaHarinamicronutrientesnutriciónprogramas y políticas de nutrición y alimentaciónFlourmicronutrientsnutritionnutrition programs and policiesCurrent government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat flour with iron, increasing the amount of iron from 30 mg/kg of wheat flour to 55 mg of ferrous sulphate, in addition to 1-2 mg/kg folic acid, among other micronutrients. This article reviews aspects related to iron and folic acid, as well as information on iron and folic acid defficiencies, such as anemia and neural tube defects. Finally, recommendations are provided based on the information presented to promote the use of food fortified with wheat flour.La política actual del nuevo gobierno trae nuevas perspectivas de mejora en el aspecto nutricional. Sin embargo, desde mediados del año 2005, ya el Estado Peruano a través del sus diversas organizaciones viene implementando un programa de fortificación de la harina de trigo con micronutrientes. La ley28314 aprobó una modificación a la fortificación obligatoria de la harina de trigo con hierro, incrementando el contenido del hierro por kilo de harina de trigo de 30 mg/ kg a 55 mg/kg de sulfato o fumarato ferroso, además de la inclusión de 1 a 2 mg/kg de ácido fólico, entre otros micronutrientes. Este artículo revisa aspectos relacionados con los micronutrientes involucrados, hierro y ácido fólico, así como la información sobre sus deficiencias, como la anemia y los defectos del tubo neural, fundamentalmente. Finalmente, se da recomendaciones en mérito a la información presentada, con la intención de que las autoridades de salud y educación puedan tomar acciones orientadas a promover el consumo de alimentos fortificados con harina de trigo.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana2007-06-18info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/123110.15381/anales.v68i2.1231Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 No. 2 (2007); 185-192Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 Núm. 2 (2007); 185-1921609-94191025-5583reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231/1035Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarquihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/12312020-04-14T21:45:34Z | 
    
| dc.title.none.fl_str_mv | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru Fundamentos para la fortificación de la harina de trigo con micronutrientes en el Perú  | 
    
| title | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| spellingShingle | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru Sanabria, Hernán Harina micronutrientes nutrición programas y políticas de nutrición y alimentación Flour micronutrients nutrition nutrition programs and policies  | 
    
| title_short | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| title_full | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| title_fullStr | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| title_full_unstemmed | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| title_sort | 
                  Basis for fortifying wheat flour with micronutrients in Peru | 
    
| dc.creator.none.fl_str_mv | 
                  Sanabria, Hernán Tarqui, Carolina  | 
    
| author | 
                  Sanabria, Hernán | 
    
| author_facet | 
                  Sanabria, Hernán Tarqui, Carolina  | 
    
| author_role | 
                  author | 
    
| author2 | 
                  Tarqui, Carolina | 
    
| author2_role | 
                  author | 
    
| dc.subject.none.fl_str_mv | 
                  Harina micronutrientes nutrición programas y políticas de nutrición y alimentación Flour micronutrients nutrition nutrition programs and policies  | 
    
| topic | 
                  Harina micronutrientes nutrición programas y políticas de nutrición y alimentación Flour micronutrients nutrition nutrition programs and policies  | 
    
| description | 
                  Current government policies bring about new perspectives for improvements in the nutritional aspect. However, since mid 2005, the Peruvian government has implemented a wheat flour fortification program with micronutrients. Act # 28314 approved a modification to the mandatory fortification of wheat flour with iron, increasing the amount of iron from 30 mg/kg of wheat flour to 55 mg of ferrous sulphate, in addition to 1-2 mg/kg folic acid, among other micronutrients. This article reviews aspects related to iron and folic acid, as well as information on iron and folic acid defficiencies, such as anemia and neural tube defects. Finally, recommendations are provided based on the information presented to promote the use of food fortified with wheat flour. | 
    
| publishDate | 
                  2007 | 
    
| dc.date.none.fl_str_mv | 
                  2007-06-18 | 
    
| dc.type.none.fl_str_mv | 
                  info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion  | 
    
| format | 
                  article | 
    
| status_str | 
                  publishedVersion | 
    
| dc.identifier.none.fl_str_mv | 
                  https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231 10.15381/anales.v68i2.1231  | 
    
| url | 
                  https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231 | 
    
| identifier_str_mv | 
                  10.15381/anales.v68i2.1231 | 
    
| dc.language.none.fl_str_mv | 
                  spa | 
    
| language | 
                  spa | 
    
| dc.relation.none.fl_str_mv | 
                  https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/anales/article/view/1231/1035 | 
    
| dc.rights.none.fl_str_mv | 
                  Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarqui https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess  | 
    
| rights_invalid_str_mv | 
                  Derechos de autor 2007 Hernán Sanabria, Carolina Tarqui https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0  | 
    
| eu_rights_str_mv | 
                  openAccess | 
    
| dc.format.none.fl_str_mv | 
                  application/pdf | 
    
| dc.publisher.none.fl_str_mv | 
                  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana | 
    
| publisher.none.fl_str_mv | 
                  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Medicina Humana | 
    
| dc.source.none.fl_str_mv | 
                  Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 No. 2 (2007); 185-192 Anales de la Facultad de Medicina; Vol. 68 Núm. 2 (2007); 185-192 1609-9419 1025-5583 reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos instname:Universidad Nacional Mayor de San Marcos instacron:UNMSM  | 
    
| instname_str | 
                  Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
    
| instacron_str | 
                  UNMSM | 
    
| institution | 
                  UNMSM | 
    
| reponame_str | 
                  Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
    
| collection | 
                  Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos | 
    
| repository.name.fl_str_mv | 
                   | 
    
| repository.mail.fl_str_mv | 
                   | 
    
| _version_ | 
                  1795238242074755072 | 
    
| score | 
                  13.977305 | 
    
 Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
    La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).