Ácidos grasos en cepas de microalgas del Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos del Instituto del Mar del Perú (IMARPE)
Descripción del Articulo
In This work, we determinate the fatty acids composition and their nutritional value in 54 microalgal strains, collected from Peru and stored in Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos (IMARPE). The cultures were grown to 50 mL and analyzed by direct transesterification and gas chromatography....
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2019 |
| Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
| Lenguaje: | español |
| OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/15356 |
| Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/15356 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | diatoms chlorophytes dinoflagellates eicosapentaenoic acid (EPA) docosahexae-noic acid (DHA) aquaculture Fatty acid Microalgae bioprospecting diatomeas clorofitas dinoflagelados EPA DHA. acuicultura ácidos grasos Bioprospección de microalgas |
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Ácidos grasos en cepas de microalgas del Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos del Instituto del Mar del Perú (IMARPE)Fatty acids in microalgae strains from Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos of IMARPE, PeruHernández Acevedo, Hanna ElizabethFlores Ramos, LeeninRuiz Soto, Anthonydiatomschlorophytesdinoflagellateseicosapentaenoic acid (EPA)docosahexae-noic acid (DHA)aquacultureFatty acidMicroalgae bioprospectingdiatomeasclorofitasdinoflageladosEPADHA.acuiculturaácidos grasosBioprospección de microalgasIn This work, we determinate the fatty acids composition and their nutritional value in 54 microalgal strains, collected from Peru and stored in Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos (IMARPE). The cultures were grown to 50 mL and analyzed by direct transesterification and gas chromatography. In the Chlorophyta group, the microalgaes that present the highest relative percentage of fatty acids were Chlamydomonas reinhardtii (16:0; 41.2%), Scenedesmus obtusus (18:1n-7; 33.6%), Acutodesmus dimorphus (18:1n-9; 37.1%), Desmodesmus armatus (18:3n-3; 32.2%) and Tetraselmis contracta (16:4n-3; 16.5%). Moreover in the Bacillariophyta group, the most abundant fatty acids were 16:1n-7 in Chaetoceros didymus (20.2%), 18:4n-3 in Navicula sp. (28.3%) and EPA in Asterionellopsis sp. (31.5%). By the other hand, in the Dinophyta group, all strains exceed the 20% of DHA, in particular Akashiwo sanguinea, it was strain to have the highest percentage of this fatty acid (29.9%) in addition to 16: 0 (24.8%) and EPA (16%). We discussed uses of these strains is according to their fatty acids content.Se determinó la composición de ácidos grasos de 54 cepas microalgales colectadas del Perú y mantenidas en el Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos (IMARPE) con la finalidad de determinar su uso nutricional en la acuicultura. Para ello se realizaron cultivos en un volumen de 50 mL y se determinaron los porcentajes relativos de ácidos grasos mediante transesterificación directa y cromatografía de gases. En el grupo Chlorophyta las microalgas que presentaron los mayores valores de porcentaje relativo de ácidos grasos fueron Chlamydomonas reinhardtii (16:0; 41.2%), Scenedesmus obtusus (18:1n-7; 33.6%), Acutodesmus dimorphus (18:1n-9; 37.1%), Desmodesmus armatus (18:3n-3; 32.2%) y Tetraselmis contracta (16:4n-3; 16.5%). En cambio en el grupo Bacillariophyta, los ácidos grasos más abundantes fueron 16:1n-7 en Chaetoceros didymus (20.2%), 18:4n-3 en Navicula sp. (28.3%) y EPA en Asterionellopsis sp. (31.5%). Por otro lado, en el grupo Dinophyta, todas las cepas superaron el 20% de DHA, en particular, la cepa de Akashiwo sanguinea presentó el mayor porcentaje relativo de este ácido graso (29.9%) y de los ácidos grasos 16:0 (24.8%) y EPA (16%). Se discute el uso de estas cepas según su contenido de ácidos grasos.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Ciencias Biológicas2019-09-30info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/1535610.15381/rpb.v26i3.15356Revista Peruana de Biología; Vol. 26 Núm. 3 (2019); 369-378Revista Peruana de Biología; Vol. 26 No. 3 (2019); 369-3781727-99331561-083710.15381/rpb.v26i3reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/rpb/article/view/15356/14292Derechos de autor 2019 Hanna Hernández Acevedo, Leenin Flores Ramos, Anthony Ruiz Sotohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/153562019-10-01T01:07:59Z |
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In This work, we determinate the fatty acids composition and their nutritional value in 54 microalgal strains, collected from Peru and stored in Banco de Germoplasma de Organismos Acuáticos (IMARPE). The cultures were grown to 50 mL and analyzed by direct transesterification and gas chromatography. In the Chlorophyta group, the microalgaes that present the highest relative percentage of fatty acids were Chlamydomonas reinhardtii (16:0; 41.2%), Scenedesmus obtusus (18:1n-7; 33.6%), Acutodesmus dimorphus (18:1n-9; 37.1%), Desmodesmus armatus (18:3n-3; 32.2%) and Tetraselmis contracta (16:4n-3; 16.5%). Moreover in the Bacillariophyta group, the most abundant fatty acids were 16:1n-7 in Chaetoceros didymus (20.2%), 18:4n-3 in Navicula sp. (28.3%) and EPA in Asterionellopsis sp. (31.5%). By the other hand, in the Dinophyta group, all strains exceed the 20% of DHA, in particular Akashiwo sanguinea, it was strain to have the highest percentage of this fatty acid (29.9%) in addition to 16: 0 (24.8%) and EPA (16%). We discussed uses of these strains is according to their fatty acids content. |
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