The overconfidence bias in identification and recognition tasks of gustative stimuli

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The psychology of thinking has defined calibration as the relation of convergence or divergence between the objective success or actual performance and the subjective success or personal estimation of achievement. The most observed calibration phenomena known as overconfidence bias is defined as the...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Razumiejczyk, Eugenia, Macbeth, Guillermo
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2009
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/3779
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/psico/article/view/3779
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:calibration
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spelling The overconfidence bias in identification and recognition tasks of gustative stimuliEl sesgo de sobreconfianza en las tareas de identificación y reconocimiento de estímulos gustativosRazumiejczyk, EugeniaMacbeth, Guillermocalibrationoverconfidence biastasteidentificationrecognitioncalibraciónsesgo de sobreconfianzagustoidentificaciónreconocimientoThe psychology of thinking has defined calibration as the relation of convergence or divergence between the objective success or actual performance and the subjective success or personal estimation of achievement. The most observed calibration phenomena known as overconfidence bias is defined as the predominance of the subjetive success over the objective success. This calibration bias has been studied in several tasks. The aim of the present study is to extend the state of the art on overconfidence bias in the direction of taste perception. An experiment was conducted to generate this distortion in tasks of identification and recognition of gustative stimuli. Results are consistent with previous studies and generalize the overconfidence bias to the gustative modality.Se define calibración como la relación entre el éxito objetivo o de rendimiento y el éxito subjetivo o de estimación del éxito alcanzado. En diversos dominios se ha encontrado una tendencia general al sesgo de sobreconfianza, entendido como el predominio del éxito subjetivo por sobre el éxito objetivo. El propósito de este estudio es evaluar la calibración en relación con la modalidad gustativa en las tareas experimentales de identificación y reconocimiento. Los datos mostraron 1) el mismo patrón de sobreconfianza en ambas tareas; 2) que la calibración no se diferenció significativamente de modo que la magnitud del sesgo fue similar. Estos resultados permiten incluir la modalidad gustativa entre los dominios en los que se ha observado el sesgo de sobreconfianza.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Psicología2009-07-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/psico/article/view/377910.15381/rinvp.v12i1.3779Revista de Investigación en Psicología; Vol. 12 No. 1 (2009); 59-68Revista de Investigación en Psicología; Vol. 12 Núm. 1 (2009); 59-681609-74751560-909Xreponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/psico/article/view/3779/3041Derechos de autor 2009 Eugenia Razumiejczyk, Guillermo Macbethhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/37792020-04-22T12:42:43Z
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