Optimizing a camu camu nectar (Myrciaria dubia) using response surface methodology
Descripción del Articulo
To optimize a formulation of camu camu (Myrciaria dubia) nectar, a Response surface methodology (RSM) was used. The variables were: sacarose and water and the response was the general acceptability. The methodology employed three stages: Screening and Path of Steepest Ascent with a 2k Factorial desi...
Autor: | |
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2015 |
Institución: | Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.csi.unmsm:article/12100 |
Enlace del recurso: | https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/12100 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | camu camu nectar optimization response surface néctar optimización superficie de respuesta |
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Optimizing a camu camu nectar (Myrciaria dubia) using response surface methodologyOptimización de un néctar de camu camu (Myrciaria dubia) utilizando métodología de superficie de respuestaBernabé Luza, Freddycamu camunectaroptimizationresponse surfacecamu camunéctaroptimizaciónsuperficie de respuestaTo optimize a formulation of camu camu (Myrciaria dubia) nectar, a Response surface methodology (RSM) was used. The variables were: sacarose and water and the response was the general acceptability. The methodology employed three stages: Screening and Path of Steepest Ascent with a 2k Factorial design and centrals points with 9 treatments each one and a final optimization with a Central Composite Rotatable design with 13 treatments. The optimal levels of the variables were obtained: sacarose (79,95 g) and water (301,22 g). Sensory analysis and stability test with a time of shelf life of 80 days were performed.Se optimizó la formulación del néctar de camu – camu (Myrciaria dubia) empleando Metodología de Superficie de Respuesta (MRS). Las variables fueron: sacarosa y agua y la variable respuesta: la aceptación general. La metodología se llevó a cabo en tres etapas: Screening y Escalamiento con un Diseño Factorial de 2k más puntos centrales con 9 tratamientos y una Optimización final con un Diseño Compuesto Central de 13 tratamientos. Los niveles óptimos de las variables fueron: sacarosa (79,95 g) y agua (301,22 g). Se realizó un análisis sensorial y pruebas de estabilidad con un tiempo de 80 días de vida útil.Facultad de Ingeniería Industrial, Universidad Nacional Mayor de San Marcos2015-12-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/1210010.15381/idata.v18i2.12100Industrial Data; Vol. 18 No. 2 (2015); 82-88Industrial Data; Vol. 18 Núm. 2 (2015); 82-881810-99931560-9146reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/idata/article/view/12100/10826Derechos de autor 2015 Freddy Bernabé Luzahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/121002021-07-14T10:00:50Z |
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