Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from Ayacucho

Descripción del Articulo

We did the chemical bromatological determination of Mespilus germánca L. (Nispero de palo) from Vilcashuaman province, Ayacucho region - Peru. The evaluation had the following results expressed in grams per 100 g of fresh sample; 73,13 of water; 0,57 for total protein; 0,41 of ether extract; 23.04 o...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Vargas R., Yanet, Pisfil E., Erika, Bautista C., Nelson, Arias A., Gladys C.
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2009
Institución:Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.csi.unmsm:article/3405
Enlace del recurso:https://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3405
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Níspero de palo
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spelling Bromatological chemical study of the fruit of the níspero de palo (Mespilus germanica l.) from AyacuchoEstudio químico bromatológico del fruto del níspero de palo (Mespilus germanica L.), procedente de AyacuchoVargas R., YanetPisfil E., ErikaBautista C., NelsonArias A., Gladys C.Níspero de paloníspero de montenispoleroníspero europeoMespilus germanica L.Níspero de paloníspero del montenispoleroníspero europeoMespilus germanica LWe did the chemical bromatological determination of Mespilus germánca L. (Nispero de palo) from Vilcashuaman province, Ayacucho region - Peru. The evaluation had the following results expressed in grams per 100 g of fresh sample; 73,13 of water; 0,57 for total protein; 0,41 of ether extract; 23.04 of carbohydrates, 0.63 of ash ; 2.22 of raw fiber; 3,82 of reducing sugars; total reducing sugars 12,06. Minerals, expressed in mg per 100g fresh sample: 76,1of sodium, 266, 25 of potassium; 24, 03 of magnesium; 92, 42 of calcium; 28, 48 of phosphorus; 2.02 of iron; 0.76 of zinc; 2, 85 of copper. Also, 14.06 milligrams of vitamin C per 100 g of fresh sample.Se realizó la determinación químico bromatológica de Mespilus germanica L. (Níspero de palo), procedente de la provincia de Vilcashuamán, Región Ayacucho - Perú. De la evaluación se obtuvo los siguientes resultados, expresados en gramos por 100 g de muestra fresca: 73,13 de agua, 0,57 de proteína total; 0,41 de extracto etéreo; 23,04 de carbohidratos; 0,63 de cenizas; 2,22 de fibra cruda; 3,82 de azúcares reductores; 12,06 de azúcares reductores totales. Minerales, expresados en miligramos por 100 g de muestra fresca: 76,71 de sodio; 265,25 de potasio; 24,03 de magnesio; 92,42 de calcio; 28,48 de fósforo; 2,02 de fierro; 0,76 de cinc; 2,85 de cobre. Asimismo, 14,06 miligramos de vitamina C en 100 g de muestra fresca.Universidad Nacional Mayor de San Marcos, Facultad de Farmacia y Bioquímica2009-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/340510.15381/ci.v12i2.3405Ciencia e Investigación; Vol. 12 Núm. 2 (2009); 90-94Ciencia e Investigación; Vol. 12 No. 2 (2009); 90-941609-90441561-0861reponame:Revistas - Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstname:Universidad Nacional Mayor de San Marcosinstacron:UNMSMspahttps://revistasinvestigacion.unmsm.edu.pe/index.php/farma/article/view/3405/4500Derechos de autor 2009 Yanet Vargas R., Erika Pisfil E., Nelson Bautista C., Gladys C. Arias A.https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.csi.unmsm:article/34052020-04-26T13:53:36Z
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Estudio químico bromatológico del fruto del níspero de palo (Mespilus germanica L.), procedente de Ayacucho
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description We did the chemical bromatological determination of Mespilus germánca L. (Nispero de palo) from Vilcashuaman province, Ayacucho region - Peru. The evaluation had the following results expressed in grams per 100 g of fresh sample; 73,13 of water; 0,57 for total protein; 0,41 of ether extract; 23.04 of carbohydrates, 0.63 of ash ; 2.22 of raw fiber; 3,82 of reducing sugars; total reducing sugars 12,06. Minerals, expressed in mg per 100g fresh sample: 76,1of sodium, 266, 25 of potassium; 24, 03 of magnesium; 92, 42 of calcium; 28, 48 of phosphorus; 2.02 of iron; 0.76 of zinc; 2, 85 of copper. Also, 14.06 milligrams of vitamin C per 100 g of fresh sample.
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