Effect of organic matter on the physical and chemical properties of the soil and the yield of purple corn (zea mays l.) in fundo Los Pichones Tacna – 2019

Descripción del Articulo

The indiscriminate use of chemical products in agriculture degrades the soil ecosystem, to mitigate this situation, it is proposed to determine the effect of organic matter on the physicochemical characteristics of the soil and the yield of purple corn (Zea mays L.), it was used the DBCA experimenta...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autor: Cruz Mamani, Enderson Henry
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.unjbg.edu.pe:article/1952
Enlace del recurso:https://revistas.unjbg.edu.pe/index.php/cyd/article/view/1952
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Propiedades físicas y químicas
materia orgánica
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maíz morado
Physical and chemical properties
organic matter
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spelling Effect of organic matter on the physical and chemical properties of the soil and the yield of purple corn (zea mays l.) in fundo Los Pichones Tacna – 2019Efecto de la materia orgánica en las propiedades físicas, químicas del suelo y el rendimiento del maíz morado (Zea mays l.) en el fundo Los Pichones Tacna – 2019Cruz Mamani, Enderson HenryPropiedades físicas y químicasmateria orgánicarendimientomaíz moradoPhysical and chemical propertiesorganic matteryield,purple cornThe indiscriminate use of chemical products in agriculture degrades the soil ecosystem, to mitigate this situation, it is proposed to determine the effect of organic matter on the physicochemical characteristics of the soil and the yield of purple corn (Zea mays L.), it was used the DBCA experimental design with 4 repetitions and with the following treatments: T1: INIA 615/30 t/ha EV; T2: INIA 615/40 t/ha EV; T3: INIA 615/30 t/ha ECS; T4: INIA 615/40 t/ha ECS; T5: INIA 615/200N-150P205-120K2O; T6: PMV 581/30 t/ha EV; T7: PMV 581/40 t/ha EV; T8: PMV 581/30 t/ha ECS; T9: PMV 581/40 t/ha ECS and T10: PMV 581/200N-150P205-120K2O. The analyzes showed that by incorporating organic and inorganic fertilizers the texture of the sandy loam soil remains the same, however, after a certain time, the values ​​of the physicochemical properties of the soil increase and after sowing purple corn, these values ​​decrease due to the extraction of nutrients by the crop and the transformations and reactions that occur in the soil. Regarding the production components, there are no statistical differences except for the yield variable, of high statistical significance, where the highest and lowest yield was obtained by T7 and T1 with 8,678.62 and 5,462.37 kg/ha respectively.El uso indiscriminado de productos químicos en la agricultura degrada el ecosistema del suelo, para mitigar esta situación, se plantea determinar el efecto de la materia orgánica sobre las características fisicoquímicas del suelo y el rendimiento del maíz morado (Zea mays L.) se usó el diseño experimental DBCA con 4 repeticiones y con los siguientes tratamientos: T1: INIA 615/30 t/ha EV; T2: INIA 615/40 t/ha EV; T3: INIA 615/30 t/ha ECS; T4: INIA 615/40 t/ha ECS; T5: INIA 615/200N-150P205-120K2O; T6: PMV 581/30 t/ha EV; T7: PMV 581/40 t/ha EV; T8: PMV 581/30 t/ha ECS; T9: PMV 581/40 t/ha ECS y T10: PMV 581/200N-150P205-120K2O. Los análisis mostraron que al incorporar abonos orgánicos e inorgánicos la textura del suelo franco arenoso permanece igual, sin embargo, después de cierto tiempo, los valores de las propiedades fisicoquímicas del suelo aumentan y luego de sembrar maíz morado, estos valores decrecen debido a la extracción de nutrientes por el cultivo y a las transformaciones y reacciones que ocurren en el suelo. Respecto a los componentes de la producción no existen diferencias estadísticas excepto para la variable “rendimiento”, de alta significancia estadística, donde el mayor y menor rendimiento lo obtuvieron el T7 y T1 con 8 678,62 y 5 462,37 kg/ ha respectivamente.Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmann2023-12-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unjbg.edu.pe/index.php/cyd/article/view/195210.33326/26176033.2023.1.1952Science and Development; Vol. 22 No. 1 (2023): Ciencia & Desarrollo; 26-55Ciencia & Desarrollo; Vol. 22 Núm. 1 (2023): Ciencia & Desarrollo; 26-55Ciência e Desenvolvimento; v. 22 n. 1 (2023): Ciencia & Desarrollo; 26-552617-60332304-889110.33326/26176033.2023.1reponame:Revistas - Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmanninstname:Universidad Nacional Jorge Basadre Grohmanninstacron:UNJBGspahttps://revistas.unjbg.edu.pe/index.php/cyd/article/view/1952/2169Derechos de autor 2024 Ciencia & Desarrolloinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.unjbg.edu.pe:article/19522024-06-14T17:51:47Z
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description The indiscriminate use of chemical products in agriculture degrades the soil ecosystem, to mitigate this situation, it is proposed to determine the effect of organic matter on the physicochemical characteristics of the soil and the yield of purple corn (Zea mays L.), it was used the DBCA experimental design with 4 repetitions and with the following treatments: T1: INIA 615/30 t/ha EV; T2: INIA 615/40 t/ha EV; T3: INIA 615/30 t/ha ECS; T4: INIA 615/40 t/ha ECS; T5: INIA 615/200N-150P205-120K2O; T6: PMV 581/30 t/ha EV; T7: PMV 581/40 t/ha EV; T8: PMV 581/30 t/ha ECS; T9: PMV 581/40 t/ha ECS and T10: PMV 581/200N-150P205-120K2O. The analyzes showed that by incorporating organic and inorganic fertilizers the texture of the sandy loam soil remains the same, however, after a certain time, the values ​​of the physicochemical properties of the soil increase and after sowing purple corn, these values ​​decrease due to the extraction of nutrients by the crop and the transformations and reactions that occur in the soil. Regarding the production components, there are no statistical differences except for the yield variable, of high statistical significance, where the highest and lowest yield was obtained by T7 and T1 with 8,678.62 and 5,462.37 kg/ha respectively.
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