Preliminary study of the phytoconstituents of Pleurotus ostreatus grown in coffee pulp waste
Descripción del Articulo
The mushroom Pleurotus ostreatus also called oyster mushroom is widely cultivated for its nutritional value, as well as, for its different health benefits and for its values in remediation. Laboratory N° 11 of the Universidad Nacional de Ingeniería of Peru is cultivating P. ostreatus making use of r...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2020 |
Institución: | Universidad Nacional de Ingeniería |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Ingeniería |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/806 |
Enlace del recurso: | https://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/806 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Pleurotus ostreatus esteroides 5α,8α-endoperoxidos ácidos grasos sterol 5α,8α-endoperoxides fatty acids |
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Preliminary study of the phytoconstituents of Pleurotus ostreatus grown in coffee pulp wasteEstudio de los fitoconstituyentes de Pleurotus Ostreatus cultivado en residuos de pulpa de caféCollantes Díaz, Ingrit ElidaNieto Juárez, Jessica IvanaCuzcano Ruiz, Ángel DavidReyes López, Walter AnderssonPleurotus ostreatusesteroides 5α,8α-endoperoxidosácidos grasosPleurotus ostreatussterol 5α,8α-endoperoxidesfatty acidsThe mushroom Pleurotus ostreatus also called oyster mushroom is widely cultivated for its nutritional value, as well as, for its different health benefits and for its values in remediation. Laboratory N° 11 of the Universidad Nacional de Ingeniería of Peru is cultivating P. ostreatus making use of residues of coffee pulp as a substrate. The present work describes the identification of the major phytoconstituents in the apolar fractions of the organic crude extrac of oyster mushroom. After the transesterification of a fraction rich in fatty acids, the palmitic acid methyl ester was identified as the majority and of a second fraction were identified of the steroids 5α,8α-epidioxi-24(R)-metilcolesta-6en-3β-ol and 5α,8α-epidioxi-22E-ergosta-6,22-dien-3β-ol. The compounds were identified by gas chromatography analysis coupled to a mass spectrometer and by nuclear magnetic resonance of hydrogen and carbon 13.El hongo Pleurotus ostreatus también llamado seta ostra es ampliamente cultivado por su valor nutricional, así como, por sus diferentes beneficios a la salud que se le otorgan y por su valor en remediación. El laboratorio N° 11 de la Universidad de Ingeniería del Perú está cultivando P. ostreatus haciendo uso de residuos de la pulpa de café como sustrato. El presente trabajo describe la identificación de los fitoconstituyentes mayoritarios en las fracciones apolares del extracto bruto orgánico de la seta ostra. Después de la transesterificación de una fracción rica en ácidos grasos, fue identificado el éster metílico del ácido palmítico como el mayoritario y de una segunda fracción fueron identificados los esteroides 5α,8α-epidioxi-24(R)-metilcolesta-6en-3β-ol y 5α,8α-epidioxi-22E-ergosta-6,22-dien-3β-ol. La identificación de los metabolitos se realizó por análisis de cromatografía gaseosa acoplado a espectrómetro de masas y por resonancia magnética nuclear de hidrógeno y de carbono 13.Universidad Nacional de Ingeniería2020-11-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionBioengineeringBioingenieríaapplication/pdfapplication/xmlhttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/80610.21754/tecnia.v30i2.806TECNIA; Vol. 30 No. 2 (2020); 64-68TECNIA; Vol. 30 Núm. 2 (2020); 64-682309-04130375-7765reponame:Revistas - Universidad Nacional de Ingenieríainstname:Universidad Nacional de Ingenieríainstacron:UNIspahttps://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/806/1413https://revistas.uni.edu.pe/index.php/tecnia/article/view/806/1759info:eu-repo/semantics/openAccessoai:oai:revistas.uni.edu.pe:article/8062023-08-09T21:56:57Z |
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The mushroom Pleurotus ostreatus also called oyster mushroom is widely cultivated for its nutritional value, as well as, for its different health benefits and for its values in remediation. Laboratory N° 11 of the Universidad Nacional de Ingeniería of Peru is cultivating P. ostreatus making use of residues of coffee pulp as a substrate. The present work describes the identification of the major phytoconstituents in the apolar fractions of the organic crude extrac of oyster mushroom. After the transesterification of a fraction rich in fatty acids, the palmitic acid methyl ester was identified as the majority and of a second fraction were identified of the steroids 5α,8α-epidioxi-24(R)-metilcolesta-6en-3β-ol and 5α,8α-epidioxi-22E-ergosta-6,22-dien-3β-ol. The compounds were identified by gas chromatography analysis coupled to a mass spectrometer and by nuclear magnetic resonance of hydrogen and carbon 13. |
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