Effect of technological process on antioxidant capacity and total phenolic content of Andean lupine (Lupinus mutabilis Sweet)

Descripción del Articulo

The effect of debittering, extrusion and spray drying on antioxidant capacity and total phenolic compounds in non-defatted and defatted flours from three Andean lupine genotypes (Altagracia, Andenes, and Yunguyo) was evaluated. Total phenolic content (TPC; Folin-Ciocalteu method) and antioxidant cap...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Córdova-Ramos, Javier S., Glorio-Paulet, Patricia, Hidalgo, Alyssa, Camarena, Felix
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2020
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/2916
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2916
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:capacidad antioxidante
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spelling Effect of technological process on antioxidant capacity and total phenolic content of Andean lupine (Lupinus mutabilis Sweet)Efecto del proceso tecnológico sobre la capacidad antioxidante y compuestos fenólicos totales del lupino (Lupinus mutabilis Sweet) andinoCórdova-Ramos, Javier S.Glorio-Paulet, PatriciaHidalgo, AlyssaCamarena, Felixcapacidad antioxidantefenoles totalesL. mutabilislupino Andinotarwi.antioxidant capacitytotal phenolsL. mutabilisAndean lupinetarwi.The effect of debittering, extrusion and spray drying on antioxidant capacity and total phenolic compounds in non-defatted and defatted flours from three Andean lupine genotypes (Altagracia, Andenes, and Yunguyo) was evaluated. Total phenolic content (TPC; Folin-Ciocalteu method) and antioxidant capacity (DPPH and ABTS+) were assessed by spectrophotometry. Results showed that technological processes decreased significantly (p ≤ 0.05) antioxidants and phenolic compounds. Bitter lupine (control sample) had higher (p ≤ 0.05) TPC and antioxidant capacity than processed samples. In non-defatted and defatted samples, TPC of processed samples varied between 0.64 - 1.10 and 0.75 - 1.33 mg gallic acid equivalent/g d.m. in non-defatted and defatted samples, respectively. The DPPH antioxidant capacity varied between 2.87 - 4.10 and 3.12 - 4.73 μmol Trolox/g d.m., while the ABTS+ antioxidant capacity ranged between 50.65 - 75.56 and 61.63 - 76.88 μmol Trolox/g d.m. in non-defatted and defatted samples, respectively. On the other hand, lipids negatively influenced the quantification of TPC; therefore, the defatted samples had higher TPC.Se evaluó el efecto del desamargado, la extrusión y el secado por aspersión sobre la capacidad antioxidante y los compuestos fenólicos totales en harinas no desgrasadas y desgrasadas de tres genotipos de lupino andino (Altagracia, Andenes y Yunguyo). El contenido de fenólicos totales (TPC; método Folin-Ciocalteu) y la capacidad antioxidante (DPPH y ABTS+) se evaluaron por espectrofotometría. Los resultados mostraron que los procesos tecnológicos disminuyeron significativamente (p ≤ 0,05) antioxidantes y compuestos fenólicos. El lupino amargo (muestra de control) tenía una mayor capacidad de TPC y antioxidante (p ≤ 0,05) que las muestras procesadas. En muestras no desgrasadas y desgrasadas, el TPC de las muestras procesadas varió entre 0,64 - 1,10 y 0,75 - 1,33 mg de ácido gálico equivalente/g b.s., en muestras no desgrasadas y desgrasadas, respectivamente. La capacidad antioxidante DPPH varió entre 2,87 - 4,10 y 3,12 - 4,73 μmol Trolox/g b.s, mientras que la capacidad antioxidante ABTS+ varió entre 50,65 - 75,56 y 61,63 - 76,88 μmol Trolox/g b.s., en muestras no desgrasadas y desgrasadas, respectivamente. Por otro lado, los lípidos influyeron negativamente en la cuantificación de TPC; por lo tanto, las muestras desgrasadas tenían un TPC más alto.Universidad Nacional de Trujillo2020-06-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2916Scientia Agropecuaria; Vol. 11 Núm. 2 (2020): Abril - Junio; 157-165Scientia Agropecuaria; Vol. 11 No. 2 (2020): Abril - Junio; 157-1652306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2916/3081https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/2916/3260Derechos de autor 2020 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/29162021-07-20T17:12:09Z
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