Water holding capacity of two olive (Olea europea L.) cultivars in Cañete valley, Lima-Peru

Descripción del Articulo

The study of the indexes of water to Olea europea L. is important because it allows understanding of the water capacity of this species. This trial was carried out in the Valley Cañete with olive varieties ‘Frantoio’ and ‘Sevillana’ (both 10 years old), with the aim of determine its moisture content...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Borjas, Ricardo, Rebaza, Diana, Julca, Alberto
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2015
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/952
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/952
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:water index
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spelling Water holding capacity of two olive (Olea europea L.) cultivars in Cañete valley, Lima-PeruContenido hídrico de dos variedades de olivo (Olea europaea L.) en el Valle de Cañete, Lima-PerúBorjas, RicardoRebaza, DianaJulca, Albertowater indexLeaveFrantoioSevillanaíndices hídricoshojaFrantoioSevillanaThe study of the indexes of water to Olea europea L. is important because it allows understanding of the water capacity of this species. This trial was carried out in the Valley Cañete with olive varieties ‘Frantoio’ and ‘Sevillana’ (both 10 years old), with the aim of determine its moisture content. In both varieties relative water content (CHR), the Content of water saturation (CAS), the water deficit for saturation (DAS), dry weight (PS) and fresh weight (FW) was measured. ‘Sevillana’ shown a CHR (73.7%), PS (0.180 g) and PF (0.330 g) were higher than in the cultivar 'Frantoio' (with values of 68.2%, 0.140 g and 0.258 g respectively). In conclusion, these results indicate that the variety ‘Sevillana’ has greater capacity than water ‘Frantoio’ to withstand arid environments.El estudio de los índices del estado hídrico en Olea europea L. resulta de gran importancia porque permite una mejor comprensión de la capacidad hídrica de esta especie. El presente ensayo fue conducido en el Valle de Cañete con las variedades de olivo ‘Frantoio’ y ‘Sevillana’ (ambas con 10 años de edad), con el objetivo de determinar su contenido hídrico. En las dos variedades se midió el contenido hídrico relativo (CHR), el contenido de agua para la saturación (CAS), el déficit de agua para la saturación (DAS), el peso seco (PS) y el peso fresco (PF). En la variedad ‘Sevillana’ los valores de CHR (73,7%), PS (0,180 g) y PF (0,330 g) fueron mayores que en la variedad ‘Frantoio’, esta última con valores de 68,2%, 0,140 g y 0,258 g respectivamente. En conclusión, estos resultados indican que la variedad ‘Sevillana’ tiene mayor capacidad hídrica que la ‘Frantoio’ para resistir ambientes áridos.Universidad Nacional de Trujillo2015-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/952Scientia Agropecuaria; Vol. 6 Núm. 3 (2015): Julio - Septiembre; 147-154Scientia Agropecuaria; Vol. 6 No. 3 (2015): July - September; 147-1542306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/952/881https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/952/1315Derechos de autor 2015 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/9522021-07-20T17:13:33Z
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description The study of the indexes of water to Olea europea L. is important because it allows understanding of the water capacity of this species. This trial was carried out in the Valley Cañete with olive varieties ‘Frantoio’ and ‘Sevillana’ (both 10 years old), with the aim of determine its moisture content. In both varieties relative water content (CHR), the Content of water saturation (CAS), the water deficit for saturation (DAS), dry weight (PS) and fresh weight (FW) was measured. ‘Sevillana’ shown a CHR (73.7%), PS (0.180 g) and PF (0.330 g) were higher than in the cultivar 'Frantoio' (with values of 68.2%, 0.140 g and 0.258 g respectively). In conclusion, these results indicate that the variety ‘Sevillana’ has greater capacity than water ‘Frantoio’ to withstand arid environments.
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