Elaboration and evaluation of maqui juice (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) by steam drag

Descripción del Articulo

The aim of this study was develop and evaluate maqui juice (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz), to be potentially considered as a functional beverage of natural origin, without chemical additives and minimally processed, using the technique of steam drag of type artisanal. Fruit harvested manually...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Araneda, Ximena, Quilamán, Elisa, Martínez, María, Morales, Daniza
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2014
Institución:Universidad Nacional de Trujillo
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/681
Enlace del recurso:https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/681
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Aristotelia chilensis
juice
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spelling Elaboration and evaluation of maqui juice (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) by steam dragElaboración y evaluación de jugo de maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) por arrastre de vaporAraneda, XimenaQuilamán, ElisaMartínez, MaríaMorales, DanizaAristotelia chilensisjuicepolyphenolsAristotelia chilensisjugopolifenolesThe aim of this study was develop and evaluate maqui juice (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz), to be potentially considered as a functional beverage of natural origin, without chemical additives and minimally processed, using the technique of steam drag of type artisanal. Fruit harvested manually was used in the Region of The Araucanía (Chile). Two juice concentrates with sugar and without sugar were produced. Analyzes such as were conducted: content of soluble solids, pH, acidity, moisture content, dry matter (DM), total ash, total sugars (AT), crude protein (PC), total polyphenols (PFT) and total carbohydrates (CHT), the polyphenol content highlighting for unsweetened juice with 993.2 mg 100 mL-1 EAG and juice with sugar 829.208 mg 100 mL-1 EAG. Therefore, the technique allows to extract juice with minimal processing machin, presenting this high concentration of polyphenols.El objetivo del presente estudio fue elaborar y evaluar jugo de maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz), para ser considerado potencialmente como una bebida funcional de origen natural, sin aditivos químicos y mínimo procesamiento, mediante la técnica de arrastre por vapor de tipo artesanal. Se utilizó fruto recolectado de forma manual en la Región de La Araucanía (Chile). Se elaboraron dos jugos concentrados, con azúcar y sin azúcar. Se realizaron análisis tales como: contenido de sólidos solubles, pH, acidez, contenido de humedad, materia seca (MS), cenizas totales, azúcares totales (AT), proteína cruda (PC), polifenoles totales (PFT) y carbohidratos totales (CHT), destacando el contenido de polifenoles para el jugo sin azúcar con 993,2 mg 100 mL-1 EAG y para el jugo con azúcar con 829,208 mg 100 mL-1 EAG. Por lo tanto, la técnica permite extraer jugo de maqui con un mínimo procesamiento, presentando éste una alta concentración de polifenoles.Universidad Nacional de Trujillo2014-10-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/681Scientia Agropecuaria; Vol. 5 Núm. 3 (2014): Julio - Septiembre; 149-156Scientia Agropecuaria; Vol. 5 No. 3 (2014): July - September; 149-1562306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/681/620https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/681/1344Derechos de autor 2014 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/6812021-07-20T17:13:51Z
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Elaboración y evaluación de jugo de maqui (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz) por arrastre de vapor
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description The aim of this study was develop and evaluate maqui juice (Aristotelia chilensis (Mol.) Stuntz), to be potentially considered as a functional beverage of natural origin, without chemical additives and minimally processed, using the technique of steam drag of type artisanal. Fruit harvested manually was used in the Region of The Araucanía (Chile). Two juice concentrates with sugar and without sugar were produced. Analyzes such as were conducted: content of soluble solids, pH, acidity, moisture content, dry matter (DM), total ash, total sugars (AT), crude protein (PC), total polyphenols (PFT) and total carbohydrates (CHT), the polyphenol content highlighting for unsweetened juice with 993.2 mg 100 mL-1 EAG and juice with sugar 829.208 mg 100 mL-1 EAG. Therefore, the technique allows to extract juice with minimal processing machin, presenting this high concentration of polyphenols.
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