Camu-camu (Myrciaria dubia): Tropical fruit of excellent functional properties that help to improve the quality of life
Descripción del Articulo
Camu camu is the fruit that has the highest content of vitamin C, which is 100 times higher than the lemon. This tropical fruit is native to the Amazon region and it is mainly distributed in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Peru and Venezuela. In its composition, it has different bioactive compou...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2016 |
Institución: | Universidad Nacional de Trujillo |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional de Trujillo |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/1266 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1266 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | camu-camu functional food vitamin C antioxidant phenolic compounds bioactive compounds alimento funcional vitamina C antioxidante compuestos fenólicos compuestos bioactivos. |
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Camu-camu (Myrciaria dubia): Tropical fruit of excellent functional properties that help to improve the quality of lifeCamu-camu (Myrciaria dubia): Fruta tropical de excelentes propiedades funcionales que ayudan a mejorar la calidad de vidaArellano-Acuña, ErickaRojas-Zavaleta, IrvinPaucar-Menacho, Luz Maríacamu-camufunctional foodvitamin Cantioxidantphenolic compoundsbioactive compoundscamu-camualimento funcionalvitamina Cantioxidantecompuestos fenólicoscompuestos bioactivos.Camu camu is the fruit that has the highest content of vitamin C, which is 100 times higher than the lemon. This tropical fruit is native to the Amazon region and it is mainly distributed in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Peru and Venezuela. In its composition, it has different bioactive compounds such as carotenoids, antioxidants, vitamins and phenolic compounds such as anthocyanins and tannins that give it the characteristics of a functional food. It also has beneficial properties on the health of those who consume it, because it is considered a powerful antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial; it is also a great ally against cardiovascular diseases and for people suffering from obesity. Research shows a positive effect for the treatment of early stages of diabetes, as well as providing other benefits. This review work aimed to study the literature regarding camu-camu as a functional food that contributes to improve the quality of life due to its positive impact on health.El camu-camu, es la fruta que posee el mayor contenido de vitamina C, el cual es 100 veces mayor al limón. Esta fruta tropical es nativa de la región amazónica y se encuentra principalmente distribuida en Bolivia, Brasil, Colombia, Ecuador, Perú y Venezuela. En su composición, presenta diversos compuestos bioactivos como carotenoides, antioxidantes, vitaminas y compuestos fenólicos como antocianinas y taninos, que le confieren las características de un alimento funcional. Asimismo, tiene propiedades benéficas en la salud de quienes lo consumen, ya que es considerado un poderoso antioxidante, antiinflamatorio y antimicrobial; también es un gran aliado contra enfermedades cardiovasculares y para personas que sufren de obesidad. Investigaciones demuestran su efecto positivo para el tratamiento de las etapas iniciales de la diabetes, además de ofrecer otros beneficios. Este trabajo de revisión tuvo como objetivo el estudio de la literatura respecto al Camu-camu como alimento funcional que contribuye a mejorar la calidad de vida debido a su impacto positivo en la salud.Universidad Nacional de Trujillo2016-12-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo evaluado por paresapplication/pdfhttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1266Scientia Agropecuaria; Vol. 7 Núm. 4 (2016): Octubre - Diciembre; 433-443Scientia Agropecuaria; Vol. 7 No. 4 (2016): October - December; 433-4432306-67412077-9917reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujilloinstname:Universidad Nacional de Trujilloinstacron:UNITRUspahttps://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1266/1199https://revistas.unitru.edu.pe/index.php/scientiaagrop/article/view/1266/1256Derechos de autor 2016 Scientia Agropecuariainfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unitru.edu.pe:article/12662017-03-02T01:26:09Z |
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Camu camu is the fruit that has the highest content of vitamin C, which is 100 times higher than the lemon. This tropical fruit is native to the Amazon region and it is mainly distributed in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, Peru and Venezuela. In its composition, it has different bioactive compounds such as carotenoids, antioxidants, vitamins and phenolic compounds such as anthocyanins and tannins that give it the characteristics of a functional food. It also has beneficial properties on the health of those who consume it, because it is considered a powerful antioxidant, anti-inflammatory and antimicrobial; it is also a great ally against cardiovascular diseases and for people suffering from obesity. Research shows a positive effect for the treatment of early stages of diabetes, as well as providing other benefits. This review work aimed to study the literature regarding camu-camu as a functional food that contributes to improve the quality of life due to its positive impact on health. |
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Scientia Agropecuaria; Vol. 7 Núm. 4 (2016): Octubre - Diciembre; 433-443 Scientia Agropecuaria; Vol. 7 No. 4 (2016): October - December; 433-443 2306-6741 2077-9917 reponame:Revistas - Universidad Nacional de Trujillo instname:Universidad Nacional de Trujillo instacron:UNITRU |
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