“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era
Descripción del Articulo
This case study is a summary of the dissertation submitted to obtain my Master's Degree in Media, Culture and Identityfrom the University of Roehampton, London. This work explores and analyses a Peruvian television cookery programmecalled 20 Lucas, in which recognized Peruvian chefs are invited...
Autor: | |
---|---|
Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2012 |
Institución: | Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
Repositorio: | Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:ojs.revistas.unife.edu.pe:article/944 |
Enlace del recurso: | https://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Stereotypes, Peruvian television, reality television, reality distortion Estereotipos, televisión peruana, programas de tipo reality, distorsión de la realidad |
id |
REVUNIFE_403bcc65e00d12b73f6de046808a87e6 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.revistas.unife.edu.pe:article/944 |
network_acronym_str |
REVUNIFE |
network_name_str |
Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
repository_id_str |
|
spelling |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era“20 Lucas”: Discriminación y representación de las personas andinas en la era del fenómeno culinario peruanoYaranga Hernández, Mayra RosarioStereotypes, Peruvian television, reality television, reality distortionEstereotipos, televisión peruana, programas de tipo reality, distorsión de la realidadThis case study is a summary of the dissertation submitted to obtain my Master's Degree in Media, Culture and Identityfrom the University of Roehampton, London. This work explores and analyses a Peruvian television cookery programmecalled 20 Lucas, in which recognized Peruvian chefs are invited to cook a meal for four people using a budget of up to 20soles, so they have to go to popular markets and interact with the market sellers. The study has three main aims: to describehow Andean people are normally portrayed in Peruvian media, to decide whether the representation of local Andeanmarket traders in 20 Lucas remains similar to such representation, and to explore what the possible effects of 20 Lucas'portrayal of Andean people might be in Peruvian society in relation to the discrimination problem.The research was motivated by the possible lack of realistic representation on Peruvian television, which mostly serves as aplatform of exhibitionism and humiliation, and the resulting necessity for a better and more truthful representation ofordinary Peruvian people in the mediaEl presente estudio de caso es un resumen de la tesis por la que se me otorgó el grado de Master of Arts en Medios, Cultura eIdentidad de la Universidad de Roehampton, Londres. Este trabajo explora y analiza el programa de cocina peruana 20Lucas, en el que reconocidos chefs son invitados a cocinar para cuatro personas con un presupuesto de 20 soles, para lo quedeben dirigirse a los mercados populares e interactuar con los vendedores de dichos lugares. El estudio tiene tres propósitos:describir cómo las personas de los andes son comúnmente representadas en los medios de comunicación peruanos, decidir si endicho programa la representación de los vendedores de origen andino es similar a la antes mencionada, y finalmente explorarcuáles pueden ser los efectos de la representación de las personas indígenas en el programa, en función al problema dediscriminación en la sociedad peruana.Esta investigación fue motivada por la posible falta de representación realista en la televisión peruana, la que en su mayorparte sirve como plataforma de exhibicionismo y humillación; y la consiguiente necesidad de una mejor y más auténticarepresentación de los peruanos comunes en los medios de comunicación.Universidad Femenina del Sagrado Corazón (UNIFÉ)2012-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944Consensus; Vol. 17 No. 1 (2012): Consensus; 159-180Consensus; Vol. 17 Núm. 1 (2012): Consensus; 159-1801680-3817reponame:Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazóninstname:Universidad Femenina del Sagrado Corazóninstacron:UNIFEspahttps://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944/857Derechos de autor 2012 Mayra Rosario Yaranga Hernándezinfo:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.revistas.unife.edu.pe:article/9442022-05-05T02:11:20Z |
dc.title.none.fl_str_mv |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era “20 Lucas”: Discriminación y representación de las personas andinas en la era del fenómeno culinario peruano |
title |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
spellingShingle |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era Yaranga Hernández, Mayra Rosario Stereotypes, Peruvian television, reality television, reality distortion Estereotipos, televisión peruana, programas de tipo reality, distorsión de la realidad |
title_short |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
title_full |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
title_fullStr |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
title_full_unstemmed |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
title_sort |
“20 Lucas”: Discrimination and representation of andean People in the peruvian food phenomenon era |
dc.creator.none.fl_str_mv |
Yaranga Hernández, Mayra Rosario |
author |
Yaranga Hernández, Mayra Rosario |
author_facet |
Yaranga Hernández, Mayra Rosario |
author_role |
author |
dc.subject.none.fl_str_mv |
Stereotypes, Peruvian television, reality television, reality distortion Estereotipos, televisión peruana, programas de tipo reality, distorsión de la realidad |
topic |
Stereotypes, Peruvian television, reality television, reality distortion Estereotipos, televisión peruana, programas de tipo reality, distorsión de la realidad |
description |
This case study is a summary of the dissertation submitted to obtain my Master's Degree in Media, Culture and Identityfrom the University of Roehampton, London. This work explores and analyses a Peruvian television cookery programmecalled 20 Lucas, in which recognized Peruvian chefs are invited to cook a meal for four people using a budget of up to 20soles, so they have to go to popular markets and interact with the market sellers. The study has three main aims: to describehow Andean people are normally portrayed in Peruvian media, to decide whether the representation of local Andeanmarket traders in 20 Lucas remains similar to such representation, and to explore what the possible effects of 20 Lucas'portrayal of Andean people might be in Peruvian society in relation to the discrimination problem.The research was motivated by the possible lack of realistic representation on Peruvian television, which mostly serves as aplatform of exhibitionism and humiliation, and the resulting necessity for a better and more truthful representation ofordinary Peruvian people in the media |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012-12-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.none.fl_str_mv |
https://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944 |
url |
https://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944 |
dc.language.none.fl_str_mv |
spa |
language |
spa |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://revistas.unife.edu.pe/index.php/consensus/article/view/944/857 |
dc.rights.none.fl_str_mv |
Derechos de autor 2012 Mayra Rosario Yaranga Hernández info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Derechos de autor 2012 Mayra Rosario Yaranga Hernández |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Femenina del Sagrado Corazón (UNIFÉ) |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidad Femenina del Sagrado Corazón (UNIFÉ) |
dc.source.none.fl_str_mv |
Consensus; Vol. 17 No. 1 (2012): Consensus; 159-180 Consensus; Vol. 17 Núm. 1 (2012): Consensus; 159-180 1680-3817 reponame:Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón instname:Universidad Femenina del Sagrado Corazón instacron:UNIFE |
instname_str |
Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
instacron_str |
UNIFE |
institution |
UNIFE |
reponame_str |
Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
collection |
Revistas - Universidad Femenina del Sagrado Corazón |
repository.name.fl_str_mv |
|
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1843169051006730240 |
score |
13.10263 |
Nota importante:
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).
La información contenida en este registro es de entera responsabilidad de la institución que gestiona el repositorio institucional donde esta contenido este documento o set de datos. El CONCYTEC no se hace responsable por los contenidos (publicaciones y/o datos) accesibles a través del Repositorio Nacional Digital de Ciencia, Tecnología e Innovación de Acceso Abierto (ALICIA).