Effect of Geisel Agar culture medium from Moringa oleifera(Moringa) a viable approach on the growth of Escherichia coli
Descripción del Articulo
The objective of this study was to evaluate the effectiveness of the Geisel agar medium prepared at different concentrations of Moringa oleifera (Moringaceae) in comparison with a commercial medium on the growth and development of Escherichia coli strains. Microbial growth was evaluated at different...
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Formato: | artículo |
Fecha de Publicación: | 2022 |
Institución: | Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua |
Lenguaje: | español |
OAI Identifier: | oai:revista.unibagua.edu.pe:article/96 |
Enlace del recurso: | https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/96 |
Nivel de acceso: | acceso abierto |
Materia: | Escherichia Agar medios de cultivo meios de cultura |
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Effect of Geisel Agar culture medium from Moringa oleifera(Moringa) a viable approach on the growth of Escherichia coliEfecto de medio de cultivo Agar Geisel a partir de Moringa oleífera (Moringa) una propuesta viable en el crecimiento de Escherichia Coli Villanueva Pedraza, EdwaldoIrigoin Cusma, Pedro Geisel Villanueva Guerrero, Jeiner Alexander Cueva Valdivia, Johnny Piñarreta Neira, Wendi Violeta EscherichiaAgarmedios de cultivoEscherichiaAgarmeios de culturaThe objective of this study was to evaluate the effectiveness of the Geisel agar medium prepared at different concentrations of Moringa oleifera (Moringaceae) in comparison with a commercial medium on the growth and development of Escherichia coli strains. Microbial growth was evaluated at different concentrations of Moringa oleifera (Moringa), 0.1, 1 and 5% (w/v) in a culture medium called Geisel Agar and as a control a commercial agar plate culture medium. Bacteria were inoculated using a multiple streaking technique (with depletion) and then incubated to prevent condensation during incubation at 37 °C for 24 to 48 h. To evaluate the growth of strains expressed in colony-forming units, we considered cultural and microscopic characteristics. We conclude that an alternative culture medium prepared with a 1% dilution of Moringa oleifera Geisel agar contains the necessary and sufficient nutrients for the growth, development, survival and viability of the bacterium (Eschericha coli ATCC No. 8739).El objetivo de este estudio fue evaluar la efectividad del medio agar Geisel preparado a diferentes concentraciones de Moringa oleifera en comparación con un medio comercial sobre el crecimiento y desarrollo de cepas de Escherichia Coli. Se evaluó el crecimiento microbiano a diferentes concentraciones de Moringa oleífera (Moringa), 0.1, 1 y 5% (p/v) en un medio de cultivo denominado Agar Geisel y como control un medio de cultivo en placa de agar comercial. Las bacterias se inocularon utilizando una técnica de estrias múltiples (con agotamiento) y luego se incubaron para evitar la condensación durante la incubación a 37 °C durante 24 a 48 h. Para evaluar el crecimiento de las cepas expresadas en unidades formadoras de colonias, consideramos las características culturales y microscópicas. Se concluye que el medio de cultivo alternativo preparado con una dilución al 1% de agar Geisel de Moringa contiene los nutrientes necesarios y suficientes para el crecimiento, desarrollo, supervivencia y viabilidad de la bacteria (Eschericha Coli ATCC No. 8739).Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Bagua (UNIFSLB)2022-12-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlaudio/mpeghttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/96Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 No. 2 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 26-32Revista Científica Dékamu Agropec; Vol. 3 Núm. 2 (2022): Revista Científica Dékamu Agropec; 26-322709-31902709-318210.55996/dekamuagropec.v3i2reponame:Revistas - Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstname:Universidad Nacional Intercultural Fabiola Salazar Leguía de Baguainstacron:UNIBAGUAspahttps://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/96/111https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/96/164https://revista.unibagua.edu.pe/index.php/dekamuagropec/article/view/96/234Derechos de autor 2022 Revista Científica Dékamu Agropechttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revista.unibagua.edu.pe:article/962024-08-13T17:11:08Z |
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The objective of this study was to evaluate the effectiveness of the Geisel agar medium prepared at different concentrations of Moringa oleifera (Moringaceae) in comparison with a commercial medium on the growth and development of Escherichia coli strains. Microbial growth was evaluated at different concentrations of Moringa oleifera (Moringa), 0.1, 1 and 5% (w/v) in a culture medium called Geisel Agar and as a control a commercial agar plate culture medium. Bacteria were inoculated using a multiple streaking technique (with depletion) and then incubated to prevent condensation during incubation at 37 °C for 24 to 48 h. To evaluate the growth of strains expressed in colony-forming units, we considered cultural and microscopic characteristics. We conclude that an alternative culture medium prepared with a 1% dilution of Moringa oleifera Geisel agar contains the necessary and sufficient nutrients for the growth, development, survival and viability of the bacterium (Eschericha coli ATCC No. 8739). |
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