Characterization and qualitative evaluation of the vegetarian diet in Venezuelan adults
Descripción del Articulo
Introduction: vegetarianism is in a historical moment of expansion, proposing other ways of eating and a new type of gastronomy on the rise that require technical monitoring to evaluate its nutritional impact. Objective: to characterize the structure and qualitatively evaluate the quality of the veg...
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| Formato: | artículo |
| Fecha de Publicación: | 2021 |
| Institución: | Universidad Nacional Hermilio Valdizan |
| Repositorio: | Revistas - Universidad Nacional Hermilio Valdizán |
| Lenguaje: | español inglés |
| OAI Identifier: | oai:revistas.unheval.edu.pe:article/1037 |
| Enlace del recurso: | http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/1037 |
| Nivel de acceso: | acceso abierto |
| Materia: | diet vegan vegetarian flexitarian nutritional adequacy dieta vegano vegetariano flexitariano adecuación nutricional |
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Characterization and qualitative evaluation of the vegetarian diet in Venezuelan adultsCaracterización y evaluación cualitativa de la dieta vegetariana en adultos venezolanosEkmeiro-Salvador, Jesús E.Arévalo-Vera, Cruz R.dietveganvegetarianflexitariannutritional adequacydietaveganovegetarianoflexitarianoadecuación nutricionalIntroduction: vegetarianism is in a historical moment of expansion, proposing other ways of eating and a new type of gastronomy on the rise that require technical monitoring to evaluate its nutritional impact. Objective: to characterize the structure and qualitatively evaluate the quality of the vegetarian diet of Venezuelan adults. Material and methods: the consumption of 224 people (vegans n = 29, vegetarians n = 74, flexitarians n = 121) was evaluated using the combined technique of R24H and QFFC, in order to qualitatively compare their dietary pattern with the food guide official for the Venezuelan population. Results: only the group of vegetarians managed to adequately adjust to the guide in terms of the harmony and proportionality necessary to achieve a balanced diet. Conclusion: a well-oriented vegetarian diet can offer the real possibility of accessing all the food groups necessary to structure a balanced diet.Introducción: el vegetarianismo se encuentra en un momento histórico de expansión, proponiendo otras formas de alimentarse y un nuevo tipo de gastronomía en auge que requieren un monitoreo técnico para evaluar su impacto nutricional. Objetivo: caracterizar la estructura y evaluar cualitativamente la calidad de la dieta vegetariana de adultos venezolanos. Material y métodos: se evaluó el consumo de 224 personas (veganos n=29, vegetarianos n=74, flexitarianos n=121) usando la técnica combinada de R24H y FCCA, con el fin de comparar cualitativamente su patrón dietético con la guía de alimentación oficial para la población venezolana. Resultados: solo el grupo de vegetarianos logró ajustarse adecuadamente a la guía en cuanto a la armonía y proporcionalidad necesaria para alcanzar una alimentación equilibrada. Conclusión: una dieta vegetariana bien orientada puede brindar la posibilidad real de acceder a todos los grupos de alimentos necesarios para estructurar una dieta balanceada.Universidad Nacional Hermilio Valdizán2021-10-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/103710.35839/repis.5.4.1037Peruvian Journal of Health Research; Vol. 5 No. 4 (2021); 263-271Revista Peruana de Investigación en Salud; Vol. 5 Núm. 4 (2021); 263-271Revista Peruana de Investigación en Salud; v. 5 n. 4 (2021); 263-2712616-6097reponame:Revistas - Universidad Nacional Hermilio Valdizáninstname:Universidad Nacional Hermilio Valdizaninstacron:UNHEVALspaenghttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/1037/1118http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/1037/1131http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/1037/1233Derechos de autor 2021 Jesús E. Ekmeiro-Salvador, Cruz R. Arévalo-Verahttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.unheval.edu.pe:article/10372022-01-14T20:31:13Z |
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