Factores relacionados a cáncer gástrico en un hospital público de Huánuco

Descripción del Articulo

Introduction: The objective of the present study was to determine the relationship between all Helicobacter pylori infection, socio economic level and dietetic factors, and gastric cancer in Regional Hospital Hermilio Valdizan - Huanuco. Methods: Observational Case-Control study. In a first time we...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Eulogio Valenzuela, Frida Katerina, Narciso Criollo, Rodis Augusto
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2018
Institución:Universidad Nacional Hermilio Valdizan
Repositorio:Revistas - Universidad Nacional Hermilio Valdizán
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:revistas.unheval.edu.pe:article/212
Enlace del recurso:http://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/212
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Stomach Neoplasms, risk factor, Helicobacter pylori, social class
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spelling Factores relacionados a cáncer gástrico en un hospital público de HuánucoEulogio Valenzuela, Frida KaterinaNarciso Criollo, Rodis AugustoStomach Neoplasms, risk factor, Helicobacter pylori, social classStomach Neoplasms, risk factor, Helicobacter pylori, social classIntroduction: The objective of the present study was to determine the relationship between all Helicobacter pylori infection, socio economic level and dietetic factors, and gastric cancer in Regional Hospital Hermilio Valdizan - Huanuco. Methods: Observational Case-Control study. In a first time we used an instrument over de records in the hospital, then we met parents to complete the information. Furthermore, we toke blood samples to determine Helicobacter pylori infection thru ELISA IgG test. The statistical analysis was throughout software SPSS 15.0 and EPIDATA. Results: It was found 135 cases of endoscopically diagnosed stomach cancer and 135 randomized controls entries (N=270). 140 (51.9%) patients were male.188 (69%) patients were positive to Helicobacter pylori ELISA IgG Test. It was found statistically significant association between stomach cancer and Helicobacter pylori infection, male sex, age major than 60 years old and adding extra salt to food. There was not association between stomach cancer and social class, family history, place of provenance and diet. Conclusions: Helicobacter pylori infection, male sex, being more than 60 years old, and extra salt adding to food were risk factor to develop stomach cancer. Socioeconomic level, family history, place of provenance and diet were not risk factors to develop stomach cancer.Introducción El objetivo del presente estudio fue determinar la relación entre infección por Helicobacter pylori, nivel socio económico y factores dietéticos con cáncer gástrico en pacientes del Hospital Regional Hermilio Valdizán - Huánuco, durante el periodo 2009 - 2014. Métodos: Estudio observacional de Casos y Controles. Se aplicó el instrumento de recolección de datos inicialmente a las historias clínicas y para completar la información se ubicó a los pacientes y/o familiares. Además, se obtuvo muestras séricas para determinar la infección por Helicobacter pylori mediante método ELISA IgG. El análisis estadístico se realizó con el programa estadístico SPSS 15.0 y EPIDATA. Resultados: Se encontraron 135 casos con diagnóstico endoscópico de cáncer gástrico y 135 controles ingresados aleatoriamente (N= 270), 140 (51.9%) pacientes fueron varones. 188 (69.6%) pacientes presentaron pruebas positivas mediante Elisa IgG para Helicobacter pylori. Se encontró asociación estadísticamente significativa entre cáncer gástrico e infección por Helicobacter pylori, también se encontró asociación significativa con el sexo masculino, con la edad mayor a 60 años y con añadir sal a las comidas. Con respecto al nivel socio económico, antecedentes familiares, lugar de procedencia y dieta no se encontró asociación significativa con cáncer gástrico. Conclusiones: El presentar infección por Helicobacter pylori, ser del sexo masculino, edad mayor a 60 años y con añadir sal a las comidas fueron factores de riesgo para desarrollar cáncer gástrico. El nivel socio económico, los antecedentes familiares, el lugar de procedencia y la dieta no fueron factores de riesgo para cáncer gástrico.Universidad Nacional Hermilio Valdizán2018-07-06info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/21210.35839/repis.2.1.212Peruvian Journal of Health Research; Vol. 2 No. 1 (2018); 42-49Revista Peruana de Investigación en Salud; Vol. 2 Núm. 1 (2018); 42-49Revista Peruana de Investigación en Salud; v. 2 n. 1 (2018); 42-492616-6097reponame:Revistas - Universidad Nacional Hermilio Valdizáninstname:Universidad Nacional Hermilio Valdizaninstacron:UNHEVALspahttp://revistas.unheval.edu.pe/index.php/repis/article/view/212/199info:eu-repo/semantics/openAccessoai:revistas.unheval.edu.pe:article/2122020-12-03T22:00:56Z
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description Introduction: The objective of the present study was to determine the relationship between all Helicobacter pylori infection, socio economic level and dietetic factors, and gastric cancer in Regional Hospital Hermilio Valdizan - Huanuco. Methods: Observational Case-Control study. In a first time we used an instrument over de records in the hospital, then we met parents to complete the information. Furthermore, we toke blood samples to determine Helicobacter pylori infection thru ELISA IgG test. The statistical analysis was throughout software SPSS 15.0 and EPIDATA. Results: It was found 135 cases of endoscopically diagnosed stomach cancer and 135 randomized controls entries (N=270). 140 (51.9%) patients were male.188 (69%) patients were positive to Helicobacter pylori ELISA IgG Test. It was found statistically significant association between stomach cancer and Helicobacter pylori infection, male sex, age major than 60 years old and adding extra salt to food. There was not association between stomach cancer and social class, family history, place of provenance and diet. Conclusions: Helicobacter pylori infection, male sex, being more than 60 years old, and extra salt adding to food were risk factor to develop stomach cancer. Socioeconomic level, family history, place of provenance and diet were not risk factors to develop stomach cancer.
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