Potential of vibrational spectroscopy and chemometric analysis for the detection of agrochemical residues in food

Descripción del Articulo

Organic agriculture is highly valued internationally as it results in significant economic gains for the value chains of various food products. Within the organic certification process, the identification of agrochemical residues in food is vital for screening production lots that come from organic...

Descripción completa

Detalles Bibliográficos
Autores: Villanueva López, Eudes, Córdova-Ramos, Javier S., Prieto Rosales, Gino, Ortecho Llanos, Ronald, Álvarez Ticllasuca , Adiel, Hurtado-Soria, Beetthssy Zzussy, Jordán-Suárez, Oscar
Formato: artículo
Fecha de Publicación:2023
Institución:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo
Repositorio:Tayacaja
Lenguaje:español
OAI Identifier:oai:ojs.unat.edu.pe:article/208
Enlace del recurso:https://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/208
Nivel de acceso:acceso abierto
Materia:Espectroscopia vibracional
orgánico
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residuos agroquímicos
Vibrational spectroscopy
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spelling Potential of vibrational spectroscopy and chemometric analysis for the detection of agrochemical residues in foodPotencial de la espectroscopia vibracional y análisis quimiométrico para la detección de residuos agroquímicos en alimentosVillanueva López, EudesCórdova-Ramos, Javier S.Prieto Rosales, GinoOrtecho Llanos, RonaldÁlvarez Ticllasuca , AdielHurtado-Soria, Beetthssy ZzussyJordán-Suárez, OscarEspectroscopia vibracionalorgánicoanálisis quimiométricoresiduos agroquímicosVibrational spectroscopyorganicchemometric analysisagrochemical residuesOrganic agriculture is highly valued internationally as it results in significant economic gains for the value chains of various food products. Within the organic certification process, the identification of agrochemical residues in food is vital for screening production lots that come from organic and/or conventional crops. Currently, the analysis of agrochemical residues is performed with highly sophisticated techniques such as liquid chromatography (LC) and gas chromatography (GC) coupled to mass detectors (MS), these techniques are highly expensive and complex. The present review provides insights into how the combination of vibrational spectroscopy with appropriate chemometric techniques (multivariate statistics) can be used to develop methods for classification and quantification of agrochemical residues in various food matrices in a simple way, avoiding the use of toxic reagents, reducing operating costs and long analysis times in laboratories. The development of portable technology in vibrational spectroscopy would allow in-situ analysis in crop fields and agri-food industries.La agricultura orgánica es muy valorada a nivel internacional ya que tiene como resultado apreciadas ganancias económicas para las cadenas de valor de diversos productos alimentarios. Dentro del proceso de certificación orgánica, es vital la identificación de residuos agroquímicos de los alimentos para tamizar lotes de producción que provienen de cultivos orgánicos y/o convencionales. Actualmente, al análisis de residuos agroquímicos se realiza con técnicas sofisticadas como la cromatografía líquida (LC) y cromatografía gaseosa (GC) acopladas a detectores de masas (MS), estas técnicas resultan costosas y complejas. La presente revisión brinda perspectivas respecto a que combinación de la espectroscopia vibracional con apropiadas técnicas quimiométricas (estadística multivariada) puede servir para desarrollar métodos de clasificación y cuantificación los residuos agroquímicos en diversas matrices alimentarias de forma sencilla, evitando el uso de reactivos tóxicos, reduciendo costos de operación y tiempos largos de análisis en laboratorios. El desarrollo de tecnología portátil en la espectroscopia vibracional permitiría realizar análisis in-situ en campos de cultivo e industrias agroalimentarias.Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morillo2023-07-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtículo revisado por paresapplication/pdftext/htmlhttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/20810.46908/tayacaja.v6i2.208TAYACAJA; Vol. 6 No. 2 (2023): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 02 - 08TAYACAJA; Vol. 6 Núm. 2 (2023): Revista de Investigación Científica Tayacaja (Julio - Diciembre); 02 - 08Tayacaja; Vol. 6 No. 2 (2023): Tayacaja Scientific Research Jorunal (July - December); 02 - 082617-9156reponame:Tayacajainstname:Universidad Nacional Autónoma de Tayacaja Daniel Hernández Morilloinstacron:UNATspahttps://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/208/182https://revistas.unat.edu.pe/index.php/RevTaya/article/view/208/183Derechos de autor 2023 Eudes Villanueva López, Javier S. Córdova-Ramos, Gino Prieto Rosales, Ronald Ortecho Llanos, Adiel Álvarez Ticllasuca , Beetthssy Zzussy Hurtado-Soria, Oscar Jordán-Suárezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessoai:ojs.unat.edu.pe:article/2082023-07-25T20:54:18Z
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description Organic agriculture is highly valued internationally as it results in significant economic gains for the value chains of various food products. Within the organic certification process, the identification of agrochemical residues in food is vital for screening production lots that come from organic and/or conventional crops. Currently, the analysis of agrochemical residues is performed with highly sophisticated techniques such as liquid chromatography (LC) and gas chromatography (GC) coupled to mass detectors (MS), these techniques are highly expensive and complex. The present review provides insights into how the combination of vibrational spectroscopy with appropriate chemometric techniques (multivariate statistics) can be used to develop methods for classification and quantification of agrochemical residues in various food matrices in a simple way, avoiding the use of toxic reagents, reducing operating costs and long analysis times in laboratories. The development of portable technology in vibrational spectroscopy would allow in-situ analysis in crop fields and agri-food industries.
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